Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΑΝΕΙΣΜΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Εξάγουν και ... «αμετακίνητα» κειμήλια

Στέλνουμε σωρηδόν αρχαιότητες σε εκθέσεις στο εξωτερικό, επειδή είναι ακριβά να τα εκθέσουμε στο εσωτερικό!

Αγαλμα αθλητή (100 π.Χ.) από την έκθεση «ΑΓΩΝ» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου το 2004
Αγαλμα αθλητή (100 π.Χ.) από την έκθεση «ΑΓΩΝ» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου το 2004
Για μια ακόμη φορά το αστικό κράτος απαξιώνει την πολιτιστική μας κληρονομιά ακόμη και στο στοιχειώδες: Την ύπαρξη συνολικού καταλόγου των αρχαιοτήτων, που επ' ουδενί μπορούν να μετακινηθούν για περιοδικές εκθέσεις στο εξωτερικό, λόγω της σημασίας ή της σπανιότητάς τους. Αποτέλεσμα: Αφ' ενός η εξαγωγή αρχαιοτήτων μας είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη των εισαγόμενων αντικειμένων και αφ' ετέρου δίνουμε στους ξένους ό,τι ...τους «γυαλίζει».

Αφορμή τώρα στάθηκαν οι αρχαιολογικές εκθέσεις που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης (σ.σ. γιατί όχι απευθείας η Αρχαιολογική Υπηρεσία;) στην Κίνα, στο πλαίσιο του Ετους της Ελλάδας, για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, και ο δανεισμός αρχαίου αντικειμένου στη Γερμανία.

Ξεκινώντας από το δεύτερο, προκαλεί εντύπωση το ότι η ανάγλυφη πλάκα από τη Μαντίνεια (αρ. 215) έργο του Πραξιτέλη, που θα εκτεθεί στο Μουσείο Λίμπεγκχάους της Φραγκφούρτης (9/4-27/7) εντάσσεται ...στα «αμετακίνητα» έργα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου!

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Οπως ειπώθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η μεγάλη εξαγωγή αρχαιοτήτων μας για εκθέσεις στο εξωτερικό αποτελεί πολιτική επιλογή χρόνων... τάχα, λόγω του μεγάλου κόστους διοργάνωσης εκθέσεων στο εσωτερικό! Δικαιολογία που προκάλεσε την εύλογη αντίδραση του καθηγητή Αθ. Παλιούρα, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, πως αυτό είναι «μεμψίμοιρο» και «συντηρητικό», για το λαό και τον πολιτισμό μας. «Οι Ελληνες στερούνται στοιχειωδών πραγμάτων. Γιατί να μη γίνονται εκθέσεις», σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας και το απαράδεκτο γεγονός ότι δεν υπάρχουν ελληνικά κείμενα στους καταλόγους των εκθέσεων στο εξωτερικό, στις οποίες δανείζουμε αντικείμενα.

Εξάλλου, στην Κίνα θα ταξιδέψουν 167 αρχαιότητες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (πρόκειται για τη γνωστή έκθεση «ΑΓΩΝ») μεταξύ των οποίων 16, επίσης, ...«αμετακίνητα» και μερικά αντίγραφα. Η μαζική εξαγωγή στο Πεκίνο συμπληρώνεται με έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό, με αντικείμενα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και «συμμετοχή» του Εθνικού Αρχαιολογικού. Γεγονός που προκάλεσε παρατηρήσεις μελών του ΚΑΣ ότι προβάλλεται ένα ιδιωτικό μουσείο, «όταν το Εθνικό Αρχαιολογικό διαθέτει τα σημαντικότερα κυκλαδικά αντικείμενα από ανασκαφές», αφού των άλλων η προέλευση και αυθεντικότητα είναι συζητήσιμη...

Για την ιστορία να αναφέρουμε τη «δέσμευση» της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΠΟ ότι μέχρι το τέλος Μάρτη θα έρθουν στο ΚΑΣ οι προτάσεις των Εφορειών για τα «αμετακίνητα» αρχαία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ