Τετάρτη 30 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2008
Για την απεργία των ναυτεργατών

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έχουν κηρύξει για αύριο 24ωρη πανελλαδική απεργία. Η απόφαση αυτή έχει μεγάλη σημασία για πολλούς λόγους.

Πρώτον, επειδή βρίσκεται σε αντιστοιχία με την επίθεση των εφοπλιστών και τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν χιλιάδες ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, σαν συνέπεια της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής της ΝΔ, σε συνέχεια εκείνης του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που συνδιαμορφώνεται στην ΕΕ και βάζει στο στόχαστρο το σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το ίδιο το δικαίωμα στη δουλιά.

Δεύτερον, επειδή είναι μια απόφαση που ταυτίζεται με τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, συνολικά της εργατικής τάξης, κορυφαία αγωνιστική μέρα της οποίας είναι η 1η του Μάη. Οι ναυτεργάτες θα τιμήσουν απεργιακά και διεκδικητικά την Πρωτομαγιά μαζί με όλη την τάξη τους, αποδίδοντας φόρο τιμής στους εργάτες και στις εργάτριες που έπεσαν στο πεδίο των ταξικών αγώνων. Συμμετέχοντας στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος, θα βάλουν τις βάσεις για την αναγκαία κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα.

Τρίτον, επειδή συγκρούεται και προσπερνάει την απόφαση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της ΠΝΟ, να κηρύξει για αύριο μια διεκπεραιωτική στάση εργασίας και μάλιστα σε ώρες που δεν είναι προγραμματισμένα δρομολόγια πλοίων. Καταγράφονται έτσι για μια ακόμα φορά και με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο οι δυο γραμμές που συγκρούονται στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η γραμμή της πλαστής πλειοψηφίας, που θέλει να απαλλάξει το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του από το ταξικό περιεχόμενο της 1ης του Μάη, να ενσωματώσει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στις αξιώσεις των εφοπλιστών. Και η γραμμή των ταξικών δυνάμεων, που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης, αναπτύσσοντας αυτοτελή δράση, αντιπαλεύουν την τακτική της υποταγής, προσπερνούν τις αντιναυτεργατικές αποφάσεις της ΠΝΟ.

Η περσινή εμπειρία - οι ταξικές ναυτεργατικές δυνάμεις είχαν κηρύξει ξανά 24ωρη απεργία, ακυρώνοντας στην πράξη τη συμβιβασμένη στάση της ΠΝΟ που είχε εξαγγείλει στάση εργασίας - είναι πολύτιμη. Η περιφρούρηση της απεργίας από το ξημέρωμα ήταν παράγοντας καθοριστικός για την επιτυχία της. Εφοπλιστές και κυβέρνηση πήραν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πολιτική τους θα βρίσκει διαρκώς εμπόδια από τις ταξικές δυνάμεις, τους ίδιους τους ναυτεργάτες. Οτι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ούτε μπόρεσαν, ούτε ποτέ θα καταφέρουν να αποτρέψουν την έκφραση της αγανάκτησης, την αγωνιστική διάθεση, τον ταξικό διεκδικητικό αγώνα που αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου.

Η αυριανή απεργία δεν αφορά μόνο τους ναυτεργάτες. Είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, των επιβατών, των νησιωτών. Γιατί τα αιτήματα για ασφαλείς, σύγχρονες, τακτικές, φθηνές, σταθερές όλο το χρόνο ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με εξασφαλισμένα και διευρυμένα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, είναι αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες όλων των εργαζομένων. Να γιατί η περιφρούρηση της αυριανής απεργίας των ναυτεργατών πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, σε κάθε λιμάνι. Να γιατί η κλιμάκωση του κοινού αγώνα πρέπει από την επόμενη κιόλας μέρα να γίνει υπόθεση κάθε ναυτεργάτη και κάθε εργαζόμενου στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά.


Του Γιάννη ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗ*
*Ο Γ. Μανουσογιαννάκης είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ