Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Δε σώζεται με ψευτοτιμές

Αφού εφάρμοσαν τις αντιλαϊκές ντιρεκτίβες των Βρυξελλών - για τη μείωση της τευτλοκαλλιέργειας και στη συνέχεια το κλείσιμο των δυο εργοστασίων της ΕΒΖ - τώρα παροτρύνουν τους αγρότες να ξανακαλλιεργήσουν τεύτλα

Τευτλοκαλλιεργητές στο Νομό Εβρου
Τευτλοκαλλιεργητές στο Νομό Εβρου
Με λίγα ευρώ παραπάνω στην τιμή των τεύτλων επιχειρεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) να περισώσει ό,τι απέμεινε από την τευτλοκαλλιέργεια. Η ΕΒΖ ανακοίνωσε αύξηση της τιμής 8,5 ευρώ/τόνο για ζαχαρικό τίτλο από 12 μέχρι 12,99 και για ζαχαρικό τίτλο από 13 και πάνω, συν 6,5 ευρώ/τόνο.

Η διοίκηση της ΕΒΖ προχώρησε σε αυτή την ενέργεια μήπως και «τσιμπήσουν» τίποτα αγρότες και βάλουν τεύτλα, αφού λόγω των εξευτελιστικών τιμών και των αποσυνδεμένων επιδοτήσεων που επέβαλε η ΕΕ και εφαρμόζει η κυβέρνηση, η τευτλοκαλλιέργεια τείνει να εξαφανιστεί. Οπως αναφέρεται, φέτος υπάρχει ακόμα μικρότερο ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών. Για παράδειγμα, στον Εβρο το εργοστάσιο της Ορεστιάδας για να λειτουργήσει, ας πούμε κανονικά, χρειάζεται να καλλιεργηθούν τουλάχιστον 60.000 στρέμματα, αλλά έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους αγρότες της περιοχής μόνο για 19.000 στρέμματα.

Ολα δείχνουν ότι δεν μπορεί πλέον να σταθεί ούτε η μισή παραγωγή τεύτλων μετά το ξεπούλημα της μισής ποσόστωσης ζάχαρης στην ΕΕ και το κλείσιμο δύο εργοστασίων ζάχαρης. Οσο εφαρμόζεται ο ολέθριος κανονισμός που ψηφίστηκε στην ΕΕ το Νοέμβρη του 2005 και η πολιτική της νέας ΚΑΠ, δε θα υπάρξει φως στον τομέα της τευτλοκαλλιέργειας. Κι αν δεν υπάρχει καλή τιμή και βιώσιμο εισόδημα για τους παραγωγούς η τευτλοκαλλιέργεια χρόνο με το χρόνο θα συρρικνώνεται, ό,τι τερτίπια και να κάνει η διοίκηση της ΕΒΖ.

Να σημειωθεί ότι το 2005 είχαν καλλιεργηθεί 418.000 στρέμματα, το 2006 270.000 στρέμματα, το 2007 145.000 στρέμματα και φέτος τα πράγματα δείχνουν ότι θα είναι ακόμα λιγότερα. Πέρυσι η διοίκηση της ΕΒΖ έβαλε 2,5 ευρώ πάνω, αλλά δεν έγινε τίποτα, τώρα για φέτος θα δείξει τι μπορεί να γίνει. Ομως, πριν την ψήφιση του αρνητικού κανονισμού της ΕΕ για τη ζάχαρη οι τευτλοπαραγωγοί είχαν μια τιμή 50 - 51 ευρώ τον τόνο και τώρα θα έχουν μια τιμή 41,46 ευρώ/τόνο για ζαχαρικό τίτλο 16, από 34,96 ευρώ/τόνο που ήταν το 2007, ενώ η ελάχιστη τιμή της ΕΕ είναι 32,9 ευρώ/τόνο. Η νεκροψία θα δείξει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ