Κυριακή 11 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΑΠΡΙΛΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η 9η ΜΑΗ 1945

(Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης)

ΕΔΩ και 63 χρόνια από σήμερα τέτοιο μήνα ολόκληρη η ανθρωπότητα καρτερούσε το μεγάλο μήνυμα, αυτό που θα ανάγγελνε τη συντριβή του χιτλεροφασισμού και τη λήξη του πιο πολυαίμακτου πολέμου της Ιστορίας.

ΚΑΙ η μεγάλη αυτή ώρα, που οι λαοί της Ευρώπης την ένιωθαν να είναι κοντά τους, είχε φτάσει.

ΟΙ σοβιετικές στρατιές, σε μια θυελλώδη πορεία, πολεμώντας βήμα με βήμα, σάρωναν. Ολα τα σημεία που οι Γερμανοί θέλησαν να οργανώσουν γραμμή αντίστασης ανατρέπονταν. Και τα τανκς θα εκκαθαρίσουν τις τελευταίες εστίες αντίστασης χτυπώντας το φασιστικό θεριό μέσα στη φωλιά του. Η Κόκκινη Σημαία κυμάτιζε στον τρούλο του Ράιχσταγκ.

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ είναι το σημείο που συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για όλο τον κόσμο. Ετσι απεσταλμένοι εφημερίδων, πρακτορείων, αναζητούν να καταγράψουν την ώρα της συντριβής και της παράδοσης. Κι η άνευ όρων συνθηκολόγηση είναι η απάντηση στις διάφορες μανούβρες που επιχειρούν οι χιτλερικοί αξιωματούχοι για να κερδίσουν χρόνο.

ΣΤΗΝ Ελλάδα η μεγάλη είδηση της Αντιφασιστικής Νίκης ήταν και για τους Ελληνες γεγονός πολυσήμαντο. Η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης εύρισκε την Ελλάδα, με τους Αγγλους και τους Αμερικάνους να είναι τα αφεντικά του τόπου και με συνεργάτες όλους εκείνους που έδρασαν στην Κατοχή.

Η ΕΥΡΩΠΗ γιόρταζε τη Νίκη και οι λαοί φανέρωναν την ευγνωμοσύνη τους για τη μεγάλη αυτή θυσία που πρόσφερε η Σοβιετική Ενωση. Οι φυλακές γεμάτες από αγωνιστές και τα δικαστήρια μέρα - νύχτα δίκες.

ΠΑΡ' ΟΛΑ τα εμπόδια, το κυνήγημα που είχαν εξαπολύσει οι παρακρατικοί, οι Ελληνες χωροφύλακες, οι κάθε κατηγορίας οπλοφόροι, ο λαός σε πολλές πόλεις της χώρας οργάνωσε εκδηλώσεις, για να τιμήσει τους μεγάλους αιμοδότες για να επιτευχθεί η συντριβή της φοβερής πολεμικής μηχανής.

ΕΙΝΑΙ ο «Ρ» που σε οχτάστηλο ολοσέλιδο με τίτλο «Ο πόλεμος τελείωσε» δημοσιεύει όλα τα σχετικά ντοκουμέντα με την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας. Η εφημερίδα με την 24ωρη ειδησεογραφία τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης δημοσιεύει ειδήσεις που στάζουν αίμα.

ΚΑΘΕ φορά που έρχεται αυτή η μέρα φέρνω στο νου το μεγάλο κουράγιο που έδινε σ' εμάς τους Ελληνες η φωνή της Μόσχας. Ολες οι εκπομπές που με χίλιους δύο κινδύνους ακούγαμε από τα παράνομα «νόμιμα» ραδιόφωνα. Η μάχη της Μόσχας, ο λόγος του Στάλιν, τα μηνύματα ελπίδας και κουράγιου στη μεγάλη εκείνη μάχη «θα γίνουν και στη γειτονιά μας πανηγύρια» ήταν συχνά η παροιμιακή φράση της εκπομπής.

Ο ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ άνθρωπος, ο αγωνιστής του ΚΚΕ, ο ΕΑΜίτης, ΕΠΟΝίτης ξέρει βαθιά το λογαριασμό της τεράστιας προσφοράς της ΕΣΣΔ για να συντριβεί η φοβερή στρατιωτική μηχανή του Χίλτερ.

ΦΥΣΙΚΑ υπάρχουν οι κάθε λογής πλαστογράφοι, που επιδιώκουν με κάθε τρόπο και με κάθε ευκαιρία ν' αλλάξουν, να βάλουν σε δικά τους πλαίσια την ιστορία και το ζητούμενο είναι πως γυρεύουν να βγάλουν από τη μέση τη Σοβιετική Ενωση και τους εργάτες. Απόντες στην ώρα του Αγώνα έρχονται τώρα, ύστερα από μισό αιώνα να παρουσιάσουν στις νέες γενιές μια άλλη ιστορία. Με τα τηλεγραφήματα προς το Χίτλερ, με την ανατροπή κάθε στοιχείου, που αποκαλύπτει την εγκληματική δράση τους και τα σαπρόφυτα που κατασκευάζουν.

ΟΙ προφεσόροι του αντικομμουνισμού που και άλλοτε τροφοδοτούσαν με υλικά τους «πελάτες» τους, δε θα τα καταφέρουν. Η Ιστορία γράφτηκε. Το αντιστασιακό πνεύμα είναι η αθάνατη κληρονομιά του παγκόσμιου αντιφασιστικού πολέμου.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο συγγραφέας Βασίλι Γκρόσμαν για τη μάχη του Στάλινγκραντ (2022-05-14 00:00:00.0)
9η Μάη του 1945: Σύμβολο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών (2015-05-09 00:00:00.0)
Η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών (2002-05-09 00:00:00.0)
Οι λαοί, με ηγέτη την ΕΣΣΔ, συντρίβουν το φασισμό (2000-05-07 00:00:00.0)
Πρωτοπόροι οι κομμουνιστές στη συντριβή του φασισμού (2000-01-12 00:00:00.0)
Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη όλων των λαών (1997-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ