Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Αποκαλύφθηκε η δικομματική συνενοχή

Τις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην εκποίηση των λιμανιών και στην καρατόμηση δικαιωμάτων ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Την κάλυψη με κοινοβουλευτικό μανδύα της παράδοσης των λιμανιών στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα επιδιώκει η κυβέρνηση, με την ενεργοποίηση συμβάσεων που υπογράφηκαν επί ΠΑΣΟΚ και τη συζήτησή τους από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Σύμφωνα με αυτές, κηρύσσονται ουσιαστικά υπό διωγμό οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, προκειμένου να αντικατασταθούν από νέους χωρίς δικαιώματα και ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση των λιμανιών στα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα για 50 ολόκληρα χρόνια.

Το ξεπούλημα των λιμανιών και το διωγμό των εργαζομένων κατήγγειλε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη, ζητώντας να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και να βρεθούν τα λιμάνια υπό τον, κατά 100% έλεγχο του κράτους. Απορρίπτουμε, τόνισε, τις θεωρίες περί ανταγωνιστικότητας και είπε ότι όλα τα βήματα της κυβέρνησης οδηγούν στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και τον εκτοπισμό των εργαζομένων. Τόνισε, δε, ότι η νέα γενιά των εργαζομένων και στα λιμάνια θα «είναι μισθωτοί δούλοι» χωρίς κανένα δικαίωμα.

Τα λιμάνια, είπε η βουλευτής, είναι πύλες εισόδου της χώρας, επηρεάζουν την επικοινωνία με τα νησιά και από αυτά περνάει όλο το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ, είπε η εισηγήτρια, δε διαφωνεί με την ουσία της προωθούμενης κυβερνητικής πρότασης, αλλά θέλει απλώς «άλλου τύπου» ιδιωτικοποίηση και αρέσκεται σε παρατηρήσεις δευτερεύουσας σημασίας, όπως εάν προωθείται ή όχι ο «υγιής ανταγωνισμός».

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας κατήγγειλε ότι σε μια περίοδο που οι επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια είναι ανοιχτές, η κυβέρνηση παραδίδει τα λιμάνια της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο, εκποιώντας δημόσια περιουσία, αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Υπενθύμισε ότι η παράδοση των λιμανιών ξεκίνησε το 1999 από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετέτρεψε τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ σε Ανώνυμες Εταιρείες και το μόνο που κάνει η σημερινή κυβέρνηση είναι να υλοποιεί τους νόμους του ΠΑΣΟΚ που επιτρέπουν την εγκατάσταση των ιδιωτών.

Με την παραχώρηση, είπε, των λιμανιών στην ουσία παραχωρούνται σύνορα της χώρας και υπενθύμισε το ρόλο που διαδραμάτισε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων στη Γιουγκοσλαβία.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δεν τοποθετήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση - κάτι που θα κάνει σήμερα - και αρκέστηκε να πει ότι η χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τις κινητοποιήσεις δεν επηρεάζει τη συνέχιση της διαδικασίας παράδοσης των λιμανιών στους ιδιώτες. Ο εισηγητής της ΝΔ Σ. Κεδίκογλου υπερασπίστηκε την παραχώρηση, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν δημαγωγικά λόγο για «διαστρέβλωση» της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Κατά της παραχώρησης δήλωσαν ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ