Τετάρτη 16 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Η «κεντροδεξιά» στη διαχείριση

Συντριπτική ήττα για την «Αριστερά - Ουράνιο Τόξο» - Παραίτηση του Φ. Μπερτινότι

ΡΩΜΗ.--

Για τρίτη φορά πρωθυπουργός και με μια ισχυρή πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «ANSA», από το σύνολο των 61.062 εκλογικών τμημάτων ο λεγόμενος «κεντροδεξιός» συνασπισμός «Λαός της Ελευθερίας» (μαζί με το 8% που έλαβε η «Λίγκα του Βορρά» που διπλασίασε το ποσοστό της) συγκέντρωσε το 47,2% των ψήφων στη Βουλή έναντι 37,86% του λεγόμενου «κεντροαριστερού» συνασπισμού του Βάλτερ Βελτρόνι, «Δημοκρατικό Κόμμα». Η «Ενωση Κέντρου» έλαβε το 5,67%, η «Αριστερά - Ουράνιο Τόξο» - στο οποίο συμμετέχει το «Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» και το «Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών» και οι «Πράσινοι» - το 3,11%, ενώ η «Δεξιά Τρίχρωμη Φλόγα» το 2,45% των ψήφων. Οι δύο τελευταίοι συνασπισμοί μένουν εκτός Βουλής, καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο 4% των ψήφων.

Στη Γερουσία, ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι έλαβε 164 έδρες, ενώ αυτός του Βελτρόνι 130. Η συμμετοχή των Ιταλών ψηφοφόρων έφτασε το 80,4%.

Ο συμβιβασμός οδηγεί στην ήττα

Πριν ακόμα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, ο Βάλτερ Βελτρόνι σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Μπερλουσκόνι παραδέχτηκε την ήττα του, ενώ ο Φάουστο Μπερτινότι, επικεφαλής της «Αριστεράς - Ουράνιο Τόξο» και πρόεδρος της «Επανίδρυσης» δήλωσε την παραίτησή του, σημειώνοντας ότι είναι «συντετριμμένος για την ήττα» και ότι «ολοκλήρωσε τον κύκλο». Η ήττα, βεβαίως, προήλθε μέσα από μια συμβιβαστική πολιτική της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας που οδήγησε στον αφοπλισμό του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Πάντως, ο Ιταλός μεγιστάνας με τις πρώτες δηλώσεις του μετά τη νίκη του «κεντροδεξιού» συνασπισμού σημείωσε ότι αναμένουν τους Ιταλούς «δύσκολοι μήνες που θα απαιτήσουν σημαντική δύναμη», ενώ πρόσθεσε ότι θα εργαστεί από κοινού με την «κεντροαριστερή» αντιπολίτευση, ώστε να εφαρμοστούν οι «αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή να συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ