Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Κρίσιμο ζήτημα το περιεχόμενο της πάλης

Αποτράπηκε και χτες η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την RWE και τη «Χαλυβουργική». Τη σύγκρουση συνολικά με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων επιβάλλει το συμφέρον των εργαζομένων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε παναττική τρίωρη στάση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, εμποδίζοντας τη συνεδρίαση του ΔΣ της επιχείρησης, που για άλλη μια φορά επιχείρησε να εγκρίνει τα μνημόνια συνεργασίας με τις εταιρείες RWE και «Χαλυβουργική». Στα πλαίσια της στάσης εργασίας συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και στη συνέχεια εισήλθαν στο χώρο που ήταν να γίνει η συνεδρίαση, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Τ. Αθανασόπουλο, να αποσύρει το ζήτημα των μνημονίων συνεργασίας. Για να προσθέσει, ωστόσο, ότι η απόφαση θα ληφθεί διά περιφοράς!

Στη συγκέντρωση, ανάμεσα σε άλλους, παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης, ο οποίος δήλωσε την αντίθεση του Κόμματος «στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που έχει συντελεστεί εδώ και αρκετά χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και υποστηρίζεται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Καλούμε τους εργαζόμενους σε πάλη για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο με αποκλειστικότητα σε παραγωγή -μεταφορά - διανομή που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα αποτελεί λαϊκή περιουσία».

Οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν σαν κρίσιμο στοιχείο του αγώνα το κατά πόσο οι εργαζόμενοι θα καταφέρουν να συνδέσουν τη δράση τους με την πάλη ενάντια συνολικά στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, που εφαρμόζουν και προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι ...«φίλοι» των εργαζομένων

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Τσίπρας, που βρέθηκαν στο χώρο της διαμαρτυρίας, δεν έχασαν την ευκαιρία να δημαγωγήσουν. Οι μεν απέκρυψαν ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση εφάρμοσε την πολιτική ιδιωτικοποίησης και συνεχίζει να τη στηρίζει, ενώ και οι προτάσεις του ΣΥΝ κάθε άλλο παρά στέκονται εμπόδιο σε αυτή την πολιτική.

Σε χτεσινή ανακοίνωση της πολιτικής κίνησης του ΣΥΝ στη ΔΕΗ, αρθρώνονται γενικόλογα και αόριστα αιτήματα περί «πλήρη δημόσιο έλεγχο» της ΔΕΗ, ενώ οι όποιες αναφορές στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας γίνονται στη λογική της διαχείρισής της και όχι εναντίωσης σε αυτή.

Αλλωστε και η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ) - αποδέχονται και στηρίζουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και του «υγιούς», όπως λένε, ανταγωνισμού. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και της ΣΑΔ στη συζήτηση που έκαναν με τον πρόεδρο της ΔΕΗ - στο πλαίσιο της κινητοποίησης - σε καμιά στιγμή δεν αμφισβήτησαν αυτή την πολιτική, αλλά μόνο τους όρους και τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι συνεργασίες με τα ιδιωτικά κεφάλαια και στην προκειμένη περίπτωση με τις εταιρείες RWE και «Χαλυβουργική». Παρών σε αυτή τη συζήτηση και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, που ζητούσε χρονικά περιθώρια για πιο διεξοδικό «διάλογο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ