Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικίνδυνα σχέδια «κεκλεισμένων των θυρών»

Μόνο ανησυχία και επαγρύπνηση πρέπει να προκαλεί στους ναυτεργάτες η χτεσινή «συνεργασία» ανάμεσα σε υπουργούς και Ενώσεις των εφοπλιστών

Σε μια περίοδο που τα κέρδη τους δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο, οι εφοπλιστές εξαπολύουν νέα επίθεση, αξιώνοντας νέα προνόμια σε βάρος των ναυτεργατών, αλλά και συνολικά σε βάρος των εργαζομένων της χώρας. Απαιτούν τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλέγματος τέτοιου που να διευρύνει παραπέρα το ήδη αποικιοκρατικό καθεστώς, δηλαδή την ασυδοσία, που τους έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο εκτρωματικός νόμος 2687/53. Το όλο «εγχείρημα», μάλιστα, εφοπλιστές και κυβέρνηση το παρουσιάζουν σαν προσπάθεια να αναδειχτεί ο Πειραιάς σε «ναυτιλιακό κέντρο διεθνούς εμβέλειας».

Στα πλαίσια των όσων προετοιμάζονται, χτες το μεσημέρι, οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τα προεδρεία της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (Committee) και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) διοργάνωσαν «γεύμα εργασίας» στο Ναυτικό Ομιλο, κεκλεισμένων των θυρών.

Τις δηλώσεις που ακολούθησαν τις χαρακτήριζε η αοριστολογία, ενώ το μόνο που φανερώθηκε από τα όσα επεξεργάζονται ήταν το θέμα του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίων 1%. Ο φόρος αυτός καθορίζεται από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι ναυτιλιακές εταιρείες απαιτούν να εξαιρεθούν όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, αλλά και για όποιες άλλες δραστηριότητες αναπτύσσουν οι ναυτιλιακές εταιρείες (π.χ. εμπορικές).

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ Νίκος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν έθεσαν θέμα οργανικών συνθέσεων, απάντησε ότι «το θέμα αυτό έχει λήξει» με τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ, που μείωσε παραπέρα και δραστικά τις οργανικές συνθέσεις και έδωσε τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να αναφέρουν προκλητικά -όπως και στην τελευταία διαπραγματευτική συνάντηση για την υπογραφή της ΣΣΕ του 2008 - ότι ακόμα και η θέση του Ελληνα πλοιάρχου στο πλοίο «κρέμεται από μία τρίχα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ