Σάββατο 26 Απρίλη 2008 - Κυριακή 27 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το χρονικό

Μάης 2007: Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ περιοδεύει στους καταυλισμούς των μεταναστών και συζητούν για την ανάγκη να οργανώσουν την πάλη τους για τα δεδουλευμένα που τότε τους χρωστούσαν οι σύγχρονοι τσιφλικάδες. Ο «Ρ» φέρνει πρώτος στη δημοσιότητα τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης. Ακολουθούν κι άλλες περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στην περιοχή. Κάτω από την πίεση, οι μεγαλοφραουλάδες καταβάλλουν τα δεδουλευμένα.

Παρασκευή, 18 Απρίλη 2008: Οι εργάτες γης ξεκινάνε την απεργία τους. Συγκεντρώνονται στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, όπου δέχονται απειλές και τρομοκρατία από τους τσιφλικάδες. Αμεση η έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ.

Σάββατο, 19 Απρίλη: Δεύτερη μέρα της απεργίας και νέα συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία. Κλιμάκιο της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ πηγαίνει στην περιοχή για να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Το βράδυ, μετά από νέα συγκέντρωση στην πλατεία, τραμπούκοι παρακρατικοί επιτίθενται και τραυματίζουν τρία στελέχη του ΚΚΕ, τον Χρήστο Γιάνναρο, γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του Κόμματος και τους Κοσμά Αλεξίου και Σωτήρη Αναστασόπουλο, μέλη της ΝΕ. Το βράδυ, αποσπάσματα τσιφλικάδων εξαπολύουν πογκρόμ στις παράγκες, χρησιμοποιώντας ακόμα και όπλα. Αμεση παρέμβαση του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος, στον υφυπουργό Εσωτερικών Π. Χηνοφώτη.

Κυριακή, 20 Απρίλη: Παρά την τρομοκρατία, η απεργία συνεχίζεται. Εκατοντάδες μετανάστες συγκεντρώνονται στην πλατεία και συναντιούνται με τους κομμουνιστές και το ΠΑΜΕ, που από τα χαράματα βρίσκονται στο σημείο. Οι προκλήσεις από τους τσιφλικάδες εντείνονται μπροστά στα μάτια της Aστυνομίας. Ο μοναδικός συλληφθείς, ύστερα από νέα τραμπούκικη επίθεση, αφήνεται το βράδυ ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα. Στο χώρο βρίσκεται ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων εκφράζει την αλληλεγγύη του. Το μεσημέρι ανακοινώνεται η συμφωνία των μεγαλοκαλλιεργητών να αυξήσουν τα μεροκάματα και οι εργάτες γης αποφασίζουν τη λήξη της απεργίας χωρίς να εγκαταλείπουν το αίτημα για 30 ευρώ.

Τρίτη, 22 Απρίλη: Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών. Σε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Π. Παυλόπουλο, ο τελευταίος παραδέχεται ότι κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για να προστατευτούν οι μετανάστες και να τιμωρηθούν οι τραμπούκοι. Πληθαίνουν τα ψηφίσματα αλληλεγγύης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τετάρτη, 23 Απρίλη: Νέα παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Απασχόλησης, απ' όπου απουσιάζει η αρμόδια υπουργός Φ. Πετραλιά, όχι όμως και οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Στην περιοχή της Ηλείας περιοδεύει ο Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου καταγγέλλει την τρομοκρατία, ενώ παρεμβαίνει για το θέμα και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Κάτω από την πίεση της ΝΑΣ, το Νομαρχιακό Συμβούλιο υιοθετεί ψήφισμα για την ουσιαστική βοήθεια στους μετανάστες.

Πέμπτη, 24 Απρίλη: Κλιμάκιο του ΠΑΜΕ και της ΝΑΣ Ηλείας παραδίδει στους μετανάστες συμβολική βοήθεια από είδη πρώτης ανάγκης για τις μέρες του Πάσχα. Το μεγαλύτερο μέρος της συγκεντρώθηκε από τους πυρόπληκτους της Ηλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ