Πέμπτη 15 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ
Να αποσυρθεί το αντιλαϊκό σχέδιο

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Την απόσυρση του «Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου» της κυβέρνησης που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση. Το χαρακτήρισε «αντιλαϊκό κατασκεύασμα» που στόχο έχει την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την εμπορευματοποίηση της γης, την κατάργηση του όποιου προστατευτικού πλαισίου υπάρχει για την προστασία του περιβάλλοντος και την αλλαγή των χρήσεων της γης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα.

Αντικρούοντας τα διάφορα ιδεολογήματα που ακούγονται από πολλές πλευρές περί «ισόρροπης ανάπτυξης», αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ηλείας: Ο νομός αυτός, είπε, είναι ο πιο ισόρροπα αναπτυγμένος οικιστικά νομός της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή είναι και από τους τελευταίους σε οικονομική ανάπτυξη, κατάσταση που θα χειροτερέψει μετά τις φωτιές του καλοκαιριού. Τόνισε, επίσης, ότι άσχετα από όσα λέγονται για «Αθηνοκεντρικό κράτος» γεγονός είναι ότι οι εργαζόμενοι είτε ζουν στην επαρχία είτε στην Αθήνα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση, είπε, είναι ψευδεπίγραφη και αυτό που πρέπει να μπει στο επίκεντρο του προβληματισμού είναι τι είδους ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει και για ποιον θα υπάρχει. Η χωροταξία, τόνισε, είναι ένα εργαλείο που δεν προσδιορίζει το μοντέλο της ανάπτυξης, το θέμα είναι τι θέλει κάποιος να λύσει με τη χωροταξία και σε ποιον τελικά ανήκει η γη, αφού διαφορετικά είναι τα πράγματα εάν η γη είναι κοινωνική περιουσία και διαφορετικά εάν ανήκει σε ιδιώτες.

Με την πρόταση της κυβέρνησης, συνέχισε, επιδιώκεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η προσέλκυση επενδύσεων, προκειμένου να εισέλθει το μεγάλο κεφάλαιο της ΕΕ στα Βαλκάνια και όλα αυτά σε συμμόρφωση της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Για το ΚΚΕ, είπε, ο χωροταξικός σχεδιασμός και η πολιτική γης είναι συνδεδεμένα με τις σχέσεις παραγωγής και την ιδιοκτησία της γης, η οποία πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών μέσα από ένα κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Σε παρέμβασή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είπε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εγκριθεί το «Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ