Κυριακή 6 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΙΗΓΗΜΑ
Βιογραφικό Του Χοσέ Μαρία Αργέδας

Ο Χοσέ Μαρία Αργέδας (1911 - 1969) ανήκει στον κύκλο των Περουβιανών διανοουμένων, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του Μαριάτεγι, πρώτου μαρξιστή - θεωρητικού της Λατινικής Αμερικής, ερεύνησαν τις πολιτιστικές ρίζες της χώρας τους και προσπάθησαν να βρουν λύση στα σύγχρονα προβλήματά της.

Ο Αργέδας, ακούραστος μελετητής και λάτρης της κουλτούρας των Ανδεων, προσπάθησε να συγχωνεύσει την πλούσια πολιτιστική παράδοση της περιοχής με τις σύγχρονες μορφές της δυτικής σκέψης. Πίστευε πως έτσι το σύγχρονο Περού θα έλυνε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που το σπάραζαν.

Εγραψε πολλά έργα (εθνολογικά, κοινωνιολογικά, μελέτες, μυθιστορήματα, διηγήματα). Το πιο φημισμένο του έργο είναι το μυθιστόρημα «Βαθιά ποτάμια», μεταφρασμένο σ' όλο τον κόσμο.

Σ' ένα από τα πρώτα του διηγήματα, το «Παιδικός έρωτας», παρουσιάζονται οι δύο όψεις των Ανδεων. Αφ' ενός ο πόνος, η φτώχεια, η αδικία και αφ' ετέρου η ομορφιά, η αρμονία, το δέσιμο του ανθρώπου με τη φύση. Ο ήρωας, ο Ερνέστο, παρόλο ότι ανήκει στον κόσμο των γαιοκτημόνων, επαναστατεί ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση. Αφυπνίζεται, θέλει ν' αλλάξει τον κόσμο. Ο συγγραφέας, σκιαγραφώντας τον μικρό «ήρωα», περνάει πολλά μηνύματα. Πρέπει να καταργηθεί η γαιοκτησία, να αφυπνιστούν οι Ινδιάνοι, να βρουν οι άνθρωποι τις ρίζες τους, να ανακτήσουν τη χαμένη τους ταυτότητα, τη χαμένη «Αρκαδία» τους. Ο Ερνέστο συμβολίζει το νέο άνθρωπο που οραματίζεται ο συγγραφέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ