Πέμπτη 15 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ για τον αντιδραστικό «Καποδίστρια 2»

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του συνεδρίου της ΕΝΑΕ για τη διοικητική μεταρρύθμιση

Ενωμένες στην υλοποίηση ενός διοικητικού σχήματος, που θα περιλαμβάνει μεγαλύτερες πληθυσμιακά και γεωγραφικά μονάδες με επιχειρησιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής, εμφανίζονται οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο εσωτερικό των νομαρχών.

Με το ...όραμα μιας «ισχυρής» Αυτοδιοίκησης που θα υλοποιεί τις κατευθύνσεις του κράτους - στρατηγείου, το συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιών για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, που ξεκινά σήμερα, αναμένεται να προκρίνει το σχήμα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ως τον ...ενδεδειγμένο β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Οι νομάρχες βιάζονται να υλοποιηθεί το νέο σχήμα, ταυτόχρονα με τη μείωση των δήμων, την έναρξη του οποίου τοποθετούν χρονικά στις αρχές του 2011. Θέτουν δε ως προϋπόθεση την οικονομική «αυτοδυναμία» του θεσμού, όπως κομψά χαρακτηρίζουν τη διαχείριση και επιβολή φόρων στους εργαζόμενους. «Ανοιχτό» παραμένει το ζήτημα της χάραξης των ορίων που θα έχουν οι νέες διοικητικές μονάδες, καθώς και ο αριθμός τους.

Η ομοφωνία των δυνάμεων της ηγεσίας της ΕΝΑΕ επιβεβαιώθηκε πάντως και χτες, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ, όπου οι επικεφαλής των παρατάξεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ομονόησαν, με επιμέρους διαφοροποιήσεις, στην εισήγηση του συνεδρίου. Δηλαδή, στη συνολική μεταρρύθμιση του κράτους ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα το κεφάλαιο, που ήδη αναλαμβάνει δράση στη δημόσια διοίκηση μέσω των ΣΔΙΤ, της παραχώρησης σε αυτό υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων, ακίνητης περιουσίας. Ενώ «χειροκροτήθηκε» η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ...αναγκαία μεταρρύθμιση.

Στο μεταξύ, χτες, το ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του Πολιτικού του Συμβουλίου κάνει λόγο για την ανάγκη μετασχηματισμού του κεντρικού κράτους, το οποίο «θα διαχειρίζεται τις απολύτως αναγκαίες εθνικές πολιτικές, όπως είναι η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, η δημόσια τάξη και ασφάλεια, η δικαιοσύνη, η γενική δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική». Οι υπόλοιπες αρμοδιότητες θα ασκούνται από τα δύο σχήματα που προτείνει (λίγοι δήμοι και αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση), προωθώντας έτσι τη «λύση» της διάσπασης του ενιαίου χαρακτήρα κοινωνικών υπηρεσιών, όπως Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, και την εμπορευματοποίησή τους.

Θέλουν ...κυβερνήτη

Σύμφωνα με την εισήγηση που θα παρουσιαστεί σήμερα, η ΕΝΑΕ προτείνει το σχήμα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με αιρετό περιφερειάρχη ή κυβερνήτη και περιφερειακό συμβούλιο. Στο σχήμα αυτό θα εκπροσωπούνται με βάση τον πληθυσμό τους οι σημερινοί νομοί ως διαμερίσματα. Περιφερειάρχης ή κυβερνήτης εκλέγεται ο επικεφαλής του επιτυχόντος στις εκλογές συνδυασμού.

Το κάθε παραταξιακό ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει υποψηφίους από όλους τους σημερινούς νομούς (αναλογικά). Ο επικρατήσας συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 των συμβούλων. Το δε Περιφερειακό Αυτοδιοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους εκλεγέντες συμβούλους όλων των παρατάξεων και έχει την ευθύνη του προγραμματισμού, σχεδιασμού, προϋπολογισμού και απολογισμού. Αλλωστε, ένας από τους βασικούς λόγους για την προβληθείσα ανάγκη να συγκροτηθεί ο β΄ βαθμός σε επίπεδο περιφέρειας είναι η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με όρους ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ