Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Λαϊκή υπόθεση η προστασία του

Κινητοποίηση το περασμένο Σάββατο στην Αμφιλοχία

Εργάτες συλλέγουν νεκρά ψάρια

ICON

Εργάτες συλλέγουν νεκρά ψάρια
Ο Αμβρακικός Κόλπος μπορεί να αποτελέσει πηγή ζωής, αρκεί να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του και να βάλει φρένο στην πολιτική που παραδίδει τις ακτές, τις θάλασσες και τα φυσικά οικοσυστήματα στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό ήταν το μήνυμα του συλλαλητηρίου που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αμφιλοχία με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής και τη συμμετοχή δεκάδων φορέων.

Εκπρόσωποι, μεταξύ άλλων, από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Αρτας και Αιτωλοακαρνανίας, την Ομοσπονδία Ελεύθερων Αλιέων Ηπείρου, από τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Αγρινίου και Λευκάδας και τη ΝΑΣ, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ψαράδων, αγροτών και εργαζόμενων από τους παράκτιους δήμους του Αμβρακικού Κόλπου συγκεντρώθηκαν έξω από τις δεξαμενές καυσίμων της SHELL. Διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων τους στην Αυτοδιοίκηση που έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τον Αμβρακικό. Μια πολιτική η οποία εκφράστηκε και σε πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφούσας παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας με την έγκριση της επέκτασης των δεξαμενών καυσίμων της πολυεθνικής.

Γι αυτήν τη «γαλαζοπράσινη» πολιτική που καταστρέφει τον Αμβρακικό, σε συνδυασμό με την αντιαλιευτική πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ που ξεκληρίζει και τους μικρούς ψαράδες, ενισχύοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα, μίλησε ο Σπύρος Κοτοπούλης εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Κατήγγειλε την ασύδοτη και πολλές φορές παράνομη επέκταση και δράση στον κόλπο, επιχειρήσεων («Ανδρομέδα» του ομίλου «Αλφα Μπανκ», ναυπηγική εταιρεία ΤΕΦΑ, ΕΚΟ, SHELL κ.ά.) που και με τα ανεπαρκή μέτρα και άλλες παραλείψεις (εμπλουτισμός των νερών, βιολογικοί καθαρισμοί των παράκτιων δήμων κλπ.) έχουν οδηγήσει στη δραματική επιβάρυνση του Αμβρακικού. Κι αυτό παρά τις εκάστοτε κυβερνητικές εξαγγελίες για δήθεν προστασία του κόλπου μέσα από τη λεγόμενη θεσμοθέτηση Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού.

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Ο Νικήτας Γλυνάτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας επισήμανε: «Θέλουν τον Αμβρακικό όπως και τα Τζουμέρκα, την Πίνδο, τα δάση και τα νερά για να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία περισσότερης και μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε: «Η μάχη για την υπεράσπιση του Αμβρακικού αφορά κάθε λαϊκή οικογένεια».

Εκ μέρους της ΝΑΣ Αιτωλοακαρνανίας που καταψήφισε την πρόταση για επέκταση δεξαμενών καυσίμων της SHELL, χαιρέτισε ο Γιώργος Σολτάτος καθώς και ο Παύλος Χαραλάμπους εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ελεύθερων Αλιέων Ηπείρου, ενώ στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Κώστας Αλυσανδράκης.

Με το ψήφισμα που έγινε ομόφωνα αποδεκτό, οι φορείς της περιοχής διεκδικούν, μεταξύ άλλων: Προστασία στο εισόδημα των ψαράδων, αγροτών, κτηνοτρόφων, που εξανεμίζεται από την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Να φύγουν όλες οι δεξαμενές καυσίμων. Να αποκατασταθεί η θαλάσσια περιοχή στο Ακτιο από το μπάζωμα για την κατασκευή μαρίνας. Να φύγουν όλες οι ιχθυοκαλλιέργειες από τον κόλπο. Λήψη μέτρων κατά της ρύπανσης. Αμεση χρηματοδότηση για τη δημιουργία βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους παράκτιους Δήμους. Να εξασφαλιστεί σταθερή και επαρκής ροή νερού από τα φράγματα Αράχθου και Λούρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ