Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμμαχία με τα καρτέλ

Επιχειρεί να κρύψει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της, μετακυλίοντας τις ευθύνες ...στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τους ακατάλυτους δεσμούς της με τα καρτέλ που λυμαίνονται όλους τους τομείς της οικονομίας και από τη μια εκμεταλλεύονται άγρια τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους και από την άλλη τους ληστεύουν ως καταναλωτές, επιβεβαιώνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η συμμαχία της ΝΔ με τα καρτέλ αποδείχτηκε περίτρανα με αφορμή τη δράση του καρτέλ στην αγορά γάλακτος, που ήρθε στην επιφάνεια εξαιτίας της υπόθεσης των τριών στελεχών της ΝΔ που ζήτησαν «μίζα» από τη ΜΕΒΓΑΛ. Η κυβέρνηση, με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ, περιορίζει το ζήτημα στην «ηθική» του διάσταση και σε αστυνομικού χαρακτήρα λεπτομέρειες για τους κατηγορούμενους, αφήνοντας στο απυρόβλητο την εφαρμοζόμενη πολιτική που παράγει τα σκάνδαλα και τη διαφθορά.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι ο ανταγωνισμός - που κατά τον πρωθυπουργό θα λύσει όλα τα προβλήματα της αγοράς - έχει οδηγήσει στα ολιγοπώλια που ελέγχουν όλους τους κλάδους και διαμορφώνουν από κοινού τις τιμές των προϊόντων. Υπερασπιζόμενη τη δράση των καρτέλ, επιχειρεί, μάταια, να κρυφτεί πίσω από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναθέτοντας σε αυτή να αντιμετωπίσει τις δήθεν «στρεβλώσεις» της αγοράς και την αποκατάσταση του (ανύπαρκτου) «υγιούς ανταγωνισμού».

Χαρακτηριστικό της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης είναι ότι δε διανοήθηκε καν να αποδοκιμάσει την «κερδοσκοπική» δράση των καρτέλ, η λειτουργία των οποίων καταδείχτηκε και όχι μόνο στην αγορά γάλακτος.

Είναι αποκαλυπτικές από την άποψη αυτή οι απαντήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος στις ερωτήσεις του «Ρ». Ιδού ένα απόσπασμα:

«- Ερώτηση: Γιατί η κυβέρνηση δε λέει λέξη για το μεγάλο σκάνδαλο της λειτουργίας του καρτέλ στην αγορά γάλακτος που εκμεταλλεύεται και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές; Αυτό περιλαμβάνεται στη στήριξη της επιχειρηματικότητας που ανέφερε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ;

- Αντώναρος: Γνωρίζετε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι αντικείμενο έρευνας, εδώ και καιρό, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αρμόδια για να το ερευνήσει σε όλες τις παραμέτρους του είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ας περιμένουμε, λοιπόν, την ολοκλήρωση της διερεύνησης του θέματος.

- Ερώτηση: Δηλαδή, με ένα πρόστιμο, το οποίο και σε άλλες περιπτώσεις έχει επιβληθεί, θα τελειώσει το καρτέλ;

- Αντώναρος: Η Δημοκρατία λειτουργεί με κανόνες. Οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται. Και η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι, κατά τη δική της διακυβέρνηση, οι κανόνες εφαρμόζονται στο ακέραιο.

- Ερώτηση: Προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι η θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τα ολιγοπώλια γάλακτος, δηλαδή ότι θα λυθεί το πρόβλημα μέσα από τον ανταγωνισμό, ταυτίζεται με τη θέση που εξέφρασε χτες ο ΣΕΒ, πρόεδρος του οποίου είναι ο ιδιοκτήτης της ΔΕΛΤΑ που ελέγχεται για εναρμονισμένες πρακτικές;

- Αντώναρος: Σας έχω πει ότι στη Δημοκρατία, στη δομή της Δημοκρατικής Πολιτείας, υπάρχουν αρχές, υπάρχουν θεσμοί, που ερευνούν όλα αυτά τα θέματα και καταλήγουν σε συμπεράσματα. Οπου υπάρχει συμπεριφορά η οποία αντιβαίνει τις ρυθμίσεις, και τις εθνικές και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και εμείς είμαστε περήφανοι ως χώρα που ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση - τότε επιβάλλονται εκείνα τα μέτρα, εκείνες οι ποινές, οι οποίες προβλέπονται από τη νομοθεσία. Θα πρέπει να αφήσουμε τους θεσμούς και τα όργανα της Πολιτείας, τα οποία είναι επιφορτισμένα με ένα συγκεκριμένο έργο, να επιτελέσουν αυτό το έργο. Μέχρι το τέλος. Αυτό δε γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη.

- Ερώτηση: Ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι θεσμοί, το θέμα είναι τι κάνει η κυβέρνηση. Και εδώ βλέπουμε την κυβέρνηση να ταυτίζεται με τα ολιγοπώλια, τη στιγμή που αυτά απομυζούν και εκμεταλλεύονται και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

- Αντώναρος: Ας έχετε, λοιπόν, λίγη υπομονή να δείτε την εξέλιξη της υπόθεσης.

- Ερώτηση: Μα, σε όλους τους κλάδους υπάρχουν ολιγοπώλια τα οποία λειτουργούν ανεξέλεγκτα και κανείς δεν κάνει το παραμικρό. Τα έχει ρίξει όλα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

- Αντώναρος: Σας θυμίζω ότι έχουν επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού υψηλότατα πρόστιμα σε διάφορες περιπτώσεις. Μην το ξεχνάτε.

- Ερώτηση: Θα μου πείτε αν και πότε τα πληρώσανε;

- Αντώναρος: Υπάρχουν διαδικασίες που ακολουθούνται. Αυτός στον οποίον επιβάλλεται ένα πρόστιμο, πάλι στη Δημοκρατική μας Πολιτεία, έχει το δικαίωμα να προσφύγει κάπου μέχρι να τελεσιδικήσει μία απόφαση. Αυτό χρειάζεται κάποιο χρόνο. Ετσι λειτουργεί η Δημοκρατία, έτσι λειτουργεί και η Δικαιοσύνη»...

Η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι θιασώτες του ανύπαρκτου «υγιούς ανταγωνισμού» προκύπτει από την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το σκάνδαλο με το χρηματισμό στελέχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποτελεί δυσφήμηση της ελεύθερης οικονομίας(!). «Με τα καρτέλ και με την ανοχή απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές, ουσιαστικά όχι μόνο δυσφημείται η ίδια η ελεύθερη οικονομία και η λογική της, αλλά υπονομεύονται και τα συμφέροντα του καταναλωτή. Θα πρέπει να είμαστε αμείλικτοι σε αυτό, ο ανταγωνισμός πάντοτε δίνει τις καλύτερες λύσεις για τον καταναλωτή, αρκεί να υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΑ.

Ο Σ. Τσιτουρίδης

Με επιστολή του προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και την ΕΣΗΕΑ, ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης ζητά να πάρουν μέτρα και μιλά για τα «ψέματα» που λέγονται αυτές τις ημέρες σε βάρος του από πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «έχουν αναπαραχθεί τεράστια ψέματα και συκοφαντίες που ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής κριτικής και παραβιάζουν τον κώδικα της δεοντολογίας που προστατεύει την αξιοπιστία και την ελευθεροτυπία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ