Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή δυσαρέσκεια για τις «ναζιστικές» παρομοιώσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Να μη δώσει βίζα στον νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρίτσαρντ Φαλκ, σκέφτεται η ισραηλινή κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτο» τον παραλληλισμό που έκανε, πριν από μερικούς μήνες, ανάμεσα στη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και των ναζί απέναντι στους Εβραίους. Οι δηλώσεις αυτές του Φαλκ έχουν προκαλέσει οργή στο Ισραήλ, όπου υποστηρίζεται ότι θα είναι «μεροληπτικός υπέρ των Παλαιστινίων». Αλλωστε, κάθε τέτοιου είδους «παρομοίωση» είναι «κόκκινο πανί».

Ο ίδιος, πάντως, δεν υπαναχώρησε επιμένοντας ότι το σχόλιό του βασιζόταν στο γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για «επιβολή μαζικής τιμωρίας σε μεγάλο αριθμό πληθυσμού». Επίσης, ο Φαλκ συμπλήρωσε ότι, μέχρι στιγμής, το Ισραήλ έχει καταφέρει επιτυχώς ν' αποφεύγει τη σκληρή κριτική.

Κατά τα άλλα, χτες, ο πρωθυπουργός της «Χαμάς», στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε Ισραήλ και Αίγυπτο ότι αν δεν άρουν άμεσα τον αποκλεισμό και δεν ανοίξουν τα σύνορα προκειμένου να εισέλθουν προϊόντα και φάρμακα, «εξαγριωμένοι Παλαιστίνιοι θα σπάσουν μόνοι τους τον αποκλεισμό». Από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο Ισραήλ, διαρρεόταν ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει άλλη μια ισραηλινο-παλαιστινιακή σύνοδο κορυφής, στην Αίγυπτο, τον επόμενο μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ