Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ΥΠΠΟ έξωσε το Κέντρο Θεάτρου

Είναι γνωστό ότι όλο το ενδιαφέρον των κυβερνητικών στελεχών είναι στραμμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά είναι εξοργιστικό να θυσιάζονται καθημερινά στο όνομα αυτών θεσμοί χρόνων. Οπως συμβαίνει με το ζωντανό πολιτιστικό οργανισμό, το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, το οποίο συμπληρώνει 50 χρόνια δημιουργικής δράσης και μένει άστεγο. Λες και το νεοκλασικό κτίριο της οδού Λυσίου (Πλάκα) ήταν το μόνο κτίριο στο οποίο μπορούσε να στεγαστεί η Επιτροπή της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Στο κτίριο αυτό στεγαζόταν το Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου, από όπου εξώθηκε!

Η διαδικασία έξωσης του Κέντρου ξεκίνησε το 1999 από την τότε υπουργό Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη. Στη συνάντηση του ΔΣ με την υπουργό και τη γενική γραμματέα Λ. Μενδώνη, δε βρέθηκε λύση και το Κέντρο συνέχισε να χρησιμοποιεί το κτίριο για τις διεθνείς δραστηριότητές του, ελπίζοντας να βρεθεί λύση σε επόμενη συνάντηση. Μετά τις εκλογές του Απρίλη και την αλλαγή του υπουργού Πολιτισμού, το ΔΣ ζήτησε να συναντήσει τον Θεόδωρο Πάγκαλο, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Στις 31 Ιούλη, οπότε το Κέντρο έκλεισε λόγω καλοκαιριού, ξαφνικά και απροειδοποίητα το ΥΠΠΟ άλλαξε τις κλειδαριές του κτιρίου και στοίβαξε τα πολύτιμα αρχεία του Κέντρου στο υπόγειο, τα οποία αργότερα μεταφέρθηκαν σε αποθήκη στου Ρέντη.

Ο αντιδήμαρχος Αθήνας δήλωσε ότι ο Δήμος είναι στη διάθεση του Κέντρου και προσφέρει έναν ειδικό χώρο που θα είναι έτοιμος το αργότερο σε ένα χρόνο στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Κι ενώ ο «Τεχνοχώρος» θα παραχωρήσει προσεχώς το χώρο του, στην οδό Μαυρομιχάλη, για τις ανάγκες του Κέντρου, το ΥΠΠΟ ποιεί την νήσσαν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ