Σάββατο 15 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισθός 345.252 ευρώ!

Την περασμένη βδομάδα, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μετέδωσαν μια ενδιαφέρουσα είδηση, στηριγμένη σε στοιχεία που δημοσιοποίησε - για πρώτη φορά - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εμείς την αλιεύσαμε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), στο τηλεγράφημα του οποίου αναφέρεται: «Αύξηση 2% έλαβε στον μισθό του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ το 2007 - λιγότερο από το ποσοστό του πληθωρισμού - σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα την Πέμπτη».

Για όσους τυχόν απορούν, με ποιο σκεπτικό δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία με τις αυξήσεις των μισθών που αποφάσισαν για τον εαυτό τους τα μεγάλα αφεντικά της ΕΚΤ, η απάντηση βρίσκεται στο ίδιο τηλεγράφημα. Οπως αναφέρεται, «ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει επανειλημμένως τονίσει πως οι υπέρογκες αυξήσεις στους μισθούς συνιστούν απειλή για τη σταθερότητα των τιμών, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί στο 3,2% - το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 14 ετών». Δηλαδή, μας εξηγούν, πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, σαν γνήσιος υπέρμαχος της αντιδραστικής θεωρίας του «φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό», έδωσε το ...καλό παράδειγμα. Θέλησε, δηλαδή, να δικαιολογήσει την προσήλωση των ευρωτραπεζιτών στις αντιλαϊκές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας και να παροτρύνει τους εργαζόμενους στις χώρες - μέλη της ΕΕ να μη διεκδικήσουν μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις.

Βέβαια, η ουσία της είδησης δε βρίσκεται στο ότι ο μισθός του κ. Τρισέ και άλλων 5 στελεχών της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 2%, αλλά στο ύψος του μισθού που εισπράττουν. Ετσι, «ο βασικός μισθός του (σ.σ. κ. Τρισέ) διαμορφώθηκε πέρυσι στα 345.252 ευρώ, από τα 338.472 ευρώ που ήταν το 2006». Ετσι, ακόμη και με αυτό το μικρό ποσοστό (2%), ο μισθός του κ. Τρισέ αυξήθηκε πέρσι κατά 6.780 ευρώ, ενώ η αύξηση που αναλογεί στο μισθό ενός «προνομιούχου» εργαζόμενου ή συνταξιούχου (π.χ. των 1.000 ευρώ) είναι μόλις 10 ευρώ! Και φυσικά, στο μισθό του κ. Τρισέ, δεν περιλαμβάνονται μια σειρά προνόμια, όπως δωρεάν στέγαση, διατροφή, ταξίδια και διάφορα άλλα - φανερά ή κρυφά - μπόνους.

Με τέτοιους παχυλούς μισθούς, είναι επόμενο οι ευρωτραπεζίτες - μεταξύ αυτών και ο δικός μας Ν. Γκαργκάνας - να κινδυνολογούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, υποστηρίζοντας πως για τον πληθωρισμό «φταίνε οι μισθοί» και μόνο οι μισθοί. Το ίδιο επιχείρημα προβάλλουν - σε διάφορες παραλλαγές - και οι κυβερνώντες στις χώρες της ΕΕ, μαζί με τους κάθε είδους εκπροσώπους (φανερούς ή κρυφούς) των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Δηλαδή, τα επιτελεία της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, του ΣΕΒ και όλων εκείνων που υπερασπίζονται - με τα αζημίωτο - τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, υποστηρίζοντας πως οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ενισχύουν δήθεν τον πληθωρισμό.

Με τις εκθέσεις τους και τις δηλώσεις τους, οι παραπάνω κύριοι φροντίζουν με κάθε τρόπο να διατηρούνται στο απυρόβλητο τόσο τα προκλητικά κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και οι τεράστιες χρηματοδοτήσεις των πολυεθνικών όσο και τα δικά τους υψηλά «κασέ». Αντίθετα, όλοι μαζί έχουν κηρύξει τον πόλεμο ακόμα και σε κάθε ιδέα βελτίωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, διαιωνίζοντας την πολιτική λιτότητας σε βάρος των λαϊκών σρτωμάτων. Αντί για όποιο άλλο σχόλιο, εδώ ταιριάζει το γνωστό «άξιος ο μισθός τους».


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ