Κυριακή 2 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Απαίτηση η ανθρωπιστική ανταλλαγή κρατουμένων

Η κρατική τρομοκρατία στην Κολομβία έχει οδηγήσει σε έναν εμφύλιο που κρατάει γύρω στα 50 χρόνια

Associated Press

Η κρατική τρομοκρατία στην Κολομβία έχει οδηγήσει σε έναν εμφύλιο που κρατάει γύρω στα 50 χρόνια
Η μονομερής απελευθέρωση την Τετάρτη, από μεριάς του το αντάρτικου της χώρας, των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας» (FARC), τεσσάρων πρώην γερουσιαστών κρατούμενων για χρόνια, δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα για να ανοίξει μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική ανταλλαγή κρατουμένων (των 40 κρατούμενων των ανταρτών και των ανταρτών που κρατούνται στις φυλακές) και στην ειρήνη στη χώρα.

Την απαίτηση αυτή, όπως και την καταδίκη της κρατικής τρομοκρατίας - του στρατού και των παραστρατιωτικών οργανώσεων που στηρίζει το αντιδραστικό καθεστώς του Αλβάρο Ουρίμπε - θα διατρανώσουν οι λαϊκές οργανώσεις και οι σύνδεσμοι των θυμάτων, με την παγκόσμια διαδήλωση που διοργανώνεται στην Κολομβία και πολλές χώρες στις 6 Μάρτη. Θα είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ στην πολιτική που χρόνια τώρα δολοφονεί λαϊκούς αγωνιστές, εκτοπίζει εκατομμύρια ανθρώπους από τις εστίες τους. Την κινητοποίηση αυτή στηρίζει ενεργητικά το Κολομβιανικό ΚΚ.

Από την άλλη ο αντιδραστικός πρόεδρος της Κολομβίας, Α. Ουρίμπε, δεδομένης και της υποστήριξης των ΗΠΑ, κρατάει αδιάλλακτη στάση και επιμένει στο δρόμο της βίας. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Καράκας οι 4 απελευθερωμένοι γερουσιαστές, ο Λουίς Ελάδιο Πέρες σημείωσε: «Κύριε πρόεδρε η μόνη λύση είναι πολιτική»! Οι τέσσερις πρώην κοινοβουλευτικοί απηύθυναν μάλιστα προσωπική έκκληση προς τον Ουρίμπε να αποδεχτεί την πρόταση των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας». Πρόταση που διατυπώθηκε για άλλη μία φορά στην ανακοίνωση των FARC μετά την απελευθέρωση, όπου καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης Ουρίμπε, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των αιχμαλώτων, καθώς «η επιχείρηση απελευθέρωσης έγινε μεσούσης μιας γιγάντιας στρατιωτικής επιχείρησης εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων» και επαναλαμβάνουν ότι «για να υπάρξει μία «καθολική ανθρωπιστική ανταλλαγή κρατουμένων απαιτείται να αποστρατιωτικοποιηθούν οι επαρχίες Πραδέρα και Φλορίδα για 45 ημέρες, με διεθνή παρουσία και ανταρτών».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Γαλλίας, που ενδιαφέρεται για τη Γαλλοκολομβιανή πολιτικό Ινγκριντ Μπετανκούρ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πάει ο ίδιος στα Κολομβιανο-βενεζουελάνικα σύνορα, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ο. Τσάβες, για να τη διασώσει, δεδομένου ότι -όπως ανέφεραν οι απελευθερωθέντες γερουσιαστές- έχει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τέλος, ο Τσάβες, που από κοινού με την Κολομβιανή γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα μεσολαβούν για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, αλλά και για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανθρωπιστικής ανταλλαγής, πρότεινε τη σύσταση διεθνούς μεσολαβητικής ομάδας, όπως κατά τη δεκαετία του '80 που έγινε στην Κεντρική Αμερική. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Τσάβες, η Γαλλία και οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Αργεντινής και του Ισημερινού υποστηρίζουν την ιδέα να αναμειχθούν περισσότερες χώρες στις συνομιλίες. «Συμφωνούν όλοι εκτός από τον Ουρίμπε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσάβες...


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ