Παρασκευή 16 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επαινοι και... μύδροι Μπους

Διαδηλώσεις μνήμης για τη «Νάκμπα» στα παλαιστινιακά εδάφη

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή και την αμερικανική πολιτική

Associated Press

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή και την αμερικανική πολιτική
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Στην «αδιάρρηκτη σχέση» Ισραήλ - ΗΠΑ επανήλθε ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλώντας στην Κνεσέτ τονίζοντας ότι οι δύο χώρες θα επιμείνουν στη συνεργασία τους απέναντι «στους τρομοκράτες εξτρεμιστές» χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα» τα «οράματα για τον κόσμο» οργανώσεων όπως οι «Χαμάς, Χεζμπολάχ, αλ Κάιντα». Μεγάλο μέρος της ομιλίας Μπους αφιερώθηκε κατά του Ιράν, επαναλαμβάνοντας ότι θα είναι «ασυγχώρητο λάθος να του επιτραπεί η απόκτηση πυρηνικού όπλου». Ενα 24ωρο νωρίτερα, η Τεχεράνη παρουσίασε το δικό της «πακέτο» προτάσεων σε ΟΗΕ και ΕΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα, που διαρροές το χαρακτήριζαν «ανεπαρκέστατο».

Τη συνεδρίαση μποϊκοτάρισαν οι εννιά Αραβες βουλευτές της Κνεσέτ, ενώ η αναφορά τόσο του Μπους όσο και του πρωθυπουργού Ολμέρτ στο ενδεχόμενο ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε ορισμένους ακροδεξιούς βουλευτές, που απομακρύνθηκαν. Μια αποστροφή του λόγου του προκάλεσε αντιδράσεις και στις ΗΠΑ. Υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα να συζητά «κανείς με τρομοκράτες, και να πιστεύει ότι θα τους πείσει», σχόλιο που θεωρήθηκε ότι αποτελεί επίθεση στον Μπάρακ Ομπάμα, που έσπευσε ν' απαντήσει.

Συγκεντρώσεις και ένταση

Διχασμένοι τίμησαν την επέτειο της «Νάκμπα», (της εκδίωξης εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων μετά την ίδρυση του Ισραήλ) οι Παλαιστίνιοι. Στη Ραμάλα, οι σειρήνες ήχησαν και ο ήχος αναμεταδόθηκε σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ο Πρόεδρος Αμπάς, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι το Ισραήλ δε θα είναι ποτέ ασφαλές, αν δεν υπάρξει ανεξάρτητο ασφαλές παλαιστινιακό κράτος. Συμπλήρωσε ότι είναι αποφασισμένος να επιμείνει στις διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας ότι αν δε σταματήσει ο εποικισμός θα ναυαγήσουν.

Στη Δυτική Οχθη, στις συγκεντρώσεις μνήμης συμμετείχαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι, κυρίως μέλη της «Φατάχ» και άλλων οργανώσεων πλην της «Χαμάς». Αντίθετα, στη Λωρίδα της Γάζας, οι άνδρες ασφαλείας της «Χαμάς» απαγόρευσαν τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις άλλων οργανώσεων και δεν έλειψαν οι συλλήψεις και οι προπηλακισμοί. Και στη Δυτ. Οχθη και στη Γάζα σημειώθηκαν αψιμαχίες με Ισραηλινούς στρατιώτες και προκλήθηκαν τρεις τραυματισμοί.

Τα ξημερώματα, η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε, άλλη μια επίθεση, στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας δύο άνδρες της «Χαμάς». Χτες συνεδρίασε το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ για να εξετάσει την «απάντηση» στις επιθέσεις με ρουκέτες που πλέον, προειδοποιούσαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ