Κυριακή 16 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Δημοσιογράφοι σε διατεταγμένη υπηρεσία!

«

Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι!» φώναζε και ήταν πολύ θυμωμένος! Τον πλησίασα διακριτικά (τα πνεύματα είναι οξυμένα ετούτες τις μέρες). «Δεν είναι σωστό σύνθημα ετούτο», του λέω. «Γιατί, πού βρίσκεται το λάθος;» ρωτάει και έδειχνε πως ήταν απολύτως βέβαιος πως ό,τι έλεγε ήταν πέρα για πέρα αληθινό και ρεαλιστικό! «Στη γενίκευση», του απαντάω! Ρίχνει μια ματιά γύρω του, σαν κάτι να θέλει να αποφύγει, με πιάνει αγκαζέ και με πάει παραπέρα. «Τα συνθήματα πρέπει να είναι σύντομα και περιεκτικά! Με τρεις καίριες λέξεις να αποκαλύπτεις ολόκληρη την αλήθεια! Ο καθένας βέβαια, και αυτός που φωνάζει το σύνθημα και αυτός που το ακούει, γνωρίζει, πως η οργή μου δεν αφορά σε όλους τους δημοσιογράφους. Αφορά συγκεκριμένους ανθρώπους. Δημοσιογράφους που, πέρα από την επαγγελματική τους ιδιότητα, έχουν και τις άλλες δυο ιδιότητες. Είναι και αλήτες και ρουφιάνοι».

Σειρά μου τώρα να τον πιάσω αγκαζέ και να τον απομακρύνω εγώ αυτή τη φορά, ακόμα περισσότερο από το κέντρο της συγκέντρωσης! «Και πάλι άδικος είσαι» του λέω, «αλήτης, ρουφιάνος, είναι βαριές λέξεις»! «Δεν υπάρχουν βαριές λέξεις, υπάρχουν βαριές πράξεις, βαριές συμπεριφορές» μου φωνάζει! «Οταν βγαίνει ο ... (είπε ένα γνωστό δημοσιογραφικό όνομα) και εν γνώσει του κάνει τη νύχτα μέρα, αυτό που κάνει δεν είναι αλητεία; Αλητεία είναι! Οταν βγαίνει ο ... (είπε ένα δεύτερο δημοσιογραφικό όνομα) και παροτρύνει τους βιομηχάνους και τους καταστηματάρχες να καταθέσουν μηνύσεις κατά των απεργών, αυτό δεν είναι ρουφιανιά; Ρουφιανιά είναι! Ακουσε φίλε μου, οι άνθρωποι είναι αλήτες και ρουφιάνοι»!

Τον τραβάω λίγο μακρύτερα ακόμα! «Με επιχειρήματα πρέπει να τους πολεμήσουμε, όχι με βρισιές», προσπαθώ να τον συνετίσω! «Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι», δεν είναι βρισιά, πολιτικό επιχείρημα είναι! Το σύνθημα μιλάει για την πολιτική αλητεία, για την πολιτική ρουφιανιά, δε μιλάει για την κοινή αλητεία, για την κοινή ρουφιανιά! Θα μπορούσε δίπλα στο «αλήτες» να κολλήσει το «αγύρτες», το «φασίστες», το «ταγματασφαλίτες»! «Είσαι πολύ θυμωμένος, δεν μπορώ να κουβεντιάσω μαζί σου», τον αποπαίρνω!

Με σφάζει με τα μάτια του και χωρίς να πει κουβέντα γυρίζει να φύγει προς τη συγκέντρωση. «Μια στιγμή» του λέω για να κερδίσω χρόνο (η συγκέντρωση άρχιζε την πορεία της). Γυρίζει κατ' επάνω μου. Κολλάει τα μάτια του στα μάτια μου και με καρφώνει: «Ακου να σου πω φίλε μου», μου λέει! «Οι λέξεις «αλήτες», «ρουφιάνοι», είναι αδύνατες! Πρέπει να βρεθούν άλλες, πολύ χειρότερες! Αυτοί είναι σκουλήκια, σαύρες, αρουραίοι! Είναι λυσσασμένοι! Δεν τους είδες που βγάζουν αφρούς από το στόμα! Αυτοί είναι γενίτσαροι! Μοιάζουν με τους επιστάτες της παλιάς Αφρικής! Μόλις βλέπουν απεργό αφιονίζονται! Είναι άρρωστοι! Το παλιό ΕΑΤ-ΕΣΑ μπροστά τους είναι κατηχητικό! Ετούτοι είναι ναζί και ακόμα χειρότεροι»!

Ρίχνει μια ματιά στην πορεία που φεύγει. Υστερα γυρίζει σε μένα. Μετά ξανά στην πορεία. Και πάλι σε μένα. Την ίδια στιγμή κάτι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι του. Χαμογελάει κουρασμένα. «Κάνω κακό;» μου λέει αλλαγμένος. «Τι να σου πω, εσύ ξέρεις» του λέω! «Οχι» μου λέει, «δεν ξέρω! Τούτες τις μέρες μου έστριψε η βίδα! Δεν είναι η πρώτη φορά που τους πιάνω σκάρτους, όμως τώρα, έχουν ξεσαλώσει! Ο ... (μου λέει ένα τρίτο δημοσιογραφικό όνομα) ήταν ή τέλος πάντων έμοιαζε, σοβαρός άνθρωπος! Τώρα μόλις δει απεργό αφρίζει και ουρλιάζει»!

«Μην εκπλήσσεσαι» του λέω, «τόσο καιρό τον κρατούσανε εφεδρεία! Τώρα, όμως, σήμαναν γενικό προσκλητήριο. Οι μέρες είναι καθοριστικές. Τα πράγματα σε οριακό σημείο. Χρειάζονται όλες οι δυνάμεις! Βγήκαν, λοιπόν, όλοι οι αρουραίοι από την τρύπα τους, όλες οι σουπιές από τη λάσπη τους. Ανθρωποι που έλεγες «αυτοί είναι καθαροί» έβγαλαν ξαφνικά τη μάσκα και φάνηκε το αληθινό πρόσωπό τους. «Είδες», με διακόπτει! «Τους είπες αρουραίους, τους είπες σουπιές! Αλλος τους λέει φίδια και μάλιστα φίδια κολοβά! Αλλος Γκαίμπελς! Οπως και να τους πούμε μέσα είμαστε»!

«Σε παρακαλώ» του λέω, «προχωράμε»! Οσο διήρκεσε η πορεία και μέχρι που διαλυθήκαμε φωνάξαμε του κόσμου τα συνθήματα. Ούτε μια φορά το «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι». Οταν χωρίζαμε, και ενώ απομακρυνότανε, μου φωνάζει: «Εγώ σου έκανα το χατίρι! Η ιστορία, όμως, δε θα σε ακούσει. Αυτή αποφάνθηκε και κατέγραψε»! «Μου τα χάλασες» του φωνάζω. «Γεια σου» μου λέει και χάνεται!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ