Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Πάγωμα» της αποχώρησης ζήτησαν Πετρέους και Κρόκερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εξαιρετικά «εύθραυστη» είναι η όποια πρόοδος στον οποιοδήποτε τομέα στο Ιράκ, υποστήριξαν τόσο ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, όσο και ο Αμερικανός πρέσβης στη Βαγδάτη, Ράιαν Κρόκερ. Οι δύο άνδρες ενημέρωσαν, χτες, όπως ήταν προγραμματισμένο το Κογκρέσο.

Ο Πετρέους τάχτηκε υπέρ του «παγώματος» της αμερικανικής στρατιωτικής αποχώρησης, μετά τον Ιούλιο, έτσι ώστε ν' αποφασιστεί επιτόπου τι θα γίνει. Μέχρι τότε, θα έχουν αποχωρήσει κάποιες από τις ενισχύσεις που έχουν αποσταλεί και οι Αμερικανοί στρατιώτες θα είναι 140.000 από 158.000 που αριθμούν σήμερα. Ο στρατηγός κατηγόρησε ευθέως το Ιράν ότι «παίζει καταστροφικό ρόλο», υποστηρίζοντας παντοιοτρόπως τους σιίτες μαχητές κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων, αν και παραδέχτηκε ότι, στις τελευταίες συγκρούσεις στη Βασόρα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός ήταν ελλιπής. Αναλόγου περιεχομένου ήταν οι εκτιμήσεις και του Κρόκερ.

Στο μεταξύ, εντός Ιράκ τα πνεύματα παρέμεναν εξαιρετικά οξυμένα μεταξύ της κυβέρνησης και του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Ο τελευταίος ακύρωσε την προγραμματισμένη, για σήμερα, μεγάλη αντικατοχική διαδήλωση, ανήμερα της πέμπτης επετείου της πτώσης της Βαγδάτης, επικαλούμενος την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Προειδοποίησε, όμως, ότι θα άρει την εντολή εκεχειρίας που έχει δώσει στο «στρατό του Μεχντί», αν δε σταματήσουν οι επιδρομές κατά των μαχητών του και δεν εκπονηθεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων.

Προς το παρόν, καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης δεν υπάρχει καθώς και χτες οι συγκρούσεις στο Σαντρ Σίτυ συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν, χωρίς να διευκρινίζεται η ιδιότητά τους. Παράλληλα, η ιρακινή στρατιωτική ηγεσία απειλούσε να τιμωρήσει «σκληρά» τους περίπου 1.000 στρατιώτες που λιποτάκτησαν διαφωνώντας, ουσιαστικά, με τις επιχειρήσεις κατά των σιιτών μαχητών στη Βασόρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ