Κυριακή 11 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΑΠΡΙΛΗ
ΠΕΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στο πλευρό των μεταναστών της Ν. Μανωλάδας

Παμπελοποννησιακή συγκέντρωση σήμερα, στις 9.30 το πρωί, στα θερμοκήπια όπου στενάζουν πάνω από 2.500 κολίγοι

Με τους χιλιάδες κολίγους της Μανωλάδας θα σμίξουν σήμερα οι εργάτες της Πελοποννήσου
Με τους χιλιάδες κολίγους της Μανωλάδας θα σμίξουν σήμερα οι εργάτες της Πελοποννήσου
Από νωρίς σήμερα το πρωί, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο θα βρεθεί για μια ακόμη φορά στο πλευρό των μεταναστών εργατών γης, στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας, όπου εργάζονται και διαβιούν οι σύγχρονοι είλωτες. Χιλιάδες κολίγοι, που με το μόχθο και σε βάρος της υγείας τους, πολλαπλασιάζουν τα κέρδη των μεγαλοκαλλιεργητών της φράουλας στην περιοχή.

Εργαζόμενοι από όλη την Πελοπόννησο αλλά και από την Αθήνα, θα συγκεντρωθούν στις 9.30 π.μ. στους τόπους δουλειάς - κάτεργα, στα θερμοκήπια της φράουλας, όπου εργάζονται περισσότεροι από 2.500 μετανάστες εργάτες γης, για να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους προς τους συναδέλφους τους.

Αποκορύφωμα της έμπρακτης αλληλεγγύης αποτέλεσε η παρουσία στελεχών και μελών του ΠΑΜΕ στην τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση των μεταναστών εργατών γης πριν από τρεις βδομάδες. Τότε που ο αποφασισμένος αγώνας τους έσπασε το φράγμα της σιωπής παρά το όργιο τρομοκρατίας των μεγαλοκαλλιεργητών, πέτυχε την αύξηση του μεροκάματου από 23,50 ευρώ σε 25 - 26 ευρώ, χωρίς οι εργάτες να εγκαταλείπουν το αίτημα για ημερομίσθιο 30 ευρώ και άνοιξε το δρόμο για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Απάντηση σε κυβέρνηση και τσιφλικάδες

Απέναντι στις δολοφονικές επιθέσεις (τις οποίες επίσημα κάλυψε την Πέμπτη η κυβέρνηση, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ) των μεγαλοκαλλιεργητών και των μπιστικών τους σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ το βράδυ του Σαββάτου 19 Απρίλη και τις τρομοκρατικές επιδρομές στα καταλύματα των μεταναστών, οι οποίες συνοδεύτηκαν από άγριους ξυλοδαρμούς για να επιστρέψουν στη δουλειά, Ελληνες και μετανάστες απάντησαν με ενωμένο, μαζικό και συντονισμένο αγώνα.

Στις 24 του Μάρτη, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μοίρασαν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους μετανάστες. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας μαζεύτηκε από τους πυρόπληκτους της Ηλείας
Στις 24 του Μάρτη, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μοίρασαν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους μετανάστες. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας μαζεύτηκε από τους πυρόπληκτους της Ηλείας
Πέρα από τη σταθερή έκφραση της αλληλεγγύης, η σημερινή παρουσία του ΠΑΜΕ στον κάμπο της Νέας Μανωλάδας έχει πολλούς και σημαντικούς στόχους: Να στείλει ένα μήνυμα και στους μεγαλοκαλλιεργητές της περιοχής, στις τοπικές και άλλες αρχές, που κάνουν πως δε βλέπουν για το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή. Να πιέσει για την τήρηση της συμφωνίας που προβλέπει αύξηση στο μεροκάματο. Να επιβάλλει την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, την οριστική παύση εκδικητικών πράξεων σε βάρος των πρωτοπόρων εργατών γης. Να επιταχύνει τη δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια οι κολίγοι. Και βέβαια να βάλει επιτακτικά το ζήτημα της τιμωρίας των ενόχων για τις δολοφονικές επιθέσεις πριν από έναν περίπου μήνα.

«Μαζί, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση»

Σε δήλωσή του στον «Ρ» ο Κοσμάς Αλεξίου, στέλεχος του ΠΑΜΕ στην Ηλεία, σημειώνει αναφορικά με τη σημερινή κινητοποίηση: «Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των μεταναστών εργατών γης της περιοχής. Θέλουμε να σταθούμε δίπλα τους, να τους μεταφέρουμε το μήνυμα από τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα όλης της χώρας ότι δεν είναι μόνοι τους. Οτι ο αγώνας που έδωσαν οι ίδιοι εδώ στη Ν. Μανωλάδα, κόντρα στις απειλές και την τρομοκρατία, είναι κοινός με τον αγώνα που δίνουν καθημερινά και οι Ελληνες εργαζόμενοι στα εργοστάσια, στα ξενοδοχεία, στα λιμάνια, και αλλού. Αγώνας για μεροκάματο, για συνθήκες εργασίας, για μόρφωση, υγεία, ασφάλιση, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

«Το ΠΑΜΕ είναι η μόνη δύναμη στο συνδικαλιστικό κίνημα που σταθερά και αταλάντευτα είναι στο πλευρό των εργαζόμενων ντόπιων, μεταναστών και προσφύγων. Υπερασπίζεται και στηρίζει τους μετανάστες σε όλα τα μεγάλα προβλήματα. Προβλήματα που είναι κοινά όπως κοινή είναι η αγωνία για το αύριο, για το ψωμί της οικογένειας. Οπως κοινή είναι και η επίθεση από το κεφάλαιο, την κυβέρνησή του και τους μηχανισμούς του ενάντια στους εργαζόμενους, χωρίς διακρίσεις».

Καταλήγοντας, το στέλεχος του ΠΑΜΕ τονίζει: «Και με τη σημερινή μας κινητοποίηση καλούμε όλους τους εργάτες, Ελληνες και μετανάστες να μη χάσουν άλλο χρόνο, γιατί τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα. Να πάρουν το συμπατριώτη τους, το φίλο τους, το συνάδελφό τους στη δουλειά και να έρθουν να συζητήσουμε στο συνδικάτο, στο ΠΑΜΕ, για να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη ζωή και έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση».


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ