Τρίτη 15 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ»
Γυρνάει στο πόστο της η έγκυος νοσηλεύτρια

Ο συντονισμένος αγώνας στον οποίο πρωτοστάτησαν οι ταξικές δυνάμεις υποχρέωσε την εργοδοσία να επαναπροσλάβει τη νοσηλεύτρια. Αποκαλυπτικός ο ρόλος του εργοδοτικού συνδικαλισμού στη μείωση του προσωπικού που επιδιώκει υφαντουργία στη Θεσσαλονίκη

Την έγκυο νοσηλεύτρια, που είχε απολύσει στις αρχές Μάρτη γιατί αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας λόγω της εγκυμοσύνης της, αναγκάστηκε να επαναπροσλάβει ο όμιλος «Ιατρικού Αθηνών», κάτω από την πίεση του συντονισμένου και δυναμικού αγώνα του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Η έγκυος εργαζόμενη, που δούλευε στο Παιδιατρικό Τμήμα, στις 14 του Φλεβάρη παρουσίασε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας. Οταν ενημέρωσε τον όμιλο, της ζήτησαν να παραιτηθεί, με τον ισχυρισμό ότι όταν γεννήσει θα την επαναπροσλάβουν! Εκείνη αρνήθηκε να συμπράξει σε κάτι τέτοιο και δέχτηκε εξώδικο με την απόλυσή της, με την πρόφαση ότι απουσίαζε από την εργασία της για 15 μέρες αδικαιολόγητα! Χτες το πρωί, η εργοδοσία ανακοίνωσε την επαναπρόσληψή της.

«Με το συντονισμένο αγώνα μας αποδείξαμε ότι οι εργαζόμενοι δεν είμαστε αναλώσιμοι, όταν χτυπούν τα δικαιώματα ενός εργάτη χτυπούν ταυτόχρονα τα δικαιώματα ολόκληρης της τάξης μας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών. «Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας πιο δυνατά», υπογραμμίζει, και καλεί τους εργαζόμενους ιδιαίτερα στην ιδιωτική Υγεία να μαζικοποιήσουν το Σωματείο και την ΟΣΝΙΕ, να στηρίξουν την απόφαση των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για την αυριανή απεργία, απαιτώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την Κοινωνική Ασφάλιση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Απολύσεις με συνδικαλιστική σφραγίδα

Σημαντική μείωση προσωπικού μεθοδεύει και η «Ελληνική Υφαντουργία» του ομίλου Ακκά, στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη. Κάλεσε 43 εργαζόμενους, από τους 113, να δεχτούν την απόλυσή τους (οικειοθελή αποχώρηση) με ανταλλάγματα ελάχιστα ψίχουλα. Ως πρόσχημα για την απόφασή της η εργοδοσία επικαλείται τη μεταφορά μέρους της παραγωγής σε άλλα εργοστάσια του ομίλου, ακόμα και την αντικατάσταση εργαζομένων πλήρους απασχόλησης με νέες ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η εργοδοσία βρήκε άξιο συμπαραστάτη στα σχέδιά της τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) αποδέχτηκε τον εκβιασμό. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, «ο πρόεδρος του Σωματείου ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Ν. Γιαννόπουλος, (ΠΑΣΚΕ) και η αναπληρώτρια γραμματέας, Δ. Χαραλαμπίδου (ΣΥΝ), συνέστησαν στο σωματείο να μην αντιδράσει και να αποδεχτεί τον εργοδοτικό εκβιασμό γιατί "δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο"».

Κι όλα αυτά μόλις δύο μέρες πριν από την απεργία του κλάδου στις 16 του Απρίλη, την οποία προσπαθούν με νύχια και δόντια να σπάσουν.

Αναμέτρηση και στη Θέρμη

Με νέα στάση εργασίας σήμερα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και 24ωρη απεργία αύριο, Τετάρτη, απαντούν στην επίθεση της εργοδοσίας («Αφοί Κωνσταντινίδη») και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Χτες ο εργολάβος έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό με 9 εργαζόμενους που απασχολεί σε άλλες δραστηριότητες του ομίλου προκειμένου να σπάσει την προγραμματισμένη 4ωρη στάση εργασίας, που έκαναν οι εργαζόμενοι διεκδικώντας επαναπρόσληψη των δύο απολυμένων συναδέλφων τους.

Ο εργολάβος κλιμάκωσε την επίθεσή του όταν, με τη λήξη της στάσης, προσπάθησε να εμποδίσει τους απεργούς εργάτες να επιστρέψουν στη δουλειά. Τελικά, μετά από δυναμική παρέμβαση των ίδιων των εργαζομένων και του ΠΑΜΕ, οι εργάτες επέστρεψαν στη δουλειά.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία απειλεί με νέες απολύσεις και προσπαθεί να μεταφέρει σε άλλα εργοστάσια του ομίλου τους συναδέλφους τους που πρωτοστάτησαν στη συνδικαλιστική τους οργάνωση και στην εγγραφή τους στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Μάλιστα, όπως λένε, η εργοδοσία επιμένει στην αδιαλλαξία και στην αντεργατική επίθεση, επικαλούμενη ότι έχει την κάλυψη της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ