Τετάρτη 16 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αμερικανικές εντολές για επιβολή «σταθερότητας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την άσκηση πιέσεων για την εδραίωση της «σταθερότητας» στο Κοσσυφοπέδιο και την επιβολή της αντικατάστασης της διοίκησης του ΟΗΕ από άλλην της ΕΕ, απαίτησε χτες από τον Σλοβένο υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Ντμίτρι Ρούπελ, ο Στίβεν Χάντλεϊ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα ασφαλείας.

«Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι η Σλοβενία θα πρέπει κατά κάποιον τρόπο να πιέσει περισσότερο αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις για το Κόσσοβο, τη Σερβία και γενικότερα τα Δυτικά Βαλκάνια», είπε χαρακτηριστικά ο Ρούπελ, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα» σε ό,τι αφορά το ρόλο της ΕΕ στην περιοχή. Σε επόμενο σημείο, ο Ρούπελ καμώθηκε πως η «αναγνώριση» της ανεξαρτησίας του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου στο Κοσσυφοπέδιο είναι «σχεδόν καθολική», υποστηρίζοντας επιπροσθέτως ότι «ο χρόνος πιέζει», προκειμένου η ΕΕ να παίξει τον «πολύ σημαντικό ρόλο» που έχει στο Κοσσυφοπέδιο... «Εχουμε ορισμένα πολύ σημαντικά γεγονότα μπροστά μας, όπως οι εκλογές στη Σερβία και υιοθέτηση του Συντάγματος του Κοσσόβου. Υπάρχουν συγκεκριμένες αντικειμενικές συνθήκες, που πρέπει να αναλογιστούμε».

Ο Σλοβένος υπουργός δεν παρέλειψε να κάνει, εμμέσως πλην σαφώς, παρέμβαση στα εσωτερικά της Σερβίας, εκφράζοντας την επιθυμία του για νίκη των «φιλοευρωπαϊκών» δυνάμεων στις σερβικές γενικές εκλογές της 11ης Μάη. Σε άλλο σημείο, ο Ρούπελ συζήτησε με τον Αμερικανό σύμβουλο για θέματα ασφαλείας και για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Σλοβενία και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους.

Το ίδιο 24ωρο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) αποφάσισε να συμπεριλάβει μια ειδική συζήτηση για το Κοσσυφοπέδιο στην ατζέντα της εαρινής της συνόδου. Η συζήτηση για τις συνέπειες από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου αναμενόταν να ξεκινήσει χτες το απόγευμα, δίχως ωστόσο να έχει δρομολογηθεί η υιοθέτηση κάποιου κειμένου ή ψηφίσματος.

Αναφερόμενος σ' αυτήν τη συζήτηση, ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας στην PACE, Μίλος Αλίγκρουντιτς, δήλωσε νωρίτερα χτες ότι το Βελιγράδι θα επαναλάβει την αντίθεσή του στην προ διμήνου ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας πως αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ