Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ανάγκη να δυναμώσει η κοινή δράση

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της συνάντησης που φιλοξένησε το ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Διακρίνονται οι Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ, Κ. Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΘ

Motion Team

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Διακρίνονται οι Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ, Κ. Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΘ
Την αναγκαιότητα παραπέρα ενίσχυσης της δράσης για την ανατροπή των ιμπεριαλιστικών και αντεργατικών σχεδίων στα Βαλκάνια υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Σερβία και Τουρκία οι οποίοι συμμετείχαν στη Βαλκανική Συνάντηση που φιλοξένησε το ΚΚΕ και ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. Οι εργασίες έκλεισαν με τη σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος και αποφασίστηκε να δημοσιοποιηθούν επίσης έκκληση για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας και ο αγώνας για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών που κρατούνται παράνομα στις ΗΠΑ και έκκληση για την ανάγκη απόκρουσης της αντιδραστικής επίθεσης που εξελίσσεται στο χώρο της Παιδείας. Στη διάρκεια της Συνάντησης εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης που αντιστέκονται ηρωικά στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Τις εργασίες της Συνάντησης άνοιξε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως η περιοχή των Βαλκανίων βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» απ' όπου περνούν τα πλουτοπαραγωγικά κι ενεργειακά αποθέματα προς τη Δύση. Και σημείωσε πως η περιοχή έχει μετατραπεί «σε πεδίο απροκάλυπτης επιβολής ιμπεριαλιστικών σχεδίων, πολέμων, αλλαγής συνόρων, διαμόρφωσης νέων αδύναμων κρατών και προτεκτοράτων, με στόχο την ανάδειξη σε κάθε χώρα πειθήνιων κυβερνήσεων στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα, καθώς και αστικών πολιτικών συστημάτων στην πορεία της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στις χώρες αυτές».

Από τις εργασίες της Συνάντησης

Motion Team

Από τις εργασίες της Συνάντησης
Ξεκαθάρισε πως «οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν σταματήσει, όπως βλέπουμε όχι μόνο από την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο (και την πολιτική των εκβιασμών στη Σερβία για το λεγόμενο τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου που οι ιμπεριαλιστές θέλουν να επιβάλουν), αλλά και από τη λεγόμενη ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου. Στα πλαίσια αυτά γίνεται προσπάθεια οι ΗΠΑ να εδραιώσουν την ξεχωριστή παρουσία στις βαλκανικές χώρες, ακόμη και με ξεχωριστές διμερείς συμφωνίες που έχουν κάνει για στρατιωτικές βάσεις σε αυτές».

Αναφερόμενος στο επιχείρημα που προβάλλει η αστική τάξη για δήθεν ευημερία των πολιτών μέσα από τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών οικονομιών στα Βαλκάνια, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους ξεκαθαρίζοντας πως «ο στόχος τους δεν είναι άλλος από το να πετύχουν ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη για να αυξήσουν τα πλούτη τους».

Και κατέληξε: «Οι λαοί των Βαλκανίων γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως όσο υπάρχει ιμπεριαλισμός, δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη και σταθερή ειρήνη. Ζητούμενο λοιπόν είναι η ανάπτυξη της μαζικής αντιιμπεριαλιστικής πάλης με κατεύθυνση τη συγκρότηση μιας γερής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων, που θα φτάσει μέχρι τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό. Είμαστε σίγουροι πως σήμερα οι κομμουνιστές στα Βαλκάνια μπορούμε να κάνουμε πιο μαζική, πιο μαχητική, πιο συντονισμένη κι αποτελεσματική τη δράση μας σ' αυτή την κατεύθυνση, της ριζοσπαστικής αλλαγής της κοινωνίας μας».

Στη Συνάντηση συμμετείχαν με εκπροσώπους τους το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, το Κόμμα των Κομμουνιστών της Βουλγαρίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), το Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (ΕΜΕΠ), το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας. Επίσης, χαιρετιστήρια μηνύματα και παρεμβάσεις έστειλαν το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, το Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας.

Τις εργασίες παρακολούθησαν, επίσης, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ, πολλά μέλη της ΚΕ του Κόμματος και άλλα στελέχη, που δρουν στο μαζικό εργατικό λαϊκό κίνημα.

(Στο αυριανό φύλλο του «Ρ» θα δημοσιευτούν εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση που έκανε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ