Τρίτη 6 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνέδριο ... τουριστικού τύπου

Μοναδική διαφορετική φωνή οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ

Ενα ακόμα «τουριστικού τύπου» εκπαιδευτικό συνέδριο ήταν αυτό που διοργάνωσε η ΔΟΕ την περασμένη βδομάδα στην Ηλεία, για τα προβλήματα του περιβάλλοντος και το ρόλο του σχολείου. Το συνέδριο επιβεβαίωσε την πάγια κριτική του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στα εκπαιδευτικά συνέδρια, ότι οργανώνονται «μακριά και πέρα από τον προβληματισμό της βάσης», «αποτελούν βήματα φλύαρων μονολόγων ειδημόνων σε επιμέρους και δευτερεύοντα θέματα και εστίες δημόσιων σχέσεων και ψευτοπροβολής, που δε βοηθούν την αντιπαράθεση απόψεων, τη σύνθεση ή την καλύτερη προβολή εκπαιδευτικών θέσεων».

Η πλειοψηφία των παρεμβάσεων κινήθηκαν στη λογική ότι για τα περιβαλλοντικά προβλήματα φταίει γενικά κι αόριστα ο «άνθρωπος» κι ότι η λύση είναι η δημιουργία ...οικολογικής συνείδησης στους μαθητές. Μοναδική διαφορετική φωνή ήταν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων του ΚΚΕ και των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, που μίλησαν για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον με μαρξιστικούς όρους, τις πραγματικές αιτίες του περιβαλλοντικού προβλήματος και το ρόλο που θα πρέπει να έχει το σχολείο σ' αυτά τα θέματα.

Στην εισήγησή του, που κατατέθηκε στο συνέδριο, ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, κατέδειξε την καπιταλιστική ανάπτυξη, την εμπορευματοποίηση της γης, της ενέργειας, του νερού, ως βασικούς παράγοντες των σύγχρονων κρισιακών φαινομένων στο περιβάλλον. Επισήμανε ότι ακόμα και απόπειρες αντιμετώπισης περιβαλλοντικών προβλημάτων «αποτελούν χώρο νόμιμης κερδοσκοπίας από μεγάλες επιχειρήσεις και μονοπωλιακά συγκροτήματα».

Για το ρόλο του σχολείου σημείωσε ότι υπάρχει μια συζήτηση «για την αναγκαιότητα πρόσθεσης μαθημάτων που συνδέονται με επίκαιρα προβλήματα της εποχής μας», αλλά το κύριο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε είναι: «Τι σχολείο θέλουμε και τι άνθρωπο θέλουμε να βγάζει». Εδωσε, λοιπόν, παραδειγματικά ότι «η περιβαλλοντική αγωγή μπορεί να εμπεριέχεται στα μαθήματα της βιολογίας, γεωγραφίας, αισθητικής και φυσικής αγωγής» και ότι «πραγματική απάντηση στην αποσπασματικότητα της γνώσης δεν είναι η προσθήκη νέων "διαθεματικών" μαθήσεων στο σχολικό πρόγραμμα, αλλά η ριζική αναδιοργάνωση του σχολείου ώστε να βοηθά το μαθητή να αναπτύσσει ενιαία κοσμοθεωρητική αντίληψη του κόσμου, με επικέντρωση στα θεμελιώδη και ουσιαστικά, με επιστημονική εγκυρότητα περιεχομένων και μεθόδων, με σύνδεση θεωρίας και πράξης, με στενή αλληλοσύνδεση των περιεχομένων κάθε μαθήματος αλλά και ολόκληρων των μαθημάτων μεταξύ τους. Μέσα από τη διαπλοκή και επανάληψη των φυσικών και κοινωνικών φαινομένων οι μαθητές θα πρέπει να ανακαλύπτουν την ύπαρξη γενικών κανόνων, να αντιλαμβάνονται τους νόμους της φυσικής και κοινωνικής εξέλιξης», τόνισε.

Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και από συνέδρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Παπλωματάς και η Χρυσάφω Παπακωνσταντίνου, που στην κοινή τους τοποθέτηση επισήμαναν μεταξύ άλλων: «Τα έντυπα της ΕΕ και διάφορα οικολογικά κινήματα δεν έχουν χαρακτήρα σύγκρουσης και ανατροπής του συστήματος που αναπαράγει την καταστροφή του περιβάλλοντος, δεν έχουν δηλαδή ταξικό προσανατολισμό και δε βλέπουν τη ρίζα του προβλήματος. Σκόπιμα δεν κατανοούν ότι η περιβαλλοντική αντεπίθεση για τη διάσωση είναι υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος συνολικά και των στόχων του για μια άλλη κοινωνική - οικονομική και πολιτική πραγματικότητα». Αναφέρθηκαν ακόμα στην Περιβαλλοντική Αγωγή στο σχολείο που αποδίδει τις οικολογικές καταστροφές «στα άτομα, στις αμαθείς αντικοινωνικές ομάδες, στην έλλειψη σεβασμού στους νόμους και όχι στο κοινωνικοπολιτικό σύστημα και την οικονομική του βάση».

Εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ χαιρέτισε το συνέδριο ο Δημήτρης Κάγκουρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεράστια τα προβλήματα (2007-03-27 00:00:00.0)
Προς κατηγοριοποίηση σχολείων (2002-12-10 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το Σχοινιά (2001-05-04 00:00:00.0)
Ο άλλος δρόμος για τον αθλητισμό στην Αθήνα (1998-10-11 00:00:00.0)
Αθλητισμός, δεν είναι οι εξαρτημένοι οπαδοί (1998-09-10 00:00:00.0)
Αυτό δεν είναι είδηση; (1997-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ