Πέμπτη 15 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ολομέτωπη επίθεση για πλήρη εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων

Αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΠΑΣΟΚ, για εμβάθυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι και η προχτεσινή «ανταλλαγή εγγράφων» και δηλώσεων στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το άρθρο 16.

Εκείνο που ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται είναι ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, να «περπατήσει» ο νόμος - πλαίσιο και η επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων. Αυτό, δηλαδή, που είναι επί της ουσίας και στόχος του ΠΑΣΟΚ.

Στην προχτεσινή συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδης, επιδίωξε να πιέσει το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας από τη μια τη δηλωμένη θέση του υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και από την άλλη τη συμφωνία του, ώστε ακόμα και χωρίς αναθεώρηση να προχωρήσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ετσι, ο υπουργός Παιδείας, παρουσίασε νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (1996), με τον οποίο «ιδρύεται Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελληνικών Σπουδών ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου» και στο οποίο προβλέπεται η επιβολή διδάκτρων με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό «μαγαζί» που έμεινε στα χαρτιά και δε λειτούργησε ποτέ.

Ακόμα, ο Ευ. Στυλιανίδης παρουσίασε αποσπάσματα από το βιβλίο του Ευ. Βενιζέλου «Ατζέντα 16», στο οποίο αναφέρεται ότι «το ισχύον Σύνταγμα επιτρέπει να ιδρυθούν με νόμο πανεπιστήμια που είναι μεν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, είναι όμως μη κρατικά - κοινωφελή ιδρύματα που ανταποκρίνονται στη βούληση του δωρητή που τα χρηματοδότησε (...) Δεν πειράζει, φυσικά, αυτή η δυνατότητα να προβλεφτεί και ρητά στο Σύνταγμα».

Στην κίνηση αυτή του υπουργού Παιδείας αντέδρασε, χωρίς ωστόσο να διαψεύδει, ο Ευ. Βενιζέλος, δίνοντας στη δημοσιότητα άλλες σελίδες από το βιβλίο του, όπου αναφέρεται ότι «η ισχύουσα συνταγματική διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 1 (...) επιτρέπει στον κοινό νομοθέτη να θεσπίσει ειδικό νόμο για την ίδρυση μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου». Για ανακρίβειες και για προσπάθεια να «βγάλει από τη μύγα ξίγκι» κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου, πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, δήλωσε ότι «η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι θετική για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με όρους και προϋποθέσεις». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε σχετικά ότι «αποδεικνύεται ότι μερικά χρόνια πριν ως αρμόδιος υπουργός (σ.σ. ο Γ. Παπανδρέου) είχε προωθήσει και σχετικό νόμο για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη λογική αυτή, την οποία η ΝΔ ως κυβέρνηση έχει αναλύσει πολλές φορές, επισημαίνοντας την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16» και κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου «έστω και την ύστατη ώρα» να «ξανασκεφθεί το θέμα».

Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν ακόμα μια φορά στο προσκήνιο την υποκρισία και του ΣΥΝ, που υποκλίνεται στην καθυστέρηση της τυπικής αναθεώρησης του άρθρου 16 και σπέρνει αυταπάτες και εφησυχασμό στη νεολαία και τους εργαζόμενους ότι δήθεν η δημόσια παιδεία διασφαλίζεται και αγώνες θα γίνουν ξανά... σε δέκα χρόνια!

Ενώ, την ίδια στιγμή, το κύριο είναι ότι η εφαρμογή του νόμου - πλαίσιου προχωράει στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, οι επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη μέσα στις σχολές και αλωνίζουν, η φοιτητική μέριμνα σταδιακά εγκαταλείπεται και δίνει τη θέση της στα διάφορα φοιτητοδάνεια.

  • Επτά σύλλογοι του Πολυτεχνείου και δύο του Πανεπιστημίου προχώρησαν χτες σε διήμερες καταλήψεις και θα κάνουν σήμερα πορεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ