Κυριακή 23 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΕΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

(Με τα οράματα του '21)

ΗΤΑΝ του Μάρτη οι στερνές μέρες, που στο Μοριά και στη Ρούμελη έπεφταν οι πρώτες ντουφεκιές της Λευτεριάς. Η Φιλική Εταιρεία έχει δουλέψει με πατριωτικό πάθος του ξεσηκωμού το κρυφό όνειρο. Ο Παπαφλέσσας με κάθε τρόπο παλεύει να κάμψει των κοτζαμπάσηδων την αντίδραση και να ρίξει ενωμένες όλες τις δυνάμεις.

ΕΠΕΙΤΑ από 187 χρόνια και τότε σε συνθήκες εξοντωτικής σκλαβιάς, με τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και Βούλγαρους να πατούν τη γη μας, πρόβαλε το ΕΑΜ, που αποτέλεσε τη νέα «Φιλική Εταιρεία».

ΤΟΤΕ οι πρόγονοί μας με τον αγώνα τους, με τον οχτάχρονο αγώνα τους, έδωσαν στον οθωμανικό δεσποτισμό, μια απάντηση, που έμεινε, και θα μείνει για πάντα στην Ιστορία.

ΜΕ τα χρόνια και καθώς προχωρούσε το ελληνικό κράτος την πορεία του με της υποτέλειας το βρόχο στο λαιμό, τόσο κι η Επανάσταση του '21 αντί να κρατήσει τους αγωνιστικούς χυμούς του, τα λαογέννητα συνθήματα περιορίστηκε σε μια αφυδατωμένη τελετή, σε κάποια στεφάνια και μερικά λογύδρια. Καμιά σχέση με το λαογέννητο Εικοσιένα.

ΑΠΟ την ώρα που στα βουνά της Αλβανίας ο Ελληνας πολεμιστής έφραζε στους φασίστες του Μουσολίνι το δρόμο για να μπουν στη χώρα μας, η μεγάλη κληρονομιά που μας άφησε το Εικοσιένα άνοιγε και πάνω του έσκυψαν μελετητές, ιστορικοί, αναγνώστες.

ΓΙΑ το Εικοσιένα ήταν και του εθνικού ποιητή ένα ύστατο κάλεσμα, που είναι σαν προσταγή που απευθύνει στα ελληνικά νιάτα ο Κωστής Παλαμάς: «Αυτόν το λόγο έχω να σας πω. Δεν έχω άλλον κανένα. Μεθύστε από τ' αθάνατο κρασί του Εικοσιένα».

ΣΤΗ φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου της Αθήνας (Ιπποκράτους) μπροστά σ' ένα πλήθος ακροατών ένας ψηλός άνδρας, ολοφάνερα χτυπημένος από την Κατοχή, μ' ένα πρόσωπο βαθιά χαραγμένο είναι ομιλητής για το άγνωστο Εικοσιένα. Πολλοί τον γνωρίζουν και τον χαιρετούν θερμά.

ΕΙΝΑΙ ο σύντροφος Γιώργης Λαμπρινός, μελετητής της νεότερης Ιστορίας. Και ειδικά του Εικοσιένα. Μ' αυτό το θέμα είναι ομιλητής για το άγνωστο Εικοσιένα, που οι σελίδες αυτές είναι απαγορευμένες στα σχολικά βιβλία.

Σ' ΑΥΤΗΝ την ώρα η Εθνική Αντίσταση ανταμώνει το Εικοσιένα. Παίρνει στα χέρια τα κλασικά βιβλία της Αντίστασης. Μέσα σ' αυτά και τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη. Η έκδοση έχει ολοκληρωθεί, χωρίς να προκαλέσει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, η ΕΑΜική, όπως έγινε και με το '21 αποδείχτηκε «βάτος φλεγομένη και μηδέποτε καιομένη». Το βήμα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ακούγεται στους δρόμους της Αθήνας. Πολύδακρυς και αδικαίωτος ο αγώνας τους.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ