Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε χαμηλό βαρομετρικό...

Ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του ΕΚΟΦΙΝ και του Γιούρογκρουπ

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η εξέταση των προγραμμάτων σταθερότητας της Ελλάδας και άλλων επτά (7) χωρών της ευρωζώνης, τα σενάρια για τη λήψη προστατευτικών μέτρων εναντίον ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που επιδιώκουν την εξαγορά στρατηγικών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και η προετοιμασία της εαρινής Συνόδου Κορυφής στις 13 - 14 Μάρτη, περιλαμβάνονται στα θέματα που θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των 12 χωρών της ευρωζώνης (ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ) και γενικότερα της ΕΕ των «27» (ΕΚΟΦΙΝ), οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι εργασίες των δύο οργάνων πραγματοποιούνται μέσα σε ένα ιδιαίτερα βεβαρημένο κλίμα, καθώς οι αναταράξεις στην αμερικανική οικονομία (όλα δείχνουν πως έχει εισέλθει στη φάση της κυκλικής κρίσης), κάνουν αισθητές τις παρενέργειες και στην Ευρώπη. Μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων, η ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο, κυμαίνεται σταθερά πάνω από τα 1,5 δολάρια, με αρνητικές συνέπειες στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου (χτες η τιμή του «μπρεντ» ήταν στα 101,4 δολάρια) σε συνδυασμό με τη διατήρηση των υψηλών τιμών στα τρόφιμα, πυροδοτούν τον πληθωρισμό στις οικονομίες της ΕΕ, που το Γενάρη έτρεχε με ρυθμό 3,4%. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αναμένεται να αναθεωρηθεί εκ νέου ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,8%, που προέβλεπαν οι τελευταίες εκτιμήσεις.

Τέλος, διιστάμενες είναι οι απόψεις στην ΕΕ, σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης προστατευτικών μέτρων, εναντίον των λεγόμενων κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων (Savereign wealth funds) - πρόκειται κυρίως για αραβικά και κινέζικα κεφάλαια - τα οποία επιδιώκουν να αποκτήσουν μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς τομείς (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κλπ.). Το θέμα έχει τεθεί από μια σειρά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οποίες δεν επιθυμούν μεγάλες δικές τους επιχειρήσεις, να καταλήξουν σε... ανεπιθύμητα χέρια. Στη χώρα μας, ως γνωστό, εκκρεμεί η περίπτωση της εξαγοράς του ΟΤΕ από την αραβικών συμφερόντων «Marfin Bank», όπου και υπήρξε αντίδραση από το υπουργείο Οικονομίας. Για το θέμα, ο πρόεδρος της ΕΕ Μ. Μπαρόζο - σε συνέντευξή του χτες στους «Financial Times» - προειδοποίησε για «ενίσχυση του προστατευτισμού στην ΕΕ» κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «κίνημα προστατευτισμού», ενώ τάχτηκε κατά της συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού οργανισμού ρύθμισης των χρηματαγορών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ