Κυριακή 13 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Διεθνής λαϊκή οργή ενάντια στην ακρίβεια
  • Υποκριτικό το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την αντιμετώπιση της μάστιγας της πείνας
  • Πίσω από αυτό, η προώθηση των σχεδίων για παραπέρα καταλήστευση των λαών της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής

Ο υποσιτισμός θερίζει στην Ινδονησία

Associated Press

Ο υποσιτισμός θερίζει στην Ινδονησία
«Πραγματικό οικονομικό και ανθρωπιστικό τσουνάμι στην Αφρική», εξαιτίας της αυξανόμενης ακρίβειας σε βασικά τρόφιμα, προέβλεψε μεσοβδόμαδα ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ανάπτυξης Λουί Μισέλ. Πίσω απ' τα κροκοδείλια δάκρυά του κρυβόταν μία ακόμη ληστρική επιδρομή στο φυσικό πλούτο της «Μαύρης Ηπείρου». Αυτή τη φορά με τη μορφή ενός τάχα «πράσινου δανείου», που σχεδιάζεται από ΕΕ και Παγκόσμια Τράπεζα, δήθεν για να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Αφρική, με πόρους που θα προέλθουν απ' τη μελλοντική αγορά ρύπων. Πρόκειται για ακόμη μία συνταγή ενός δήθεν οικολογικού καπιταλισμού. Σαν κι αυτή που οδηγεί στην αποψίλωση μεγάλων δασών του πλανήτη και μετατρέπει σε βιοκαύσιμα αγροτικές καλλιέργειες, με συνέπεια «χορτάτα» αυτοκίνητα και πεινασμένους ανθρώπους...

Ομως ο Λουί Μισέλ δεν είναι ο μόνος που «νοιάζεται» για την πείνα στην Αφρική. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόσο, «ανησυχούσε» επίσης για τη μείωση της «βοήθειας» χωρών της ΕΕ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο των στόχων του ΟΗΕ για την καταπολέμηση πείνας και φτώχειας έως το 2015... Ο Μπαρόσο κάλεσε μάλιστα τους «27» της ΕΕ να τηρήσουν τις υποσχέσεις «για να παραμείνουμε αξιόπιστοι». Βλέπετε, η υποτιθέμενη «βοήθεια» πρώην αποικιοκρατών της ΕΕ στην Αφρική όχι μόνον δεν αυξάνεται, αλλά μειώνεται...

Στο Πακιστάν η φτώχεια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις

Associated Press

Στο Πακιστάν η φτώχεια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις
«Ιδιαίτερα ανήσυχος» για τη μη επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της πείνας έως το 2015 εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ. Εκανε δε την εξής ενδιαφέρουσα πρόβλεψη: Οι αυξήσεις στα καύσιμα, που έχουν προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές σε αρκετές χώρες, δεν είναι προσωρινό φαινόμενο. Είναι πιθανόν ακρίβεια και ταραχές να συνεχιστούν για αρκετά χρόνια...

Το πραγματικό πρόβλημα

Πολύ πιθανόν ο Ρόμπερτ Ζέλικ να έχει δίκαιο. Μόλις τώρα γίνονται πραγματικά ορατές διεθνώς οι δραματικές συνέπειες των πολιτικών του μεγάλου κεφαλαίου και της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς» στις πλάτες των λαών. Δε φταίει μόνον η τρελή κούρσα του πετρελαίου, όπως αρέσκονται να επαναλαμβάνουν πολλά ΜΜΕ. Ούτε είναι μόνον τα παιχνίδια των κερδοσκόπων στις χρηματαγορές παραγώγων. Μηδέ η μεταστροφή σημαντικού μέρους της αγροτικής καλλιέργειας, με σκοπό την παραγωγή όχι τροφίμων αλλά των (τελικώς διόλου φιλικών προς το περιβάλλον...) βιοκαυσίμων...

Μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ, παρακολουθούμε σε δεκάδες χώρες, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, εδώ και δεκαετίες, μεταξύ άλλων:

  • Α) Το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας στα μονοπώλια του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Β) Τις εφαρμογές πολιτικών στυγνής λιτότητας σε αναπτυσσόμενες και πλούσιες χώρες και την εξαφάνιση (απ' όπου υπήρχε...) του κράτους κοινωνικής πρόνοιας.
  • Γ) Την παράδοση φυσικών αγαθών (ενέργεια, νερό) και απαραίτητων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης στους μεγαλοκεφαλαιούχους και στις πολυεθνικές.
  • Δ) Τη δραματική συρρίκνωση των λαϊκών δικαιωμάτων για εργασία, παιδεία, υγεία και συνταξιοδοτική κάλυψη επειδή τάχα αυτά είναι δουλειά των ιδιωτών και όχι του κράτους.
  • Ε) Την παρεπόμενη μείωση των μεσοαστικών και μικροαστικών τάξεων και των μικρομεσαίων αγροτών όχι μόνο στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες, αλλά και στις πλούσιες χώρες.

Οι κάθε λογής Λουί Μισέλ και Μπαρόσο, που σήμερα χύνουν δάκρυα για τη φτώχεια και την αύξηση του αριθμού των πεινασμένων στον πλανήτη, ήταν αυτοί που ενθάρρυναν επί χρόνια τις πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου, από νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Είναι αυτοί που προέτρεπαν για το ξεπούλημα των λαϊκών δικαιωμάτων και λαϊκής περιουσίας στο διεθνές μονοπώλιο και στα τραστ των πολυεθνικών, οι οποίες μετά τους προσλαμβάνουν στα διοικητικά συμβούλια θυγατρικών και «ινστιτούτων» με το που «συνταξιοδοτηθούν» (βλέπε Σρέντερ, Μπλερ κλπ.)...

Θα θερίσουν θύελλες...

Τώρα αχνοφαίνεται πως ήρθε η ώρα να δρέψουν τους καρπούς της «παγκοσμιοποίησης» που έσπειραν... Οι αλυσιδωτές κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής (όπου βασικά τρόφιμα ακρίβυναν 40% το τελευταίο τρίμηνο), της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν προοδευτικό συσχετισμό κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, που θα μπορούσαν να γεννήσουν την ελπίδα για πραγματική ειρήνη και ανάπτυξη τον 21ο αιώνα... Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές χώρες της Αφρικής η πείνα και η φτώχεια - ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα - πλέον δεν αντιμετωπίζεται παθητικά. Σήμερα οργανώνονται περισσότερες κινητοποιήσεις και σημειώνονται αναπόφευκτες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής. Αναγκάζουν επίσης σε (έστω και προσωρινή) υποχώρηση κυβερνήσεις, που είναι είτε πρόθυμοι συνεργάτες είτε αιχμάλωτοι του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας...

Διόλου τυχαία, στην πρόσφατη συνάντηση Αφρικανών υπουργών Γεωργίας με στελέχη του Διεθνούς Ταμείου Γεωργίας του ΟΗΕ καταγράφηκε η ανησυχία όλων πως η ακρίβεια καυσίμων και τροφίμων θα πολλαπλασιάσει τις «κοινωνικές αναταραχές» σ' όλη την ήπειρο... Ομως, το φαινόμενο δεν περιορίζεται στην Αφρική, αλλά και στην Ασία και στη Λατινική Αμερική, όπου και εκεί κινείται απειλητικά το φάσμα ακρίβειας και πείνας. Αξίζει να θυμηθούμε:

  • Προχτές, Παρασκευή, στην κεντρική Τυνησία (βορειοαφρικανική χώρα με τη μεγαλύτερη μεσοαστική τάξη) ξέσπασαν συγκρούσεις διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την ακρίβεια και την ανεργία.
  • Αιματηρές συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για την ακρίβεια, σημειώθηκαν και στην Αίγυπτο, όπου έχουν θεριέψει οι πολύωρες αναμονές για ένα καρβέλι απ' τα ταψιά με το επιδοτούμενο ψωμί...
  • Διαδηλώσεις και συγκρούσεις κατά της ακρίβειας ξέσπασαν πριν μία βδομάδα στην Υεμένη.
  • Στην Αϊτή (όπου το 80% του πληθυσμού ζει με 1,5 δολάριο ημερησίως) πέντε άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων κυανόκρανων και διαδηλωτών που ξεσπάθωσαν κατά ακρίβειας και πείνας.
  • Στην Ακτή Ελεφαντοστού πριν 10 μέρες σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο διαδηλωτές και δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν επειδή διαδήλωσαν κατά της ακρίβειας. Ομως, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποφασίσει φορο-μειώσεις...
  • Προ ενάμιση μηνός στο «ήσυχο» Καμερούν σημειώθηκαν μεγάλες απεργίες και διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια. Ασκήθηκε αστυνομική βία για την καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων, με αποτέλεσμα (επισήμως) 23 νεκρούς (και ανεπισήμως πολλές δεκάδες...).
  • Στο Ντακάρ της Σενεγάλης εκατοντάδες διαδηλωτές υπέστησαν ηλεκτροσόκ απ' τα γκλομπς αστυνομικών επειδή διαδήλωσαν «παράνομα» κατά της ακρίβειας τροφίμων και καυσίμων.
  • Στη Μοζαμβίκη το Φλεβάρη σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι διαδηλωτές σε απεργία ταξιτζήδων για την ακρίβεια των καυσίμων.
  • Στη δυτικοαφρικανική Μπουρκίνα Φάσο πάνω από 300 διαδηλωτές φυλακίστηκαν έπειτα από διαδηλώσεις, αλλά ανάγκασαν την κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους στις εισαγωγές δημητριακών.
  • Στην επίσης δυτικοαφρικανική Γουινέα αναμένεται νέο (μετά τις πετυχημένες εργατικές κινητοποιήσεις το Φλεβάρη του 2007) κύμα απεργιών και διαδηλώσεων κατά της ακρίβειας. Αιτία; Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση σταμάτησε την επιδότηση στα καύσιμα υπακούοντας στους όρους που έθεσε το ΔΝΤ για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση «αναπτυξιακών» έργων...
  • Κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας σημειώνονται στις Φιλιππίνες όπου το ρύζι πωλείται (από πέρσι) κατά 70% ακριβότερο. Η πρόεδρος Αρόγιο αναγκάστηκε να φρενάρει προσωρινά τις μετατροπές χωραφιών σε οικοδομικούς οικισμούς και γήπεδα γκολφ προς όφελος της γεωργίας.
  • Στην Ταϊλάνδη το ρύζι πωλείται με περιορισμούς στα σούπερ μάρκετ (ως τρία πακέτα των πέντε κιλών ανά άτομο) για να περιοριστούν οι εισαγωγές.
  • Στην Ινδονησία είναι συχνές οι διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ενάντια στην ακρίβεια τροφίμων και καυσίμων.
  • Στο Πακιστάν απ' τα μέσα Μάρτη τα αστυνομικά δελτία καταγράφουν κρούσματα μαζικής αυτοκτονίας: Γονείς σκοτώνουν τα παιδιά τους ή αυτοκτονούν οικογενειακώς από την απελπισία της πείνας (π.χ. νότια επαρχία Παντζάμπ).
  • Στο Νεπάλ το τελευταίο εξάμηνο διπλασιάστηκε σε 8.000.000 ο αριθμός των πεινασμένων λόγω της ακρίβειας...
  • Στο Μεξικό προ μερικών μηνών οργισμένοι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια σε τρόφιμα όπως οι τορτίγες.
  • Πέρσι, χιλιάδες Ιταλοί διαδήλωναν για την ακρίβεια στα ζυμαρικά...
«Για όλα φταίνε» ...οι Κινέζοι!

Αυτά είναι τα πρώτα αχνά χαρακτηριστικά της κατάστασης που διαμορφώνει η παγκοσμιοποιημένη ακρίβεια, η οποία (αντίθετα με ό,τι κηρύττουν έντυπα τύπου «Economist») δεν οφείλεται κατά κόρον στην ...αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των ...Κινέζων! Βλέπετε, για τους Δυτικούς αποστόλους της διεθνοποίησης του μεγάλου κεφαλαίου, ο αποδιοπομπαίος τράγος έχει - έστω και άτεχνα... - βρεθεί: Το πετρέλαιο και τα τρόφιμα ακριβαίνουν επειδή (τάχα) οι Κινέζοι τρώνε ...περισσότερο κρέας και χρησιμοποιούν αυτοκίνητα!

Οπως φαίνεται, οι δυτικές μηχανές προπαγάνδας δεν έχουν το ...θεό τους όχι μόνον στην περίπτωση του Θιβέτ, αλλά και στην περίπτωση της ακρίβειας τροφίμων και καυσίμων. Είναι φανερό πως τους βολεύει να πουν ότι «φταίει» το Πεκίνο από το να ομολογήσουν φερ' ειπείν πως σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το ακριβό ψωμί και ρύζι φέρει ο σχεδόν δεκαπλασιασμός των παγκόσμιων επενδύσεων στα βιοκαύσιμα (από καπιταλιστές όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της «Βίρτζιν» και ο πολυεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, ή πολυεθνικούς κολοσσούς όπως οι BP, «Shell», «Cargill», «Carlyle Group» κλπ.)

Η δε ακρίβεια που προκαλεί μεταξύ άλλων η στροφή της γεωργίας στην παραγωγή βιοκαυσίμων συνιστά ήδη φαινόμενο με το όνομα αγκφλέσιον (agflation απ' το αgriculture - γεωργία και inflation - πληθωρισμός). Οι δε κοινωνικές εκρήξεις που προκαλούν οι συσσωρευμένες επιπτώσεις χρόνιων πολιτικών λιτότητας, προσανατολισμένων στα γούστα και στα κέφια του διεθνοποιημένου κεφαλαίου, είθισται να αποκαλούνται «food riots», δηλαδή «ταραχές για τα τρόφιμα»...

Το βέβαιο είναι πως οι λαϊκές κινητοποιήσεις θα πολλαπλασιαστούν διεθνώς. Το αβέβαιο είναι η κατεύθυνση και η μορφή που θα πάρουν αυτές οι κινητοποιήσεις. Ως γνωστόν, στο παρελθόν, τα ποτάμια της λαϊκής οργής άλλαξαν το ρουν της ιστορίας. Ενίοτε προοδευτικά (όπως στην περίπτωση της Οχτωβριανής Επανάστασης), μερικές φορές οπισθοδρομικά. Το μεγάλο στοίχημα, τώρα, είναι να διαμορφωθεί εκείνος ο συσχετισμός κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα καταφέρει να ανατρέψει τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού για ένα ακόμη πιο ζοφερό μέλλον...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ