Πέμπτη 15 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Εκλεισε» η συμφωνία με την «Ντόιτσε Τέλεκομ»

Τεράστιες οι ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και όσων τάχθηκαν με τις πολιτικές απελευθέρωσης των αγορών

Το μήνυμα του ταξικού κινήματος είναι σαφές και ξεκάθαρο: «ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις - ενιαίος φορέας τηλεπικοινωνιών -100% κρατική λαϊκή περιουσία»
Το μήνυμα του ταξικού κινήματος είναι σαφές και ξεκάθαρο: «ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις - ενιαίος φορέας τηλεπικοινωνιών -100% κρατική λαϊκή περιουσία»
Με την τυπική έγκριση, χτες το πρωί, από την Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και του πολυεθνικού μεγαθηρίου στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της γερμανικής «Ντόιτσε Τέλεκομ», έκλεισε και η τελευταία σελίδα του ιστορικού της πολύχρονης σταδιακής εκποίησης του ΟΤΕ και της παράδοσής του σχεδόν ολοκληρωτικά στο κεφάλαιο. Μιας ιστορίας που ξεκίνησε το 1996 με την πώληση πακέτων μετοχών του ΟΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που ξεπέρασε - μέχρι το 2004 - και το 65% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η παράδοση πλέον και της διοίκησης του ούτως ή άλλως ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ, ο οποίος για πολλά χρόνια τώρα λειτουργεί με γνώμονα τα συμφέροντα των «θεσμικών» μετόχων του, ήταν θέμα χρόνου. Το τυπικό τελετουργικό της παράδοσης έγινε χτες από την κυβέρνηση της ΝΔ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ». Το διαρκές έγκλημα που φέρει τον τίτλο «εκποίηση του ΟΤΕ» έχει βασικούς συνενόχους τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που μέσω της ιδιωτικοποίησης στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων στα μονοπώλια επιδιώκουν την περαιτέρω οικονομική και πολιτική σύσφιξη των σχέσεων του «ελληνικού» κεφαλαίου με το κεφάλαιο άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών, όπως τώρα της Γερμανίας. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο ΟΤΕ έχει εισαχθεί εδώ και αρκετά χρόνια στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Είναι χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή ότι στην απογευματινή συνέντευξη ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι, μετά τη συμφωνία αυτή, η Ελλάδα τοποθετείται σε καλύτερη θέση στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο! Τα κόμματα και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα χρόνια, λειτούργησαν ως στυγνοί εκτελεστές των σχεδίων της ολιγαρχίας. Αλλά ούτε και ο ΣΥΝ είναι άμοιρος ευθυνών από τη στιγμή που αποδέχτηκε και στήριξε το νέο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο ως αναγκαία προϋπόθεση έχει την απελευθέρωση των αγορών και την αποδόμηση των εργασιακών κατακτήσεων.

Σε ό,τι αφορά στην «Ντόιτσε Τέλεκομ», η πολυεθνική εταιρεία με τη λεόντεια αυτή συμφωνία βάζει πόδι όχι μόνο στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, αλλά - μέσω των θυγατρικών του ΟΤΕ - και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Μια περιοχή, που το τελευταίο διάστημα - με αφορμή τη δίοδο των αγωγών ενέργειας - μετατρέπεται εκ νέου σε θέατρο οικονομικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Δεν είναι ανάγκη βέβαια να πούμε ότι στο πλαίσιο του παγκόσμιου σχεδιασμού της γερμανικής πολυεθνικής, ο ΟΤΕ υποβιβάζεται σε θυγατρική βαλκανικής - έστω - εμβέλειας.

Η συμφωνία

Από τα λίγα και γενικόλογα που ανέφεραν στη συνέντευξή τους οι υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών Γ. Αλογοσκούφης και Κ. Χατζηδάκης, αντίστοιχα, η λεγόμενη συμφωνία μετόχων μόνο «ισόρροπη» δεν είναι, αφού ο ΟΤΕ παραδίδεται στην «Ντόιτσε Τέλεκομ». Η τελευταία θα έχει τον έλεγχο της καθημερινής διαχείρισης του Οργανισμού και φυσικά θα ασκεί και την τιμολογιακή πολιτική. Στο εύλογο ερώτημα που τέθηκε, τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η νέα διοίκηση αποφασίσει να αυξήσει υπέρμετρα τα τιμολόγια, οι υπουργοί ισχυρίστηκαν ότι θα πρέπει οι όποιες αυξήσεις να εγκριθούν από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, ενώ ως δεύτερο ...επιχείρημα ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί δε θα το επιτρέψει ο ανταγωνισμός! Πρόκειται φυσικά για έωλα επιχειρήματα, καθώς ένα πολυεθνικό μονοπώλιο, όπως η «Ντόιτσε Τέλεκομ», δε χαράσσει την όποια πολιτική του με γνώμονα κάποια, ούτως ή άλλως, χειραγωγημένη Επιτροπή. Ενεργεί με όρους μονοπωλίου. Οσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις - οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν αλωθεί - ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι θα συνεχίσει να ισχύει ο κανονισμός προσωπικού του ΟΤΕ. Κανονισμός ο οποίος λειτουργεί με βάση το δίκαιο των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Από τις ίδιες τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας προκύπτει, με έμμεσο τρόπο, ότι είναι θέμα χρόνου η ολοκληρωτική παράδοση του ΟΤΕ - και από την άποψη της μετοχικής σύνθεσης - στην «Ντόιτσε Τέλεκομ». Αρχικά οι δύο πλευρές θα έχουν από 25% συν μία μετοχή και από 5 μέλη στο 10μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού (διευθύνων σύμβουλος από «Ντόιτσε Τέλεκομ» και πρόεδρος από ελληνική πλευρά). Αν τώρα - σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη - η ελληνική συμμετοχή μειωθεί κάτω από το 15%, μειώνεται η ελληνική συμμετοχή στη διοίκηση κατά ένα άτομο, και αν μειωθεί κάτω από το 10% μειώνονται δραστικά τα προβαλλόμενα ως δικαιώματα «βέτο» που - υποτίθεται - διασφαλίζονται με τη σύμβαση.

Η «συμφωνία μετόχων» παύει να ισχύει αν η ελληνική συμμετοχή πέσει κάτω από το 5%. Εχουν μάλιστα προσδιορίσει και το τίμημα! Ενα 3% των μετοχών θα διατεθεί άμεσα στην τιμή των 29 ευρώ ανά μετοχή (συνολικό τίμημα 442 εκατ. ευρώ), ενώ ...αν το ελληνικό δημόσιο αποφασίσει να πουλήσει το 5% των μετοχών του ΟΤΕ μέσα σε ένα χρόνο από την υπογραφή της συμφωνίας, τότε η τιμή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 27,5 ευρώ ανά μετοχή. Αν αποφασίσει να πουλήσει ένα επιπλέον 10% έως το 2011 το ποσό του υπερτιμήματος (πέραν της τρέχουσας τιμής της μετοχής) δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 15 - 20%, ανάλογα με το χρόνο άσκησης του δικαιώματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ