Σάββατο 15 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ - «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Δικαστική απόφαση για τη σύμβαση του '60

Νέα τροπή παίρνει η κόντρα μεταξύ ΔΕΗ και «Αλουμίνιον της Ελλάδας» (ΑτΕ) με τη χτεσινή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία ανακαλεί την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που δικαίωνε την εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου, διατηρώντας το καθεστώς χαμηλής τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει. Ανοίγει έτσι ο «δρόμος» για πιθανή ένταξη της εταιρείας στο βιομηχανικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, ανάλογα και με τις αντιδράσεις που θα προκύψουν τις επόμενες μέρες.

Η απόφαση που ανακλήθηκε - η οποία είχε ληφθεί τον Γενάρη του 2007 - υποχρέωνε τη ΔΕΗ να συνεχίσει να ηλεκτροδοτεί την ΑτΕ με βάση την αποικιακού χαρακτήρα σύμβαση του 1960. Η σύμβαση όριζε πολύ χαμηλές τιμές και τη συνάρτησή τους με τις διεθνείς τιμές του αλουμινίου, ώστε η πρώην ΠΕΣΙΝΕ να απολαμβάνει ακόμη μεγαλύτερης «έκπτωσης», όταν μειωνόταν το κέρδος της. Η κατάπτυστη σύμβαση που είχε θεσπιστεί στο όνομα της στήριξης της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας, εξασφάλισε τεράστια κέρδη για την ΠΕΣΙΝΕ και επιβάρυνε τον ελληνικό λαό διαχρονικά με τουλάχιστον 100 δισ. δραχμές!!!

Η δικαστική απόφαση του περασμένου έτους όριζε την παράταση ισχύος της σύμβασης - η οποία έληγε τον Μάρτη του 2006 - για όσο διάστημα η ΔΕΗ διατηρούσε δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η ΑτΕ δεν είχε τη δυνατότητα εναλλακτικού προμηθευτή. Πριν από λίγες μέρες, η πλευρά Μυτιληναίου - η οποία συσχετίζει την παράταση της σύμβασης και με τη χρήση των δικών της μονάδων ηλεκτροπαραγωγής - κατάφερε να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης και με αυτό τον τρόπο να παρατείνει τη σύμβαση μέχρι το 2009. Με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου (72/2008) ανατράπηκε αυτή η κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ