Κυριακή 2 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Σκέψεις ενός άγριου πολίτη

1. Η μισανθρωπία έκανε πάλι την εμφάνισή της στα Βαλκάνια. Το Κόσσοβο δε θ' αργήσει να παραδοθεί στη φωτιά παρασύροντας στις φλόγες του τους Αμερικανούς.

2. Υπάρχουν ακόμη οι παραμυθιασμένοι που μιλάνε για διαφορές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την αστερόεσσα. Αυτοί κάνουν το μεγαλύτερο κακό τώρα που τα Βαλκάνια διαιρούνται, γιατί καλλιεργούν ελπίδες χρυσώνοντας το χάπι. Πρόκειται για τομάρια που καταπίνουν την κάμηλο και διυλίζουν τον κώνωπα.

3. Αν η Δύση δεν καταστραφεί στα εξ ων συνετέθη, ο αγώνας κάθε πολίτη αυτού του κόσμου θα γίνεται για την αμφίβολη επιβίωσή του, μακριά από κάθε αίσθηση ζωής.

4. Η αναγνώριση του φόβου ως μόνιμης κατάστασης των Βαλκανίων οφείλεται στους φτωχούς μεν, αλλά εθνικιστές Αλβανούς και σε όσους θα άφηναν τη μάνα τους ενέχυρη για μια πολυπόθητη αμερικανική βίζα.

5. Ο εθνικισμός στην Ελλάδα έχει αποκτήσει τον τελευταίο καιρό τον σημαιοφόρο του. Πρόκειται για τον Ανθιμο, μητροπολίτη όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ...του ΛΑ.Ο.Σ. Δε χάνει ευκαιρία ο Αγιος να αναζητά κάθε φορά πρωτότυπους τρόπους για να στείλει το μήνυμα της αγάπης. Επιθυμεί να αντικαταστήσει το ταχυδρομείο με τανκς που θα φτάσουν μέχρι τον Γάγγη ποταμό, για να πατήσουν στα εδάφη του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

6. Διά στόματος Τόμας Τζέφερσον: «Δεν πιστεύουμε περισσότερο τους πολέμους του Βοναπάρτη απλώς για την ελευθερία των θαλασσών απ' ό,τι τους πολέμους της Μεγάλης Βρετανίας για την ελευθερία της ανθρωπότητας. Ο στόχος είναι ο ίδιος: να οικειοποιηθούν την εξουσία, τον πλούτο και τις πηγές των άλλων εθνών» (από το βιβλίο Ηγεμονία ή επιβίωση του Νόαμ Τσόμσκι, μετ. Γ. Καλαμαντής, εκδ. «Πατάκη»).

7. Κι ενώ η καθημερινότητα κυλάει από τον ένα λαϊκισμό στον άλλον, τον χειρότερο, η γνωστή αδελφότητα των δημοσιογράφων υπό την επωνυμία «Πάση θυσία» δεν τα καταφέρνει πια να συντηρήσει την πραγματικότητα. Εκτός από τον Ζαχόπουλο, κοντεύει να ρίξει και το ίδιο το μπαλκόνι του προς άγραν της τηλεθέασης, αλλά ο κόσμος - αχ, αυτός ο άκαρδος κόσμος - με χασμουρητά στρέφεται αλλού.

8. Ανάμεσα στις κατηγορίες που εκστομίζονται συχνά πυκνά εναντίον των κομμουνιστών ξεχωρίζει εκείνη περί δόγματος και δογματικών μέσα στο κίνημα. Οταν η ημιμάθεια συναντά την Αριστερά, η κατάληξη είναι η βλακεία. Για παιδαγωγικούς και μόνο λόγους θα θυμίσουμε προς όλους μέσα από τον ψίθυρο περί του τι εστί δόγμα τον μόνο υπεύθυνο, που φυσικά ανήκει στην Εκκλησία, τον γέροντα Αιμιλιανό: «Δόγμα σημαίνει γνώμη, δοξασία, κάποιο διάταγμα που βγάζει ένας βασιλιάς ή ένας επίσκοπος ή μια σύνοδος. Δόγμα είναι κάτι το οποίο εντέλλεται. Παράγεται από το ρήμα δέχομαι που εμπερικλείει την έννοια της προσωπικής κινήσεως. Επομένως, δόγμα σημαίνει ότι δέχομαι τον Θεόν. Το δόγμα δεν είναι νόμος επιβλητικός, δεν είναι άπιαστη φιλοσοφική έννοια, δεν είναι καταθλιπτική και απαιτητική υποχρέωσις, δεν είναι απειλητικός όρος για τη ζωή μας, δεν επιδέχεται φιλοσοφικές ερμηνείες».

9. Η αξιοθρήνητη κατάσταση του Γιωργάκη μέσα στο μαγαζί του μακαρίτη πατέρα του ανάγκασε πολλούς από τους συμβούλους του να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για την εξουσία. Εφτασε η ώρα της μαγγανείας και των αφορισμών κατά των οπαδών του ΠΑΣΟΚ που δεν ψήφισαν το κίνημα στις εκλογές.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ