Σάββατο 8 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΠΚΑ
«Αλμυρά» τα σαρακοστιανά

Οι τιμές τους είναι φέτος αυξημένες μέχρι 233,33%. Ακριβότερη, γύρω στο 8%-10% η λαγάνα, η τιμή της οποίας αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 3 ευρώ

Eurokinissi

Εν μέσω αλλεπάλληλων και αδιάλειπτων ανατιμήσεων σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης -μεταξύ αυτών και τα σαρακοστιανά, που έχουν την «πρωτοκαθεδρία» στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας - τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά που θα θελήσουν να ακολουθήσουν τις επιταγές της παράδοσης θα αναγκαστούν να διαθέσουν ένα σημαντικό κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών της μέρας αυτής. Με βάση τις τιμοληψίες της καταναλωτικής οργάνωσης «Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών» (ΚΕΠΚΑ), οι τιμές στα παραδοσιακά είδη των ημερών έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο μέχρι και 233,33%.

Ενδεικτικά, οι σουπιές πωλούνται στα 8 - 14 ευρώ το κιλό, ακριβότερα μέχρι και 40% φέτος, τα καλαμάρια στα 14 - 22 ευρώ, οι μικρές γαρίδες στα 10 - 18 ευρώ το κιλό, ακριβότερα μέχρι και 233,33%, καθώς εξέλιπε η τιμή των 3 ευρώ ως φθηνότερη που κατέγραψε πέρσι το ΚΕΠΚΑ, η μελιτζανοσαλάτα στα 2,50 - 7,90, ακριβότερα μέχρι 58%, ο χαλβάς στα 4 - 7,73 ευρώ, ακριβότερος μέχρι 10,43%. Μεγάλα ποσοστά μειώσεων και μικρές ανατιμήσεις «είδε» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στις τιμοληψίες των υπηρεσιών τις οποίες επικαλείται σε χτεσινή της ανακοίνωση. Την ίδια στιγμή, αποδίδει στην κακοκαιρία που προηγήθηκε τις κερδοσκοπικές ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά. Για άλλη μια φορά, όμως, δεν «είδε» πουθενά κερδοσκοπία και ακρίβεια, κάτι το οποίο, άλλωστε, δε θα μπορούσε να κάνει, αφού και τα δυο είναι συνυφασμένα με την πολιτική που εφαρμόζει.

«Τσιμπημένη», κατά 8-10%, θα είναι και η τιμή της λαγάνας. Ενώ πέρσι, η τιμή της κυμαινόταν από 2,60 έως 2,80 ευρώ τα 750 γραμμάρια (δηλαδή 3,47 - 3,73 ευρώ το κιλό), φέτος η συνδικαλιστική ηγεσία των αρτοποιών συστήνει στους αρτοποιούς, να μην ξεπεράσει τα 3 ευρώ τα 750 γραμμάρια (ήτοι 4 ευρώ το κιλό).

Για όσους, πάντως, αντέξει το πορτοφόλι τους να καταναλώσουν τα λεγόμενα σαρακοστιανά, επειδή τα περισσότερα από αυτά τα είδη είναι ευαλλοίωτα, καλό είναι να γνωρίζουν τι πρέπει να προσέχουν ώστε να αποφύγουν τις «παγίδες». Οσον αφορά στα μαλάκια, δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα κλπ., πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην έχουν μυρωδιά αμμωνίας ή άλλη ξένη προς το προϊόν. Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.

Στα οστρακοειδή (μύδια, στρείδια, γυαλιστερές, κυδώνια κλπ.), που από τα καταστήματα πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες, θα πρέπει επάνω στη συσκευασία να υπάρχει υγειονομικό σήμα, με τη σφραγίδα του κέντρου αποστολής, καθώς και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις. Να αναγράφεται ότι πρέπει το προϊόν να είναι ζωντανό κατά τη στιγμή της αγοράς. Τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά ή, εάν είναι λίγο ανοιχτά, με ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος να κλείνουν.

Οι γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια κλπ. όταν είναι νωπά και ζωντανά πρέπει να εμφανίζουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια, όταν πρόκειται για κατεψυγμένα, πρέπει επάνω στη συσκευασία να φέρουν τις απαραίτητες ενδείξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ