Πέμπτη 8 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΑΡΚ ΛΕΒΙΝ - ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΦΛΑΚΕΤ
Το ταξίδι της φαντασίας

Οι δημιουργοί της ταινίας είναι ερωτικό ζευγάρι στη ζωή και επαγγελματικό ζευγάρι στον κινηματογράφο! Το «Ταξίδι» είναι η δεύτερη σκηνοθετική τους δουλειά. Η πρώτη ήταν «Το Μικρό Μανχάταν» (Little Manhattan). Στο μεταξύ, έχουν μεγάλο παρελθόν στην τηλεόραση και έχουν συγγράψει ή συμμετάσχει σε σενάρια που γύρισαν άλλοι σκηνοθέτες (Drive, Madeline, Wimblenton, κ.ά.).

Η ταινία στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Γουέντι Ορ (κυκλοφόρησε το 2002). Ενας παράξενος επιστήμονας ζει με τη μικρή κόρη του σε ένα έρημο, αλλά πανέμορφο, νησί! Στην κορυφή του νησιού υπάρχει ένα ηφαίστειο σε ύπνωση! Κάθε τόσο ο πατέρας - επιστήμονας ανοίγεται στο πέλαγος και χάνεται για ώρες, και πολλές φορές και για μέρες, κάνοντας τις έρευνές του. Το μικρό κορίτσι, ο μικρός θηλυκός Ροβινσώνας Κρούσος, για να περνάει τις ώρες του και τις μοναξιές του έχει πιάσει φιλίες και κάνει παρέα με όλα τα ζώα και τα ερπετά του νησιού. Επίσης, διαβάζει! Διαβάζει βιβλία με περιπέτειες παρόμοιες με τη δική της! Και διαβάζοντας, η φαντασία της μπλέκει την πραγματικότητα με τη φαντασία!

Παράλληλα, στον «πολιτισμένο» κόσμο, μια συγγραφέας περιπετειωδών βιβλίων, υποχονδριακή και μικροβιοφοβική, μια γυναίκα που φοβάται τη φύση και τους ανθρώπους γράφει μια, παρόμοια με τη ζωή της μικρής κοπέλας στο νησί ιστορία. Η παράλληλη δράση των δύο αυτών προσώπων κάνει την ιστορία της ταινίας να μοιάζει ότι η μια γυναίκα συμπληρώνει την άλλη. Σε κάποια στιγμή που το μικρό κορίτσι, το οποίο αλληλογραφεί μαζί της, αφού είναι θαυμάστρια των βιβλίων της, βρίσκεται σε κίνδυνο, ο πατέρας της χάθηκε στο πέλαγος και είναι τελείως μόνη και απελπισμένη, η συγγραφέας διώχνει τις φοβίες της, βγαίνει από το σπίτι της, πετάει με αεροπλάνο παρότι φοβάται και πλέει με βάρκα που σιχαίνεται, και τρέχει κοντά της! Εκεί θα συναντήσει, εκτός από την ίδια μικρή και τους «φίλους» της και τον επιστήμονα - πατέρα της, που στο μεταξύ επιστρέφει.

Εντάξει, ξέρω, δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο! Μια ιστοριούλα για μικρά παιδιά είναι, σας το 'πα από την αρχή! Ωστόσο, τα παιδιά σας, και από σπόντα και εσείς, δε θα κρεμαστείτε ιδιαίτερα. Η ταινία κυλάει, γιατί έχει θαυμάσια τοπία, καλή φωτογραφία, ρυθμό (γρήγορο αλλά όχι τρελό μοντάζ), και αρκετές σκηνές που δείχνουν φαντασία και καλό γούστο!

Η ιδέα να ξεπετάγονται οι ήρωες της συγγραφέως από τα βιβλία της και να την παροτρύνουν να κάνει πράγματα που η ίδια δεν τολμάει είναι ενδιαφέρουσα! Ενδιαφέρων είναι και ο διάλογος των ηρώων της μαζί της, σε σχέση με τη δική τους «ζωή» και τη συνέχεια που θα έχουν ή πρέπει να έχουν στα βιβλία της! Αυτά, δυστυχώς, είναι αρκετά σκόρπια και όχι καλά (σαφώς) διατυπωμένα! Παρ' όλα αυτά! Η ταινία σε κάποιες στιγμές κύλησε, άμυαλα, σε υπολανθάνοντα ρατσισμό. Οχι κραυγαλέα πράγματα, αλλά πάντως ρατσιστικά. Και εδώ οι Αραβες, ένα κομμάτι από ένα της βιβλίο, παρουσιάζονται άγριοι και αρκετά μπουνταλάδες (ένας λευκός νικάει δέκα τέτοιους)! Ή οι ιθαγενείς που συναντάει η συγγραφέας στο ταξίδι της μοιάζουν με όλους τους ιθαγενείς όλων των αμερικάνικων ταινιών! Το χούι, όπως θα έλεγε και ο Ιάκωβος, δεν κόβεται!

Παίζουν: Τζόντι Φόστερ, Τζέραλντ Μπάτλερ, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ