Τρίτη 13 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ
Μπορεί να κυκλοφορεί ακόμα στην αγορά...

Στον ελεγχόμενο από την κυβέρνηση ΕΦΕΤ επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες οι αρμόδιοι

Με ανέξοδες παραδοχές του τύπου ότι «θα μπορούσε να έχει γίνει το κάτι παραπάνω», κορόνες περί «απόδοσης ευθυνών» και μεταθέτοντας την ευθύνη για το μολυσμένο λάδι και τους σχετικούς χειρισμούς στον, ελεγχόμενο από την κυβέρνηση, Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο υφυπουργός Ανάπτυξης επιδόθηκε χτες σε μια προκλητική και χυδαία προσπάθεια να αποποιηθεί για λογαριασμό της κυβέρνησης τις ευθύνες της. Ευθύνες που σχετίζονται με το γεγονός ότι η κυβέρνηση, αφ' ενός αρνείται να πάρει μέτρα που να εξασφαλίζουν την καταλληλότητα των προϊόντων που διακινούνται στην αγορά, αφ' ετέρου με το ότι μετά από τόσες μέρες ακόμα δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι τα ηλιέλαια που κυκλοφορούν δεν είναι επικίνδυνα, αφού δεν είναι καν σε θέση να πει ότι έχουν αποσυρθεί όλες οι ύποπτες ποσότητες.

Ο Γ. Βλάχος, «ξεχνώντας» ότι η πρώτη του επίσημη αντίδραση ήταν να επικαλεστεί το νόμο των ...πιθανοτήτων, υποστηρίζοντας ότι «πιθανόν» να μην έχουν φτάσει στην κατανάλωση οι μολυσμένες παρτίδες, παραδέχτηκε το ηλίου φαεινότερον ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να πουλήθηκαν κάποιες ποσότητες».

Ο πρώτος χημικός έλεγχος, όπως ανέφερε, πραγματοποιήθηκε στα παραρτήματα του Γενικού Χημείου του Κράτους στο Βόλο και στην Ελευσίνα απ' όπου παραλήφθηκαν οι συγκεκριμένες παρτίδες. Οι χημικές αναλύσεις δεν εντόπισαν τη συγκεκριμένη ουσία γιατί, όπως είπε, δεν προβλέπεται τέτοιου είδους ανάλυση. Το ίδιο συνέβη και με την ανάλυση που πραγματοποίησε η εταιρεία «ΜΑΝΟΣ» και ...πιστοποιεί σε σχετικό έγγραφο προς τους πελάτες της χονδρεμπόρους την «ασφάλεια» του προϊόντος.

Ο ίδιος, μάλιστα, εξαιρώντας συστηματικά την κυβέρνηση από οποιαδήποτε ευθύνη, έριξε το «μπαλάκι» των ευθυνών στον ΕΦΕΤ και στους επιχειρηματίες, λέγοντας ότι «βεβαίως θα μπορούσαν να έχουν κάνει προληπτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους» από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ κυκλοφόρησαν αντίστοιχες παρτίδες. Ομως, όταν ρωτήθηκε εάν ο ΕΦΕΤ θα μπορούσε να πάρει από την πρώτη μέρα μέτρα απόσυρσης του προϊόντος μέχρι να εξακριβωθεί ποιες είναι οι μολυσμένες παρτίδες, επιδόθηκε σε μια σειρά από προκλητικές δικαιολογίες. Ετσι, ισχυρίστηκε αφ' ενός ότι ...δεν μπορούσαν να εντοπιστούν οι συγκεκριμένες μάρκες, αφ' ετέρου ότι δε γνωρίζει εάν ο ΕΦΕΤ είχε τη δυνατότητα να πάρει μέτρα συνολικής απόσυρσης των ηλιελαίων, για να καταλήξει ότι εάν ο ΕΦΕΤ πρότεινε άμεσα μέτρα απόσυρσης, θα είχε την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης, αλλά δεν το έκανε! Κορυφώνοντας, μάλιστα, την πρόκληση, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πάρει μέτρα διασφάλισης των καταναλωτών, ώστε καμιά ύποπτη συσκευασία να μην έμπαινε σε ράφι σούπερ μάρκετ από την επομένη της γνωστοποίησης της υπόθεσης, απάντησε: «Αν και μου φαίνεται πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, θα το ερευνήσω λίγο παραπάνω»!

Κατά τα άλλα, μια εβδομάδα μετά συνεχίζονται οι έλεγχοι για την απόσυρση όλων των συσκευασιών που προέρχονται από τις μολυσμένες παρτίδες. Οσον αφορά δε τα προϊόντα στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη το μολυσμένο ηλιέλαιο, ο υφυπουργός απέφυγε να γίνει σαφής. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΦΕΤ δεν έχει δώσει εντολή ανάκλησης τέτοιων προϊόντων και έχει εναποθέσει το θέμα στην καλή πίστη των ίδιων των επιχειρήσεων.

Και μαγιονέζα «Κραφτ»

Επίσης, χτες ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την απόφασή του για την απόσυρση μαγιονέζας για την παρασκευή της οποίας είχε χρησιμοποιηθεί επιμολυσμένο ηλιέλαιο. Πρόκειται για τη μαγιονέζα «Κραφτ» (Kraft) σε γυάλινο βάζο σε συσκευασίες των 250 ml, 500 ml, 750 ml και 1.000 ml με ημερομηνίες λήξης από 29-12-08 έως 01-02-09. Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση από την επιχείρηση «Αδελφοί Βερόπουλοι ΑΕΒΕ» απομακρύνεται από το χώρο διάθεσης των καταστημάτων της εταιρείας ηλιέλαιο με την εμπορική ονομασία «SPAR» για προληπτικούς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ