Πέμπτη 8 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΑΝΤΙ & ΛΑΡΙ ΓΟΥΑΤΣΟΦΣΚΙ
Speed racer

Οι αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων «τράβαγαν» πάντα τον κινηματογράφο, καθώς στις κούρσες υπάρχει δράση, θόρυβος, εντυπωσιακά πλάνα, ντελαπαρίσματα και χτυπήματα κάτω από τη μέση και, κυρίως, αγωνία για την πρωτιά, ένα συναίσθημα που, στον καπιταλιστικό κόσμο, είναι συστατικό του ιδίου του συστήματος. Πάνω σε αυτές τις επίπλαστες αρχές και τις ατομιστικές αξίες κινείται και η ταινία των Αντι & Λάρι Γουατσόφσκι «Speed Racer».

Οι συν-σκηνοθέτες, οι οποίοι είναι και σεναριογράφοι και συμπαραγωγοί, πέρα από την εξασφαλισμένη εμπορικότητα του θέματος, κατέφυγαν και σε ένα άλλο «ατού». Με τη βοήθεια της τεχνικής (κομπιούτερ, εφέ, κλπ.) έπλασαν έναν άλλο κόσμο, δημιούργησαν μιαν εντυπωσιακή εικονική πραγματικότητα, μέσα στην οποία «κύλησαν» την ιστορία τους. Μια ιστορία ανάξια να σχολιαστεί, αφού είναι τετριμμένη και επαναλαμβανόμενη σε δεκάδες παρόμοιες ταινίες! Ενας νέος, καλός και τολμηρός οδηγός, κατατροπώνει τους αντιπάλους του και σώζει, πέρα από την τιμή του και την οικογένειά του και την επιχείρηση της οικογένειάς του.

Η ταινία είναι «ξεσήκωμα» της γνωστής τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Speed Racer». Εδώ ενυπάρχει το σκίτσο, καμωμένο στα κομπιούτερ, και οι άνθρωποι ηθοποιοί. Αυτός ο συνδυασμός πότε πετυχαίνει και πότε όχι. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, δεν καταφέρνει να γίνει τίποτα περισσότερο από ένα ακριβό, αφού είναι καλύτερων (κινηματογραφικών) προδιαγραφών, θορυβώδικο video game. Ενα video game που μετά από κάποιο διάστημα γίνεται βαρετό, αφού τα εφέ και τα άλλα τεχνάσματα γρήγορα εξαντλούνται.

Βγάζοντας, λοιπόν, στην άκρη την ...εικονική πραγματικότητα τα άλλα που μένουν, παρά τις προσπάθειες των δημιουργών να λαϊκίσουν κατατροπώνοντας τις πολυεθνικές, δεν έχουν ούτε ζουμί, ούτε συναίσθημα. Ο έρωτας υπάρχει κάπου στο βάθος. Η φιλία, η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, ας πούμε, πουθενά. Μόνον η οικογένεια, το ένα κομμάτι του αμερικάνικου τρίπτυχου (πατρίς, θρησκεία, οικογένεια), ζει και βασιλεύει!

Παίζουν: Εμιλ Χιρς, Κριστίνα Ρίτσι, Μάθιου Φοξ, Σούζαν Σάραντον, Τζον Γκούντμαν, Τζι Χουν Τζουνγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ