Τρίτη 25 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέα στοιχεία της σκευωρίας κατά Εκουαδόρ - Βενεζουέλας

Δικαιοσύνη απαίτησαν διαδηλωτές για τους Μεξικανούς φοιτητές που δολοφονήθηκαν από την επέμβαση της Κολομβίας στο Εκουαδόρ

Associated Press

Δικαιοσύνη απαίτησαν διαδηλωτές για τους Μεξικανούς φοιτητές που δολοφονήθηκαν από την επέμβαση της Κολομβίας στο Εκουαδόρ
Καταπέλτης είναι η απόφαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) για την επιθετική πολιτική που προωθούν οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των 34 χωρών του Οργανισμού τα ξημερώματα της 18ης Μάρτη με τη διακήρυξή τους την καταδείξανε απερίφραστα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν ως αποκλειστικό θέμα της ατζέντας της έκτακτης συνάντησής τους τα ευρήματα της διερευνητικής αποστολής του OAS, με επικεφαλής τον ΓΓ του Οργανισμού, Μιγκέλ Ινσούλσα, για την αεροπορική και χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Κολομβίας στο έδαφος του Εκουαδόρ την 1η Μάρτη, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) Ραούλ Ρέγιες, 20 ακόμη ανταρτών, καθώς και 4 Μεξικανών φοιτητών.

Εν τω μεταξύ, την κατάσταση περιπλέκει η αποκάλυψη άλλου ενός ψέματος της κολομβιανής κυβέρνησης, που αναγκάστηκε και πάλι να παραδεχτεί. Οτι, δηλαδή, δεν ήταν το πτώμα του ηγετικού στελέχους των FARC, Χουλιάν Κονράδο, αυτό που παρουσίασαν μαζί με αυτό του Ρέγιες ότι μετέφεραν από το Εκουαδόρ. Αποδεικνύεται ότι ο δολοφονημένος είναι ο 38χρονος Γκιγιέρμο Αϊσάλια, μέλος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λατινικής Αμερικής - (ALDHU), όπως επιβεβαιώνουν οι γονείς του. Η υπόθεση προκαλεί την έντονη αντίδραση του Εκουαδόρ με τον Πρόεδρό του Ραφαέλ Κορρέα να δηλώνει: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υπάρξει ατιμωρησία στη δολοφονία ενός πολίτη του Εκουαδόρ» και να προειδοποιεί για διπλωματικά μέτρα. Επίσης, η ειδική ερευνητική επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας του Εκουαδόρ έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το πόρισμά της, όπου επιβεβαιώνεται η χρήση 10 «έξυπνων βομβών», που διαθέτουν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις για το βομβαρδισμό του στρατοπέδου των FARC.

Οι FARC σχετικά με αυτές τις εξελίξεις, με ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι «με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν εκβιασμό που στήθηκε ενάντια στις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και του Εκουαδόρ, βάσει των υποτιθέμενων ευρημάτων στους υπολογιστές του Ρέγιες, που σημειωτέον ακόμα και αν ήταν θωρακισμένοι δε θα παρέμεναν ανέπαφοι από το βομβαρδισμό που ισοπέδωσε τα πάντα». Και συνεχίζει: «Αυτό που αναζητά ο Ουρίμπε με τις "έξυπνες βόμβες του" είναι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να αποσπάσει την προσοχή της χώρας που απαιτεί να καταδικαστεί για γενοκτονία, για δεσμούς με το ναρκω-εμπόριο και τους παραστρατιωτικούς». Τέλος, η ανακοίνωση των FARC αναφέρει ότι η δολοφονία του Ιβάν Ρίος (μέλους της Γραμματείας) ήταν αποτέλεσμα της «διείσδυσης στοιχείων του Στρατού», ενώ η δολοφονία του Ρέγιες ήταν αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης όπου πήραν μέρος και Αμερικανοί κομάντος. Τη θέση του Ρίος ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει ο Μαουρίσιο Χαραμίγιο.

Εξάλλου, ο ΓΓ του OAS, Μιγκέλ Ινσούλσα δήλωσε ότι «θα μπορούσαν να είναι κατασκευασμένα ντοκουμέντα» τα ευρήματα στους υπολογιστές του Ραούλ Ρέγιες... που παρουσίασε η κολομβιανή κυβέρνηση ως αποδείξεις της συνεργασίας Εκουαδόρ και Βενεζουέλας με τους αντάρτες της Κολομβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ