Τρίτη 26 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε την Επανάσταση»

Νέος Πρόεδρος εξελέγη ο Ραούλ Κάστρο

Ο νέος Πρόεδρος της Κούβας

Associated Press

Ο νέος Πρόεδρος της Κούβας
ΑΒΑΝΑ.--

Συνεδρίασε την Κυριακή η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας όπου οι βουλευτές ορκίστηκαν και στη συνέχεια ψήφισαν ομόφωνα - άμεσα και μυστικά - τον Ραούλ Κάστρο ως Πρόεδρο του Συμβουλίου του Κράτους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Επίσης, εξέλεξαν τον Χοσέ Ραμόν Ματσάντο Βεντούρα πρώτο Αντιπρόεδρο και τους Χουάν Αλμέιδα Μπόσκε, Χούλιο Κάσας Ρεγκουέρο, Εστέμπαν Λάζο Ερνάντες, Κάρλος Λάγκε Νταβίλα και Αμπελάρδο Κολόμε Ιμπάρα ως τους πέντε αντιπροέδρους. Εκλέχτηκαν επίσης τα 23 μέλη του Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι ο Ρικάρντο Αλαρκόν επανεκλέχτηκε για τρίτη φορά πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και ο Χοσέ Μιγκέλ Μιγιάρ Μπαρουέκο γραμματέας του Συμβουλίου του Κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορική γενιά της Κουβανικής Επανάστασης και το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας αντιπροσωπεύονται στο νέο Συμβούλιο του Κράτους, όπως και η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, κυβερνητικοί και κρατικοί ηγέτες καθώς και μαζικές οργανώσεις.

Οι Κουβανοί βουλευτές επίσης εξέφρασαν τη στήριξή τους στην απόφαση που πήρε ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, για τον οποίο υπογράμμισαν ότι «μας έχει οδηγήσει στο δρόμο της ενότητας και της νίκης».

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Ραούλ Κάστρο αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Φιντέλ Κάστρο σημειώνοντας ότι «η εντολή είναι ξεκάθαρη: να συνεχίσουμε να δυναμώνουμε την Επανάσταση σε μια ιστορική στιγμή που απαιτεί από μας να είμαστε διαλεκτικοί και δημιουργικοί». Σημείωσε, επίσης, μεταξύ άλλων ότι εφόσον θα είναι μεγαλύτερες οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Κούβα χρειάζεται μεγαλύτερη απαιτητικότητα, πειθαρχία και ενότητα. Μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα - η σίγουρη εγγύηση της ενότητας - είναι ο άξιος κληρονόμος της εμπιστοσύνης που έχει εναποθέσει ο λαός στον ηγέτη του, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον Φιντέλ Κάστρο, ο Κουβανός Πρόεδρος τόνισε ότι «ο Φιντέλ είναι εδώ, όπως πάντα, με ξεκάθαρο μυαλό και την ικανότητά του να αναλύει και να προβλέπει» και στη συνέχεια ζήτησε από την Εθνοσυνέλευση να του επιτρέψει να συνεχίσει να τον συμβουλεύεται για τις αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον της χώρας, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει σχέση με την άμυνα, την εξωτερική πολιτική και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας.

  • Ο Ραούλ Κάστρο δέχτηκε μηνύματα από πολλούς ηγέτες χωρών, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για την εκλογή του Ραούλ Κάστρο στην Προεδρία της Κούβας κάνοντας λόγο για «οικογενειακή δικτατορία των Κάστρο»...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ