Πέμπτη 3 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κηδεύτηκε χθες ο Ντασσέν

Το σημαντικό δημιουργό και αγωνιστή αποχαιρέτησαν ομότεχνοί του και εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής

Αποψη της κηδείας του Ζυλ Ντασσέν

Eurokinissi

Αποψη της κηδείας του Ζυλ Ντασσέν
Η γη της Ελλάδας σκέπασε τον Ζυλ Ντασσέν. Στο στερνό του «δρόμο», χτες, τον συνόδεψαν οι κόρες, τα εγγόνια κι άλλοι οικείοι, φίλοι, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου κ.ά. Η κηδεία του έγινε στον εβραϊκό τομέα του Νεκροταφείου Νίκαιας. Στη σεμνή τελετή τον αποχαιρέτησαν μια κόρη του, εκπρόσωπος της Ισραηλινής Κοινότητας Αθήνας, ο Σπύρος Μερκούρης και η Κάτια Δανδουλάκη.

Από μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκαν (στην κηδεία και στην ταφή του στο Α' νεκροταφείο) ο Αντ. Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ και ο Στρ. Κόρακας. Μεταξύ άλλων, στεφάνια έστειλαν: η ΚΕ του ΚΚΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Πολιτισμού, το ΣΕΗ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και άλλοι.

«Εζησες τη σκληρή πλευρά της ζωής», είπε ο Σπ. Μερκούρης. «Δε λύγισες, δεν ηττήθηκες ποτέ. Είχες αφάνταστο κουράγιο». «Από το έργο της ζωής σου δε θα άλλαζες τίποτα, γιατί τα είχε όλα, κυρίως αγάπη. Είχες τα παιδιά σου, την Μελίνα, την Ελλάδα. Κι εμείς, όλοι, είχαμε εσένα. Σ' ευχαριστούμε, σ' ευγνωμονούμε», τόνισε μεταξύ άλλων η Κάτια Δανδουλάκη.

Μετά το νεκροταφείο Νίκαιας, η σορός του μεγάλου σκηνοθέτη τάφηκε δίπλα στην αγαπημένη του Μελίνα Μερκούρη, στο Α΄ νεκροταφείο, όπου τον αποχαιρέτησαν και άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι. Απέραντη θλίψη για το θάνατό του εξέφραζε η σιωπή, που κάποτε είναι ισχυρότερη των λόγων. Η σιωπή «είπε» το μεγάλο «αντίο», όπως και τα δάκρυα οικείων του, όπως της ηλικιωμένης κυρίας Αγγελικής, που επί δεκαετίες, όχι σαν εργαζόμενη, αλλά σαν αδελφή, στάθηκε δίπλα στο ζευγάρι, στις χαρές, στις λύπες, στην αρρώστια και το θάνατο.

  • Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη θλίψη της για το θάνατο του επίτιμου μέλους της, Ζυλ Ντασσέν, χαρακτηρίζοντάς τον, μεταξύ άλλων, «ζωντανό παράδειγμα ήθους και ευγένειας», που «δίδαξε ότι ο άνθρωπος της τέχνης για να είναι χρήσιμος και να δημιουργεί», πρέπει να αποτελεί παράδειγμα «χωρίς να φοβάται κανένα τίμημα», ότι «τον κόσμο δεν αρκεί να τον ερμηνεύεις αλλά πρέπει και να τον αλλάζεις», ότι «γίνεσαι ευτυχισμένος όταν προσφέρεις ανιδιοτελώς τις γνώσεις και το χρόνο σου». Να αναφέρουμε ότι το ΔΣ της ΕΕΣ, ομόφωνα, αποφάσισε να καθιερώσει βραβείο «Ζυλ Ντασσέν» για νέους σκηνοθέτες. Επίσης, συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατο του Ζυλ Ντασσέν εξέδωσε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ