Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Νομοσχέδιο «επιχειρηματικοποίησης» της έρευνας

Κατηγορηματικό «Οχι» από το ΚΚΕ

Κατηγορηματικό «Οχι» χτες από το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θεσμοθετεί την παράδοση της έρευνας στα χέρια των επιχειρηματιών. Το νομοσχέδιο ξεκίνησε χτες να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και υπέρ αυτού τάχτηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Για νομοσχέδιο «επιχειρηματικοποίησης της έρευνας» έκανε λόγο ο Κ. Αλυσανδράκης, βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι προωθείται η «διείσδυση του κεφαλαίου στην εκπαίδευση και την έρευνα». Αναλύοντας την ουσία των επιδιώξεων σημείωσε πως «η ΕΕ για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κεφαλαίου υποτάσσει την έρευνα και την εκπαίδευση στην υπηρεσία του μονοπωλιακού κέρδους» και «η "γραμμή" περιγράφεται στη στρατηγική της Λισαβόνας». Σχολίασε: «Οι επιχειρήσεις αν θέλουν να κάνουν έρευνα ας την κάνουν με δικά τους χρήματα και όχι με τα χρήματα του ελληνικού λαού». Οσον αφορά τη χρηματοδότηση της έρευνας τόνισε ότι «είναι σε ταπεινωτικά επίπεδα» ενώ «στον προϋπολογισμό του 2008 τα 90 από τα 93 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν, για να καλυφθεί η συμμετοχή σε προγράμματα της ΕΕ», αναρωτώμενος αν η αύξηση που υπόσχεται η κυβέρνηση στα σχετικά κονδύλια «θα πάει στα δημόσια ερευνητικά κέντρα ή στην έρευνα για τις επιχειρήσεις».

Για τους απασχολούμενους στην έρευνα, ο Κ. Αλυσανδράκης έκανε λόγο για «εφιαλτικό μοντέλο του ερευνητή» που «θα είναι επιτυχημένος όχι αν διακρίνεται για την ποιότητα της έρευνάς του αλλά από το αν θα καταφέρει να προσεγγίσει χρηματοδοτήσεις», αφού «απόλυτο κριτήριο είναι οι επιχειρηματικές ικανότητες». «Δε θέλουν ερευνητές, θέλουν πλασιέ επιχειρήσεων», σχολίασε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ ζήτησε «η έρευνα να λειτουργεί χέρι - χέρι με την πανεπιστημιακή διδασκαλία και να ανοίγει νέους δρόμους» με παράλληλο «τριπλασιασμό των κονδυλίων για την έρευνα», η οποία πρέπει να κινείται «έξω από την ανταγωνιστική λογική». Τέλος, τόνισε πως «η διαχείριση της έρευνας πρέπει να είναι απόλυτα διαφανής» γι' αυτό πρέπει «να καταργηθούν οι ειδικοί λογαριασμοί».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Στ. Καλαφάτης ομολόγησε ότι η χώρα «είναι προσανατολισμένη στην επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας. Εχοντας θέσει σαν στόχο την αύξηση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη, στο 1,5% του ΑΕΠ και στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ, υποστηρίχτηκαν προγράμματα ενθάρρυνσης της έρευνας και της διάδοσης της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς και ειδικά στις επιχειρήσεις». Παράλληλα, είπε πως «εφαρμόστηκε ο νόμος για την έκπτωση των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας από τις δαπάνες των επιχειρήσεων», ενώ «μέσω του επενδυτικού νόμου, δώσαμε προτεραιότητα και ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις στην καινοτομία, σε προϊόντα και υπηρεσίες προηγμένης τεχνολογίας».

Μακριά από κάθε έννοια ουσιαστικής κριτικής κινήθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Φ. Αχινίδης, λέγοντας πως το νομοσχέδιο «δε διασφαλίζει μηχανισμούς αποτίμησης», ενώ «αυξάνει τη γραφειοκρατία και το διαχειριστικό κόστος» χωρίς να «λύνει το βασικό πρόβλημα της έρευνας που είναι η χρηματοδότηση». Επίσης, συμπλήρωσε ότι «η συμβολή του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ χαμηλή», ζητώντας αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ιδιωτικών φορέων! Το νομοσχέδιο καταψήφισαν επίσης ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ