Σάββατο 12 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: «Νέα Γενιά» (Οργανο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ) Σεπτέμβρης 1945 - Μάρτης 1946, 2ος τόμος»). Πιστή φωτογραφική ανατύπωση των μετακατοχικών φύλλων του περιοδικού της ΕΠΟΝ, σε έκδοση της ΚΝΕ και της «Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ» (ΠΕΑΦΕ), αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Ο 2ος τόμος περιέχει τα φύλλα από 57 έως 68, αποδεικνύοντας το πρωτοφανές για την εποχή υψηλό ποιοτικό επίπεδο που είχε αυτό το νεολαιίστικο αγωνιστικό περιοδικό, δεδομένων και των τρομερών δυσκολιών της εποχής εκείνης.

-- «Ικαρος»: Αλέξανδρος Ισαρης «Κάτω από τόσα βλέφαρα (Σημειώσεις για τον Ρίλκε)» (Μελέτη που εξετάζει τα τελευταία δεκαεφτά χρόνια, 1875-1926, της ζωής του μεγάλου ποιητή Ράινερ - Μαρία Ρίλκε, φωτίζοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες εμπνεύστηκε και έγραψε τις σπουδαιότερες ποιητικές συνθέσεις του, τον αντιχριστιανισμό του αλλά και το πάθος του για τη ζωγραφική του Γκρέκο. Η έκδοση εικονογραφείται με σπάνιες φωτογραφίες).

-- Πνευματικό Κέντρο του Μοριά: Αθανάσιος Φ. Παπαγιάννης «Ιστορία της Νεστάνης Αρκαδίας» (τρίτομο έργο του ιστορικού συγγραφέα, για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νεστάνη Αρκαδίας. Ο Α. Φ. Παπαγιάννης με μελετητική σχολαστικότητα, ιστοριογραφική αντικειμενικότητα και γλαφυρή γραφή, συνθέτει την ιστορία του τόπου αυτού από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις μέρες μας, αξιοποιώντας πλήθος ιστορικά, εθνικά και λαογραφικά τεκμήρια και διάφορες «πηγές», αρχαιολογικές και ιστοριογραφικές. Το μεγάλου μόχθου έργο αναφέρεται στους προέλληνες και πρωτοέλληνες, στον Πελασγό - γενάρχη των Αρκάδων, σ' όλες τις μετέπειτα ιστορικές περιόδους και σ' όλες τις κοινωνικές πτυχές: εκκλησία, εκπαίδευση, πολιτισμό, αυτοδιοίκηση, λαογραφικά έθιμα, πνευματική δημιουργία. Οι τόμοι εικονογραφούνται με πολιτιστικά κειμήλια, χάρτες, σχέδια και φωτογραφίες. Η έκδοση διατίθεται σε μεγάλα βιβλιοπωλεία και στο γραφείο του συγγραφέα: Νικηταρά 5-7, Αθήνα 106 78, τηλέφωνα: 210.3831.853, 2710.561.138).

-- «Διογένης» (Ακαδημίας 74, 210.3825.121): Θεόδωρος Μιχ. Τσερπές «Το άγιο Χαϊδάρι (ημερολόγιο Κατοχής)» (εισαγωγή - σχόλια - επιμέλεια Στέφανος Ληναίος. Μαρτυρία του Μεσσήνιου αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης Θεόδωρου Τσερπέ, κρατουμένου στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου στα χρόνια της Κατοχής και κρατούμενου σε φυλακή στα χρόνια του Εμφυλίου. Τη χειρόγραφη μαρτυρία του, φέρνει στο «φως», με αγάπη επιμελημένη, εικονογραφημένη με ντοκουμέντα και συγκινητικό πρόλογό του, ο ανιψιός και «μαθητής» του στους αγώνες, γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέφανος Ληναίος).

-- «Προσχέδιο» (Μαυροκορδάτου 1-3, Αθήνα 10678, 210.3839.020). Στη σειρά βιβλίων «Συνάψεις» κυκλοφόρησαν: Ζακλίν ντε Ρομιγί «Τα ρόδα της μοναξιάς» (μετάφραση Αννυ Σπυράκου, επίμετρο Ελένη Τζαβάρα. Συλλογή έξι μικρών δοκιμίων της διάσημης, πολιτογραφημένης ως «Ελληνίδας», Γαλλίδας ελληνίστριας - ιστορικού της ελληνικής αρχαιότητας, γραμμένα τα τελευταία χρόνια). Θανάσης Τζαβάρας «Ταξίδι από τα Κύθηρα» (αυτοαναφορικό βιβλίο για την περιπέτεια του συγγραφέα όταν αρρώστησε κατά τις διακοπές του στα Κύθηρα).

-- «Παρισιάννου ΑΕ»: Δημήτρης Σιάτρας «Ο κοινοτικός πολιτισμός της τουρκοκρατούμενης νησιωτικής Ελλάδας» (μελέτη για τη διοικητική, νομική, δικαστική, στρατιωτική και κοινωνική συγκρότηση των ελληνικών νησιών κατά την Τουρκοκρατία). Τομασίν Κουσνέρ - Ντέιβιντ Τομάσμα «Δεοντολογία και ηθική στην κλινική πράξη (Διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι ειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας)» (ιατρολογική μελέτη. Μετάφραση - επιμέλεια Σοφία Τριανταφύλλου).

-- «(δεν)κατα»: «Τα ποιήματα του 2006» (επιμέλεια Γιάννης Ευσταθιάδης - Κώστας Γ. Παπαγεωργίου. Ανθολογία ποιημάτων, δημοσιευμένων το 2006 σε ποιητικές συλλογές και λογοτεχνικά περιοδικά. Περιλαμβάνονται 109 γνωστοί και καταξιωμένοι ποιητές, αλλά και νέοι και άγνωστοι ποιητές).

-- «Πάραλος: Αυγερινός Μαυριώτης «Τα φαινόμενα απατούν» (συλλογή διηγημάτων).

-- «Αλεξάνδρεια»: Φαίδων Θεοφίλου «Η λειτουργία της Μήθυμνας» (νέα ποιητική συλλογή του γνωστού ποιητή, εικονογραφημένη με ζωγραφική του Αριστομένη Τσολάκη).

-- «Α. Α. Λιβάνης»: Γιάννης Ιωάννου «45 εβδομάδες» (λεύκωμα με 45 σκίτσα που φιλοτέχνησε ο γνωστός σκιτσογράφος για το «Athens Voice»). Νικίας Λειβαδάς «Αγνοούμενος στη Σμύρνη» (μυθιστόρημα). Γιώργος Νικολαΐδης «Οι κληρονόμοι» (μυθιστόρημα). Ελίφ Σαφάκ «Το μπάσταρδο της Κωνσταντινούπολης» (μετάφραση Χριστιάννα Ελ. Σακελλαροπούλου, μυθιστόρημα). Σκοτ Σμιθ «Τα ερείπια» (μετάφραση Γιώργος Καλαμάντης, θριλερικό μυθιστόρημα).

-- «Αρχιπέλαγος»: Γουίλιαμ Ιστερλι «Βοήθεια χωρίς αποτέλεσμα» (μελέτη για τα αίτια της -χωρίς κανένα αποτέλεσμα- «βοήθειας» της Δύσης στις υπανάπτυκτες χώρες).

-- «Πορφύρας» (λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας, τεύχος 125, με πολλές συνεργασίες, ποιητικές, διηγηματικές, μελετητικές και ένα θεατρικό μονόπρακτο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ