Σάββατο 19 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καμώματα του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Αποκατάσταση της αλήθειας ζητά από τον «Ριζοσπάστη» η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, στέλεχος του ΣΥΝ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», αναπληρώτρια γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Με επιστολή της, διαμαρτύρεται για όσα καταλογίζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στην ίδια και στον πρόεδρο του ΕΚΘ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Ν. Γιαννόπουλο, με αφορμή το χειρισμό της υπόθεσης των 43 ομαδικών απολύσεων (οικειοθελών αποχωρήσεων) εργαζομένων από την επιχείρηση του Ακκά, «ΗΛΙΟΣ ΤΕΝ ΚΑΤΕ».

Η Δ. Χαραλαμπίδου ισχυρίζεται ότι στη συνάντηση που έγινε παρουσία της με τους εκπροσώπους του σωματείου, τον πρόεδρο του ΕΚΘ και ακόμη δύο μέλη της Διοίκησης του ΕΚΘ, η ίδια πρότεινε στους εργαζόμενους να αποφασίσουν κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις. Στην κριτική του ΠΑΜΕ προς την «Αυτόνομη Παρέμβαση» σχετικά με τη συλλογική σύμβαση - ντροπή που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, λέει ότι η ίδια υπερθεμάτισε ενάντια στη σύμβαση. Ενώ διεκδικεί και εύσημα για τη συμμετοχή της στους εργατικούς αγώνες.

Σχολιάζοντας την επιστολή της συνδικαλίστριας του ΣΥΝ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ βάζει τα πράγματα στη θέση τους: «Η πληροφόρηση - σημειώνει το ΠΑΜΕ - για τη στάση της ΠΑΣΚΕ και της "Αυτόνομης Παρέμβασης" στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης δεν είναι εφεύρημα, αλλά προέρχεται από εργαζόμενους και συνδικαλιστές του εργοστασίου "ΗΛΙΟΣ ΤΕΝ ΚΑΤΕ".

Τρανταχτή απόδειξη αυτής της στάσης τους είναι το γεγονός ότι: Από τις 10.4.08 (Πέμπτη) μέχρι την 14.4.08 (Δευτέρα) που εκδόθηκε το Δελτίο Τύπου της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ για το θέμα, και την Τρίτη 15.4.08 που δημοσιεύτηκε στο "Ρ", ούτε το ΕΚΘ, ούτε η "Αυτόνομη Παρέμβαση" έβγαλαν καμία ανακοίνωση για τα όσα συμβαίνουν στον όμιλο Ακκά με τις μαζικές απολύσεις. Επίσης, δεν μπήκαν στον κόπο να ενημερώσουν ούτε αυτό ακόμη το προεδρείο του ΕΚΘ. Είναι τυχαίο αυτό; (...) Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός στη Θεσσαλονίκη κατά σύστημα ευαισθητοποιείται για τα προβλήματα όχι όταν ανακύπτουν (αντίθετα, πολλές φορές τα συγκαλύπτει), αλλά αφού παρέμβει το ΠΑΜΕ και αποκλειστικά για να επιτεθεί σ' αυτό (βλ. Καματάκης, Βιαμύλ, Πρωτέξ, κλπ.).

Σε ό,τι αφορά τη στάση της παραπάνω παράταξης στο ΕΚΘ, στο θέμα της σύμβασης - ντροπής που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, πρέπει να θυμίσουμε ότι αυτή ήταν απόλυτα συντεταγμένη με τη γενική θέση της παράταξης αυτής στη ΓΣΕΕ ("λάθος η σύμβαση"). Πολύ παραπάνω πρέπει να υπογραμμίσουμε τη διπροσωπία αυτής της παράταξης όταν: Στη συνεδρίαση του ΕΚΘ (8.4.08) ψήφισε ενάντια στην απεργία των Ομοσπονδιών για τις 16 Απρίλη και πριν περάσουν 24 ώρες, η ίδια εκπρόσωπος αυτής της παράταξης ψήφισε (δήθεν) υπέρ της ίδιας απεργίας στο Συνδικάτο Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ