Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πόλεμο, ανεργία, φτώχεια έφερε ο καπιταλισμός

Στοιχεία από τις τοποθετήσεις των στελεχών των Κομμουνιστικών Κομμάτων των Βαλκανίων

Εκατομμύρια εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι, εξαναγκάστηκαν σε μετανάστευση. Οσοι εργάζονται πληρώνονται με μεροκάματα πείνας, η νεολαία οδηγείται στα ναρκωτικά και την πορνεία. Η πρόσβαση στη μόρφωση περιορίζεται. Παράλληλα επιταχύνεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (εργοστάσια, επιχειρήσεις, τουριστικές υποδομές, αγροτική βιομηχανία). Αυτή είναι η εικόνα που κυριαρχεί σήμερα στις χώρες των Βαλκανίων, 15 χρόνια μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ορισμένα από τα όσα αποκαλυπτικά ανέφεραν στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Οπως είπε ο Γραμματέας του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, Μπράνκο Κιτάνοβιτς, περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι μετανάστευσαν. Η οικονομία της Σερβίας διαρκώς χειροτερεύει και το ξεπούλημα των επιχειρήσεων συνεχίζεται. Οι ιμπεριαλιστές απαιτούν να στείλουμε στρατεύματα κατοχής στο Αφγανιστάν και αλλού. «Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν βάσεις στο Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο και σε όλα τα Βαλκάνια, στοχεύοντας τους λαούς μας, τους λαούς της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε και κατέληξε ξεκαθαρίζοντας πως ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, από το ΝΑΤΟ, δε φέρνει ελευθερία ούτε στους Αλβανούς ούτε στους Σέρβους.

«Το 95% του χρηματοοικονομικού δυναμικού της χώρας έχει ξεπουληθεί», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Καπουραλίν από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας.

«Δύο εκατομμύρια κυρίως νέοι άνθρωποι μετανάστευσαν, 1,5 εκατ. είναι άνεργοι, ταυτόχρονα ενισχύεται η αμερικανοΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία», είπε ο Πίριν Νεστόροφ, μέλος του ΠΓ του Κόμματος Κομμουνιστών Βουλγαρίας. Και θύμισε πως μόλις πριν λίγους μήνες υπογράφτηκε συμφωνία με τη βουλγάρικη κυβέρνηση για την εγκατάσταση 3 στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ και για την παροχή λιμενικών διευκολύνσεων (λιμάνι Μπουργκάς) για 10 τουλάχιστον χρόνια. Στην επίθεση που εξελίσσεται σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων ντόπιων και μεταναστών εργατών, αλλά και στη στενή εμπλοκή της Τουρκίας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας του λαού, αναφέρθηκαν το μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας Ερκίν Οζάλπ, αλλά και ο εκπρόσωπος του Κόμματος Εργασίας Τουρκίας, ο οποίος μάλιστα ξεκαθάρισε πως μόνη επιλογή για τους Τούρκους και Κούρδους εργαζόμενους είναι ο δρόμος του ταξικού, αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, η πάλη για το σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ