Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Οι εργαζόμενοι φταίνε για την ακρίβεια...

Ο υπουργός Ανάπτυξης συνεχίζει τις προκλήσεις για το ...ταγκό, επιδιώκοντας συγχωροχάρτι τόσο στην πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο και στην τακτική των συνεχών ανατιμήσεων από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

Από πικετοφορία των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ κατά της ακρίβειας
Από πικετοφορία των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ κατά της ακρίβειας
Ευθύνες ουσιαστικά στον καταναλωτή για την ακρίβεια έριξε χθες ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. ο Χ. Φώλιας επανέλαβε τον προκλητικό ισχυρισμό ότι η ακρίβεια είναι σαν το ταγκό που θέλει δύο για να χορευτεί. Είπε ότι ο καταναλωτής είναι ο βασιλιάς της αγοράς, αφού μπορεί «να επιβραβεύει τον καλό έμπορο και να τιμωρεί τον κερδοσκόπο», παραβλέποντας ολότελα τις αποκλειστικές ευθύνες και της δικής του - αλλά και της προηγούμενης - κυβέρνησης, που, στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς», διαμορφώνει τους όρους για την ασύδοτη δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που ελέγχουν 100% την αγορά. Βέβαια, κάνοντας πως δε γνωρίζει ποιος διαμορφώνει τους όρους λειτουργίας της αγοράς. Ισχυρίστηκε, για παράδειγμα, ότι όταν οι πελάτες κάνουν ουρά για αγοράσουν έναν καφέ εσπρέσο με 10 ευρώ, τότε η τιμή του θα αυξάνεται, αλλά εάν αρνηθούν να πληρώσουν τέτοια τιμή, τότε ο καταστηματάρχης θα τον πίνει μόνος του. Με τον τρόπο αυτό απάλλαξε από κάθε ευθύνη την κυβέρνηση που δεν προχωράει σε κανένα έλεγχο της δράσης των κερδοσκόπων, αλλά και τους επιχειρηματίες που καθορίζουν τις τιμές με βάση την επιδιωκόμενη αύξηση της κερδοφορίας τους. Κατά τον Χ. Φώλια, άλλη πηγή της ακρίβειας στη διεθνή αγορά είναι οι «Κινέζοι που ανακάλυψαν το ψωμί, το γιαούρτι και το γάλα, με αποτέλεσμα η προσφορά να μην καλύπτει τη ζήτηση».

Ο υπουργός ισχυρίστηκε γενικά και αόριστα ότι ο ενημερωμένος καταναλωτής «μπορεί να πιέσει τις τιμές» και απέρριψε το αίτημα για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής ανάγκης, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο λόγω των δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη τόνισε ότι ο υπουργός και η κυβέρνηση συνολικά ρίχνουν την ευθύνη για την ακρίβεια στους καταναλωτές, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που δε φταίνε. Η ακρίβεια, υπογράμμισε, τσακίζει κόκαλα και πλήττει όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ οι αγρότες βρίσκονται υπό διωγμό από την ΕΕ, η οποία τους πληρώνει για να μην καλλιεργούν.

Ετσι, πρόσθεσε, οι έμποροι αγοράζουν το αγελαδινό γάλα 0,40 λεπτά το λίτρο από τον παραγωγό και το πουλάνε στον καταναλωτή 1,80 ευρώ. Την ίδια στιγμή, είπε, οι μισθοί παραμένουν όχι μόνο καθηλωμένοι, αλλά ο Γ. Αλογοσκούφης προτείνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση, με αποτέλεσμα η ελληνική οικογένεια να στενάζει από την ακρίβεια.

Χρειάζονται, κατέληξε, επειγόντως μέτρα έστω και αμυντικού χαρακτήρα όπως η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης ή η χορήγηση των φαρμάκων δωρεάν.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μωραΐτης, αναφερόμενος στην περίπτωση του γάλακτος, είπε ότι οι αυξήσεις βαραίνουν τον καταναλωτή, καθώς οι τιμές που δίνονται στους παραγωγούς είναι καθηλωμένες εδώ και χρόνια. Την ίδια στιγμή, είπε, μέσω της «αγρανάπαυσης», οι αγρότες πληρώνονται για να μην παράγουν σιτάρι, η τιμή του οποίου έχει πάρει την ανιούσα, ενώ ταυτόχρονα τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί κατά 100% αφού τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ φρόντισαν να κλείσουν τα κρατικά εργοστάσια λιπασμάτων. Το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων, είπε, είναι να ξεπουλούν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και να ευνοούν τους μεσάζοντες και τους κερδοσκόπους. «Δεν κόψατε τα χέρια στους κερδοσκόπους, αντίθετα κόψατε τα πόδια των αγροτών και την κτηνοτρόφων», τόνισε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ