Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φιλολαϊκό» μέτρο οι αυξήσεις στα εισιτήρια!

Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του ΚΚΕ για ανάκληση των αυξήσεων στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς

Τα πυρά του ΚΚΕ, συγκέντρωσε χτες, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τσουχτερές αυξήσεις στα εισιτήρια όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Η βουλευτής του Κόμματος Εύα Μελά, παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος, κατήγγειλε τις προκλητικές αυξήσεις στα εισιτήρια με πρόσχημα το ενιαίο εισιτήριο. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση, όχι μόνο να ανακαλέσει τη σχετική απόφασή της αλλά και να μειώσει τη σημερινή τιμή των εισιτηρίων. Επίσης, σύμφωνα με την Ερώτηση, το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση να καθιερώσει τη δωρεάν μετακίνηση με τα συγκοινωνιακά μέσα:

  • Για τους εργαζόμενους τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες, τις ώρες δηλαδή που πηγαίνουν και επιστρέφουν από τη δουλειά τους.
  • Για τους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, άνεργους και ΑμεΑ.

Απαντώντας ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κ. Χατζηδάκης, εμφάνισε την κυβερνητική απόφαση για την αύξηση των εισιτηρίων, που από την 1η Γενάρη του 2009 θα είναι ακριβότερα κατά 100% και 150%, ως φιλολαϊκό μέτρο! Υποστήριξε ότι αλλάζει η φιλοσοφία για την τιμολογιακή πολιτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «θα ωφελούνται οι τακτικοί χρήστες των μέσων αφού μειώνεται το κόστος της μηνιαίας κάρτας από 38 σε 35 ευρώ και στις κάρτες των λεωφορείων από 17,5 σε 15 ευρώ». Κατά τον υπουργό ο καθημερινός χρήστης θα πληρώνει λιγότερα χρήματα για τη μετακίνησή του ενώ απέρριψε το αίτημα για δωρεάν συγκοινωνίες κάποιες ώρες την ημέρα λέγοντας ότι έτσι θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι και της επαρχίας που δεν τις χρησιμοποιούν. Ομως αποκάλυψε τον εισπρακτικό χαρακτήρα της αύξησης λέγοντας ότι με αυτήν «θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τα ελλείμματα των μέσων μαζικής μεταφοράς».

Τα νέα μέτρα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, τόνισε στην παρέμβασή της η Ε. Μελά και πρόσθεσε: «Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει δωρεάν χρήση των συγκοινωνιών τις πρωινές και απογευματινές ώρες από και προς τη δουλειά καθώς και δωρεάν χρήση για μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και άτομα με ειδικές ανάγκες. Η υποβάθμιση των συγκοινωνιών, συνέχισε, έχει στρέψει τους πολίτες στη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου και αυτό ήταν μια επιλογή της άρχουσας τάξης για στήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών, των εταιρειών πετρελαιοειδών και των εμπόρων των ΙΧ».

«Γι' αυτό», υπογράμμισε η βουλευτής, «το θέμα του φθηνού εισιτηρίου δεν μπορεί να το δει κανείς ξεκομμένο από τη γενικότερη πολιτική στον τομέα των συγκοινωνιών». «Εμείς», κατέληξε, «θεωρούμε ότι οι συγκοινωνίες πρέπει να έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και να μην αντιμετωπίζονται με τα κριτήρια της αγοράς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες (2008-12-10 00:00:00.0)
Αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες (2008-12-10 00:00:00.0)
Νέες προκλητικές αυξήσεις στα διόδια (2008-04-19 00:00:00.0)
Κόστος εμπορευματοποίησης +140% στο εισιτήριο (2008-02-24 00:00:00.0)
Λαϊκό δικαίωμα οι φτηνές συγκοινωνίες (2006-03-01 00:00:00.0)
Μαχητική κινητοποίηση των μαθητών (2004-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ