Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Στα χνάρια των Αμερικανών

Οι Ευρωπαίοι εταίροι παρακολουθούν τις αμερικανικές κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, αν μη τι άλλο παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις στα θερμά σημεία του πλανήτη, όπου η αμερικανική διπλωματία βάζει τη σφραγίδα της και επιβάλλει τα συμφέροντά της. Χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης, συζήτησαν για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, το Ιράν, τη Μέση Ανατολή και το Σουδάν. Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών ήταν παρούσα στη συζήτηση, γεγονός που πιθανότατα θα αξιοποιήσει σε λίγες μέρες όταν θα συναντήσει την Κοντολίζα Ράις στην οποία θα αναφέρει και τους ευρωπαϊκούς προβληματισμούς.

Οπως είπε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της χτες, μετά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών, η ατζέντα των συζητήσεων περιλάμβανε: Δυτικά Βαλκάνια, Μ. Ανατολή, Ιράν και το Σουδάν. Οι Ευρωπαίοι συζήτησαν επίσης για την προοπτική άρσης του οικονομικού αποκλεισμού της παλαιστινιακής κυβέρνησης ενόψει του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Παλαιστίνη.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις επαφές που είχε στην Πρίστινα και το Βελιγράδι, ενώ ιδιαίτερες αναφορές έκανε σχετικά με την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά και στη Σερβία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Σερβία, η Ντόρα Μπακογιάννη, ανέφερε προς τους δημοσιογράφους ότι υπήρξε στο πλαίσιο του Συμβουλίου ευρεία συμφωνία υπέρ της στήριξης της Σερβίας. Θα πρέπει να δοθούν θετικά μηνύματα προς τη Σερβία που είναι μία από τις μεγαλύτερες βαλκανικές χώρες, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών. Αναφορικά με την κατάσταση στο Κόσσοβο, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως έχει σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένους τομείς, κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία των μνημείων ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας. Από την άλλη πλευρά όμως, ανέφερε ότι η προωθούμενη διαδικασία της αποκέντρωσης εξακολουθεί να είναι προβληματική.

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η κατάσταση στο Λίβανο εξελίσσεται θετικά και ότι αυτή τη στιγμή η διεθνής στρατιωτική δύναμη αριθμεί 6.000 στρατιώτες. Ωστόσο, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι στο εσωτερικό μέτωπο του Λιβάνου εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ότι είναι αναγκαία η στήριξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα. Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, ακόμη, ότι ο απολογισμός από τη μέχρι τώρα συμμετοχή της Ελλάδας στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή είναι θετικός.

Σχετικά με το Ιράν, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν δύο επιλογές, η μία είναι η εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε περίπτωση που το Ιράν δεν επιδείξει εποικοδομητική στάση, και η άλλη είναι η συνέχιση των διπλωματικών πρωτοβουλιών.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη, η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Σημείωσε, ακόμη, ότι η ΕΕ θα στηρίξει τον παλαιστινιακό λαό, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι δυνατότητες του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι πλέον περιορισμένες και ότι θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες στον οικονομικό τομέα και άλλες χώρες, πρωτίστως οι αραβικές.

Με τον Ολι Ρεν

Στο περιθώριο του σημερινού Συμβουλίου η Ντ. Μπακογιάννη είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο Oλι Ρεν με τον οποίο συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενόψει και της έκθεσης που θα παρουσιάσει τον Οκτώβρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας θα πρέπει να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία θα πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της.

Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε σχετικά ότι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου είναι μία «αυτόνομη υποχρέωση» της Τουρκίας και κατέστησε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει συνάρτηση της εφαρμογής του πρωτοκόλλου με την προώθηση του κανονισμού για το εμπορικό καθεστώς των Τουρκοκυπρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ