Σάββατο 15 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ
Αρνητικές μεθοδεύσεις για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους

Το ΚΚΕ καταψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο τη σχετική πρόταση της Κομισιόν

Η πρόταση της Επιτροπής για τις εθνικές ποσοστώσεις στο γάλα εντείνει την άνιση κατανομή τους ανάμεσα στα κράτη - μέλη και οδηγεί σε αργό θάνατο τις μικρομεσαίες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού για την ενιαία Κοινοτική Οργάνωση Αγοράς, όσον αφορά τις εθνικές ποσοστώσεις για το γάλα.

Το ΚΚΕ, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, είναι αντίθετο με την απελευθέρωση της αγοράς του γαλακτοκομικού τομέα και θεωρεί απαραίτητη τη μη γραμμική αύξηση των ποσοστώσεων, ώστε να δοθούν πρόσθετες αυξήσεις σε κράτη - μέλη, όπως η Ελλάδα, που παραδοσιακά παρουσιάζονται ελλειμματικές. Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος, ο Θ. Παφίλης, υπογράμμισε τα εξής:

«Η οργάνωση της αγοράς γάλακτος υπακούει στις επιταγές των μονοπωλιακών επιχειρήσεων του τομέα, οι οποίες ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς και προωθούν πλέον την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Η πρόταση της Επιτροπής για μια πολιτική "ομαλής προσγείωσης" και αύξηση των ποσοστώσεων κατά 2% κάθε χρόνο μέχρι το 2014, οπότε λήγει ο σημερινός κανονισμός, έρχεται να εντείνει τις ανισότητες κατανομής των ποσοστώσεων ανάμεσα στις χώρες - μέλη και να οδηγήσει σε αργό θάνατο τις μικρομεσαίες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ιδιαίτερα μετά τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την απελευθέρωση της αγοράς του γαλακτοκομικού τομέα και θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη μια μη γραμμική αύξηση των εθνικών ποσοστώσεων, προκειμένου να δοθούν πρόσθετες αυξήσεις στα κράτη - μέλη, όπου οι ποσοστώσεις παραγωγής είναι παραδοσιακά ελλειμματικές, όπως π.χ. η Ελλάδα που η παραγωγή καλύπτει μόλις το 50% της εγχώριας κατανάλωσης.

Στηρίζουμε τους αγώνες των κτηνοτρόφων για τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές και σε άλλες περιοχές με ειδικές δυσκολίες, ιδίως για τις περιπτώσεις όπου η σημερινή κατάσταση οδηγεί στην εγκατάλειψη της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποια αγροτική ανάπτυξη;... (2012-06-23 00:00:00.0)
Η ΚΑΠ καταστρέφει τους κτηνοτρόφους (2009-09-22 00:00:00.0)
Μαχητική «κραυγή» διαμαρτυρίας (2007-10-18 00:00:00.0)
Η κτηνοτροφία συρρικνώνεται (2003-03-15 00:00:00.0)
Εξοντωτικά χτυπήματα στην ελληνική αγροτιά (1998-03-13 00:00:00.0)
ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΚΑΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (1996-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ