Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τροφοδοτούν την ακρίβεια

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιπαρατέθηκαν στη Βουλή για την ακρίβεια, αποσιωπώντας, όμως, τις πραγματικές αιτίες («ελεύθερη» αγορά και οι γαλαζοπράσινες πολιτικές λιτότητας) που την τροφοδοτούν

Στη θεοποίηση των μηχανισμών της αγοράς και του ανταγωνισμού, προχώρησε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ισχυριζόμενος ότι με την ενίσχυση «του υγιούς ανταγωνισμού» θα παταχτεί η ακρίβεια. Παραγνώρισε, βέβαια, το γεγονός ότι αυτοί ακριβώς οι μηχανισμοί της αγοράς έχουν οδηγήσει στο πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που βιώνουν καθημερινά τα λαϊκά στρώματα.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός είπε ότι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η κυβέρνηση - ανάμεσα στα άλλα - προχωράει «στην απελευθέρωση των αγορών και τη λειτουργία του ανταγωνισμού, κάτι που αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική και αποτελεσματική πολιτική για τη μείωση του κόστους των προϊόντων και των υπηρεσιών, προς όφελος του πολίτη - καταναλωτή».

Ο Κ. Καραμανλής ισχυρίστηκε ότι η ακρίβεια είναι κυρίως εισαγόμενη και οφείλεται στις διεθνείς ανατιμήσεις στο γάλα, τα δημητριακά, τις πρώτες ύλες και κυρίως στο πετρέλαιο. Ως απάντηση στην ακρίβεια ανέφερε τη λειτουργία μιας σειράς επιτροπών όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, το Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς ή το Παρατηρητήριο Τιμών. Κατά τον πρωθυπουργό, εντείνονται διαρκώς οι έλεγχοι στην αγορά και αντιμετωπίζονται φαινόμενα που αφορούν είτε σε εναρμονισμένες πρακτικές είτε σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις.

Φυσικά, δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο κατά του κεφαλαίου, αλλά έκανε επίκληση στα 41 μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, τα οποία στην ουσία είναι «αέρας κοπανιστός». Πιστός στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που και η κυβέρνησή του ακολουθεί, είπε ότι οι τιμές όλων σχεδόν των αγαθών διαμορφώνονται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και «τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού», δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί ατάραχη την κερδοσκοπία στην αγορά.

Εκτός των άλλων ο Κ. Καραμανλής - σε πείσμα της πραγματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι - ισχυρίστηκε ότι την τριετία 2005-07 η ετήσια αύξηση του πραγματικού μισθού των εργαζομένων ήταν 3%, την ίδια τριετία το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 4,1% και οι κατώτατες αποδοχές αυξήθηκαν σωρευτικά κατά 7,7%.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η ακρίβεια εξοντώνει σήμερα την ελληνική οικογένεια, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στην ακρίβεια που υπήρχε και επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταγωνισμός και προστασία των λαϊκών συμφερόντων είναι ασυμβίβαστα (2017-02-02 00:00:00.0)
Τρέμε ακρίβεια (2008-06-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-06-06 00:00:00.0)
Συμμαχία με τα καρτέλ (2006-09-16 00:00:00.0)
`Η «ελεύθερη αγορά» ή «έλεγχος τιμών»! (2004-07-04 00:00:00.0)
Ο «υγιής ανταγωνισμός» (2003-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ