Τρίτη 13 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2009
Προαναγγελλία κλιμάκωσης της επίθεσης

Σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα δοκιμάζονται από τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής, η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμα σκληρότερη λιτότητα για το 2009, με στόχο την επίτευξη μηδενικού ελλείμματος το 2010

Στις γνωστές λογικές της λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα, σε συνδυασμό με τις πολιτικές ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» και «επιχειρηματικότητας», θα κινείται ο κρατικός προϋπολογισμός τόσο για το 2009 όσο και για τη διετία 2010 - 2011. Αυτά προκύπτουν από εγκύκλιο με τις οδηγίες για την «Κατάρτιση Προϋπολογισμού Οικονομικού Ετους 2009», που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το κυβερνητικό έγγραφο, βασική επιδίωξη του προϋπολογισμού του επόμενου έτους «είναι η συνέχιση της προσπάθειας για περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή και επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού το 2010» κάτι που προϋποθέτει «νέα μείωση του ελλείμματος και δραστική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους».

Η εμμονή της κυβέρνησης της ΝΔ στην πολιτική μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010 (όπως έχει δεσμευτεί στην ΕΕ), σημαίνει πως ειδικά στη διετία 2009 - 2010, θα υπάρξει παραπέρα σκλήρυνση της οικονομικής πολιτικής και κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων. Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσουν και πάλι οι μισθοί και οι συντάξεις, ο δραστικός περιορισμός των δαπανών σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς και η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε ένα ευρύτατο φάσμα των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων. Και η κλιμάκωση της επίθεσης αυτής, αναμένεται, τη στιγμή κατά την οποία η λαϊκή οικογένεια βιώνει όλες τις αρνητικές συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία εκδηλώνεται με την έξαρση της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας, αλλά και την άνοδο των επιτοκίων, τα οποία πυροδοτούν με τη σειρά τους τα νέα κύματα κατασχέσεων ακινήτων και χρεοκοπίες μικρών επιχειρήσεων. Επιβεβαιώνεται έτσι στην πράξη, πόσο υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, για την προστασία των καταναλωτών (με τα υποτιθέμενα 41 μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας) και των δανειοληπτών (που απειλούνται με κατασχέσεις από τις τράπεζες) κλπ.

Τα νέα στοιχεία που θα εμφανιστούν στον προϋπολογισμό του 2009, είναι κυρίως δύο:

Πρώτον, ο σχεδιασμός τριετών προϋπολογισμών, καθώς οι φορείς καλούνται, μαζί με τις προτάσεις για τον προϋπολογισμό του 2009, να συμπεριλάβουν και αντίστοιχες προβλέψεις πιστώσεων και για τα οικονομικά έτη 2010 και 2011. Στόχος, όπως αναφέρεται, να παγιωθεί κλίμα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Δεύτερον, η επέκταση το νέο έτος του πιλοτικού προγράμματος, το οποίο αφορά το πέρασμα από το σημερινό σύστημα κατάρτισης προϋπολογισμών στη μετάβαση στο λεγόμενο σύστημα του προϋπολογισμού προγραμμάτων. Ειδική μνεία γίνεται τέλος στην εγκύκλιο για τη μερική απασχόληση, η οποία, όπως αναφέρεται, «τα τελευταία έτη έχει επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στα υπουργεία και τις περιφέρειες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ